Αρχική » Κραυγή αγωνίας από τον Έβρο για το μεταναστευτικό

Κραυγή αγωνίας από τον Έβρο για το μεταναστευτικό

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στον Εβρο έφεραν ξανά στην επιφάνεια το τεράστιο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Κι αυτό γιατί, ενώ το δάσος καιγόταν, δεν ήταν λίγες εκείνες οι φωνές που ήθελαν την πυρκαγιά αυτή να έχει προκληθεί από παράτυπους μετανάστες που ζούσαν μέσα στο δάσος. Το σενάριο αυτό ήρθε να ενισχύσει η είδηση των τουλάχιστον 18 απανθρακωμένων ανθρώπων στο δάσος της Λαδιάς. Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλούσε το γεγονός πως κάτοικοι του Εβρου, αποφασισμένοι να αναλάβουν δράση, πήραν τον νόμο στα χέρια τους, «συλλαμβάνοντας» μετανάστες που πέρασαν παράνομα τα σύνορα. Γεγονός για το οποίο έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Τα περιστατικά αυτά ήταν η συνέχεια όσων συνέβησαν μέσα στον Αύγουστο, με τα -συχνά θανατηφόρα-
τροχαία στον Εβρο
να είναι καθημερινό φαινόμενο. Τροχαία που ηροκαλούνταν στην προσπάθεια των διακινητών να ξεφύγουν από τον αστυνομικό έλεγχο. Τότε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης γνωμοδότησε θετικά για τη χρήση ειδικών μηχανημάτων που προκαλούν ζημιά στα ελαστικά των αυτοκινήτων, ως έσχατη λύση, για την αναγκαστική ακινητοποίηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν οι διακινητές.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, που βιώνουν από πρώτο χέρι εδώ και χρόνια το ζήτημα του Μεταναστευτικού, δηλώνουν στα «Π» αγανακτισμένοι. Αν και, όπως λένε, η κατάσταση στις περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί ο φράχτης είναι καλύτερη. «Το Μεταναστευτικό για εμάς είναι μια ανοιχτή πληγή που δεν κλείνει. Εδώ, σε εμάς, ο φράκτης αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικός, αλλά οι μετανάστες βρήκαν άλλα περάσματα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Φερών – Πόρου, Αθανάσιος Πεμούσης. «Μπαίνουν στα δάση μας και ξέρουμε πως οι πυρκαγιές προέρχονται από τους μετανάστες», σχολιάζει ο κ. Πεμούσης και συνεχίζει λέγοντας πως «οι εστίες ήταν πάρα πολλές σε όλο το μήκος του δάσους. Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο. Κάποιος θέλει να μας κάνει κακό, επειδή έχουν αυστηροποιηθεί τα μέτρα στην περιοχή».

Αναφερθείς στο περιστατικό με τους κατοίκους που πήραν τον νόμο στα χέρια τους, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φερών – Πόρου το χαρακτηρίζει ένα μεμονωμένο συμβάν. «Δεν είμαστε υπέρ τέτοιων καταστάσεων. Είναι επικίνδυνο να κάνεις κάτι τέτοιο. Εμείς, κάθε φορά που βλέπουμε κάποιον, ενημερώνουμε την Αστυνομία», καταλήγει ο ίδιος.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Εβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως τους τελευταίους δύο μήνες η πίεση στο κεντρικό κομμάτι του νομού είναι πολύ μεγάλη. «Εχουμε τη μεγάλη πληγή με το θέμα των ανάποδων διελεύσεων. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και μετά τα μέτρα που λάβαμε. Από την άλλη, έχουμε την τεράστια πληγή των πυρκαγιών», σχολιάζει ο ίδιος. «Μερικά σημεία στα οποία ξέσπασε πυρκαγιά ήταν περάσματα διακινητών. Ομως, εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, παρά μόνον οι έρευνες των Αρχών», αναφέρει ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Εβρου.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ενδεικτικό της κατάστασης που περιγράφουν οι κάτοικοι του Εβρου είναι πως τους τελευταίους 12 μήνες παρουσιάζεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας. Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και τον φετινό Ιούνιο πέρασαν στη χώρα μας 21.421 μετανάστες. Αν συγκρίνει κανείς μεμονωμένα τους δύο μήνες, θα δει πως ο αριθμός αυτός φέτος σχεδόν διπλασιάστηκε και, έτσι, από 1.453 μετανάστες που πέρασαν τον Ιούνιο του 2022 φέτος τον Ιούνιο ο αριθμός ανέβηκε στους 2.329.

Πηγή: Παραπολιτικά-Συνέντευξη σε Αλεξάνδρα Καϋμένου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας