Αρχική » ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Νέος κύκλος επενδύσεων 7 εκ. ευρώ για την Εβρίτικη γαλακτοβιομηχανία

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Νέος κύκλος επενδύσεων 7 εκ. ευρώ για την Εβρίτικη γαλακτοβιομηχανία

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Αύξηση τζίρου, σημαντική αύξηση κερδών, αλλά και χρηματοοικονομική εξυγίανση  

Σε νέο κύκλο επενδύσεων, μπαίνει από το Β’ εξάμηνο του 2024 η Εβρίτικη γαλακτοβιομηχανία «Εβροφάρμα», η οποία στην τριετία ως και το 2027, πρόκειται να επενδύσει συνολικά 7 εκατ. ευρώ, έχοντας υλοποιήσει πέρυσι επενδύσεις ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, σε μηχανολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό, όπως και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 750 Kw.

Το 2024 αποτελεί χρονιά σημαντική και για τους μετόχους της εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρείας, αφού μετά από πολλά χρόνια, θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της ( τελευταία φορά διένειμε μέρισμα το 2008, από τα κέρδη του 2007). Έχοντας σιγουρέψει την επιστροφή σε κερδοφόρες χρήσεις, (2020, 2021, 2022 και 2023) προχώρησε στην χρηματο-οικονομική της εξυγίανση, συμψηφίζοντας ζημίες παλαιοτέρων χρήσεων, ύψους 7,2 εκατ. , μέσω της μείωσης της συνολικής αξίας των μετοχών και της μείωσης του αποθεματικού υπέρ το άρτιο.

Η «Εβροφάρμα ΑΒΕΕ», που ιδρύθηκε το 1991 από τους αδελφούς Θανάση και Πασχάλη Παπαζηλάκη, Εβρίτες με καταγωγή από το ακριτικό Ασημένιο, είναι κυριολεκτικώς μία γαλακτοβιομηχανία μάλαμα.

Η «Eβροφάρμα», η οποία ανέβασε τη μετοχή της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου το 2000, πέρασε μεν δύσκολα χρόνια, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά χάραξε το δικό της δρόμο στον κλάδο και πέτυχε να αναπτυχθεί στην πορεία που ακολούθησε, επενδύοντας παράλληλα και στον πρωτογενή τομέα, στην κτηνοτροφία.

Campus και καθετοποίηση της παραγωγής

Η ανάπτυξη στον Έβρο, που έχασε ακόμη περισσότερο κόσμο μέσα στην πολύχρονη οικονομική κρίση και, σε ένα κλάδο που έχει τεράστιο έλλειμμα σε πρώτη ύλη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η «Εβροφάρμα» για να εξασφαλίσει ποιοτική πρώτη ύλη, προχώρησε στη δημιουργία της Campus, θυγατρικής εταιρείας, φάρμας με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και, πριν λίγα χρόνια, το 2017, στη δημιουργία μίας φάρμας σταβλισμένων αιγών, στο Ασημένιο, που είναι «επιχειρηματικό παιδί» του Πασχάλη Παπαζηλάκη.

Nα σημειωθεί πως η «Εβροφάρμα», παράγει μεταξύ άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, κατσικίσιο γάλα, κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι και κατσικίσιο λευκό τυρί.

Προς το 1999, η Campus είχε μόλις 120 αγελάδες ζωϊκό κεφάλαιο και παρήγαγε 2,5 τόνους γάλα την ημέρα. Σήμερα έχει 1.600 παραγωγικές αγελάδες και άλλες τόσες αναπτυσσόμενες και, παράγει 50 τόνους αγελαδινού γάλακτος ημερησίως. Μία δε από τις ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες των αδελφών Παπαζηλάκη, ήταν η δημιουργία ενός συνεργατικού σχήματος, ενός cluster αγελαδοτρόφων, μέσω του οποίου οκτώ ( 8) κτηνοτρόφοι διατηρούν τα κοπάδια τους στις εγκαταστάσεις της Campus συμμετέχοντας με ποσοστό 15% στο ζωϊκό πληθυσμό της φάρμας, εισπράττοντας κατ’ αναλογία έσοδο από το γάλα που διατίθεται στην «Eβροφάρμα».

Ο νέος κύκλος επενδύσεων

Από το νέο κύκλο επενδύσεων που θα κάνει ο Όμιλος της «Εβροφάρμα», ένα σημαντικό μέρος, ύψους 5 εκατ. ευρώ, θα αφορά στην εγκατάσταση, νέου, μεγάλου αλμεκτηρίου στην «Campus», επένδυση απολύτως απαραίτητη για να συνεχίσει στην αναπτυξιακή της πορεία η «Eβροφάρμα». Άλλη επένδυση, ύψους 2 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί στο εργοστάσιο της «Eβροφάρμα» στο Διδυμότειχο, για την αναβάθμιση και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της γραμμής τυροκόμησης και τυποποίησης φέτας.

