Αρχική » Ερώτηση Παπαδάκη για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών. Τι απαντά ο Υφυπουργός

Ερώτηση Παπαδάκη για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών. Τι απαντά ο Υφυπουργός

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό υπέβαλε προ ημερών ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους αγρότες του Ν. Έβρου. Συγκεκριμένα διερωτάται αν προτίθεται να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις για αποζημίωση των πυρόπληκτων αγροτών και πότε. Επίσης ζητά ενημέρωση σχετικά με το ποιά κονδύλια αποζημιώσεων έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στους αγρότες.

Κύριε Υπουργέ,
Με τον Ν.4797/2021: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες», σε συνδυασμό με το Π.Δ. 77/2023, εξαγγείλατε διάφορα μέτρα στήριξης των αγροτών ( φυσικά και νομικά πρόσωπα ), που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023, στον Ν. Έβρου. Οι διαδικασίες καταγραφής από την Π.Ε. Έβρου έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αποσταλεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στο Υπουργείο σας. Έκτοτε, εξ’ όσων πληροφορήθηκα, οι πυρόπληκτοι αγρότες δεν έχουν λάβει τα χρήματα τα οποία εξαγγείλατε για την καταστροφή του φυτικού τους κεφαλαίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Προτίθεσθε άμεσα να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας και να αποζημιώσετε τους πυρόπληκτους αγρότες του Έβρου; Αν και, πότε θα δρομολογηθεί η σχετική αποζημίωση και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε αποζημιώσει τους τελευταίους;
Ποια κονδύλια αποζημιώσεων έχουν καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους αγρότες του Ν. Έβρου, ως αποζημιώσεις, λόγω των ανωτέρω καταστροφών από πυρκαγιά;

Ο ερωτών βουλευτής Παπαδάκης Παράσχος

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 2553/10-01-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Π. Παπαδάκης για θέματα που αφορούν στο Υπουργείο μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, από τις πυρκαγιές 2023 στην Π.Ε. Έβρου, σημειώθηκαν ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς και σε πάγιο κεφάλαιο υποδομών, εγκαταστάσεων, γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού (όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα) και αποθηκευμένων προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά στο πάγιο κεφάλαιο, υποβλήθηκαν 391 δηλώσεις ζημιάς , ενώ για τα αποθηκευμένα προϊόντα υποβλήθηκαν 108. Οι εν λόγω ζημιές εντάσσονται στην Κρατική Αρωγή. Συστάθηκαν τριμελείς επιτροπές από την περιφέρεια (ΔΑΟΚ) με συμμέτοχή του ΕΛ.Γ.Α. (1 μέλος), οι οποίες διενήργησαν καταγραφές και εκτιμήσεις και συνέταξαν τα σχετικά πορίσματα, βάσει των οποίων θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις μετά την έκδοση σχετικής ΚΥΑ από την Κρατική Αρωγή.

Σε ό,τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο, το οποίο καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς για 1.225 αιγοειδή, 843 προβατοειδή, 