Εξαγωγές φέτας και γιαουρτιού

Οι επενδύσεις αυτές θα στηρίξουν την ανάπτυξη των εξαγωγών της Εταιρείας, η οποία βασίζεται ουσιαστικά σε δύο προϊόντα, στη φέτα ΠΟΠ που παράγει και στο στραγγιστό γιαούρτι, το ‘Evros Greek Yogurt’. Το 2023 οι εξαγωγές της «Εβροφάρμα» ανήλθαν σε αξία στα 4,575 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 11,21% των συνολικών πωλήσεων. Ωστόσο, σε ποσοστό ανάπτυξης, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 16%, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών , όπως σημαντικά συνέβαλαν και οι πωλήσεις επώνυμων προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

Να σημειωθεί ότι η «Εβροφάρμα», έχει ένα ευρύ προϊοντικό μείγμα στα τυροκομικά, που τη βοηθάει να προωθηθεί στο οργανωμένο λιανεμπόριο, με επώνυμα προϊόντα αλλά και με ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό το μείγμα εξασφαλίζεται και με τα κίτρινα τυριά που παράγει η συνδεδεμένη «Δοϊράνη Α.Ε.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, η «Eβροφάρμα», που πραγματοποιεί εξαγωγές σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ( Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Ρουμανία), είναι κοντά στη σύναψη νέων σημαντικών συμβολαίων σε Ευρώπη και τρίτες χώρες.

Τα οικονομικά στοιχεία

Το 2023 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 48,761 εκατ. ευρώ, έναντι 45,381 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 7,4%, ενώ ο εταιρικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 40,799 εκατ., έναντι 37,359 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 9,2%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η αύξηση των πωλήσεων προήρθε κυρίως από τις πωλήσεις στο εξωτερικό, καθώς και από τα επώνυμα προϊόντα στην ελληνική αγορά. Σε ποσοστό ανάπτυξης οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 16% , οι επώνυμες πωλήσεις 14% και οι πωλήσεις ιδιωτικής ετικέτας 5%. Όλες οι βασικές κατηγορίες προϊόντων στο σύνολό τους κατέγραψαν ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις φρέσκου γάλακτος και γάλα με κακάο παρουσίασαν ανάπτυξη 21%, οι πωλήσεις κεφίρ και αριάνι ανάπτυξη 39%, οι πωλήσεις γιαουρτιού οριακή ανάπτυξη 2%, οι πωλήσεις φέτας και λευκού τυριού ανάπτυξη 13%.

Σε όρους όγκου πωλήσεων, κατά το Α’ εξάμηνο του 2023 παρουσιάστηκε μείωση, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας. Αυτή η εικόνα αντιστράφηκε στο Β’ εξάμηνο του 2023, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους η εταιρεία να καταγράψει αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 4%.

Σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία, τα ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε 5,246 εκατ. (προσαρμοσμένα εκτός προβλέψεων ανέρχονται σε 5,546 εκατ.) έναντι 3,595 εκατ. της προηγούμενης χρήσης αυξημένα κατά 46% για τον Όμιλο και, σε 3,504 εκατ. έναντι 1,944 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, αυξημένα κατά 80% για την εταιρεία.
Το ενοποιημένο αποτέλεσμα μετά φόρων ανήλθε σε κέρδη 2,202 εκατ. έναντι 1,419 εκατ. της προηγούμενης χρήσης αυξημένο κατά 55% και, το εταιρικό αποτέλεσμα σε κέρδη διαμορφώθηκε στα 2,133 εκατ., έναντι 254.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η «Εβροφάρμα» το 2023 πέτυχε σημαντική βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, τόσο σε ενοποιημένο, όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Σημαντική επιρροή στη βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους είχε η ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων στο Διδυμότειχο, τα οποία αφορούσαν βελτίωση του κόστους παραγωγής. Επιπρόσθετα, οι ενέργειες συγκράτησης του κόστους διάθεσης των προϊόντων που πραγματοποίησε η εταιρεία σε όλη τη διάρκεια του 2023, συντέλεσαν στην αντιστάθμιση του αυξημένου μισθολογικού κόστους και του ιδιαίτερα αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους.
Με αύξηση πωλήσεων, σημαντική αύξηση κερδών, χρηματοοικονομική εξυγίανση και, παράλληλη μείωση του δανεισμού καθώς και των συνολικών υποχρεώσεων της Εταιρείας (σε 31,131 εκατ., από 34,788 εκατ) , η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση, την έγκριση διανομής μεικτού μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Το 2024, ξεκίνησε θετικά για την Εταιρεία παρότι το γεωπολιτικό περιβάλλον σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, είναι ταραχώδες και δύσκολο, ενώ στην εσωτερική αγορά οι βιομηχανίες τροφίμων δοκιμάζονται λόγω των πιέσεων που ασκούνται για μειώσεις τιμών.

Εν τούτοις, όπως επισημάνθηκε, η «Εβροφάρμα» διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2024, καθώς έχει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα την καθετοποιημένη παραγωγή, τον εξαγωγικό προσανατολισμό και το ευρύ προϊοντικό μείγμα.

Αννη Καρολίδου – makthes.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας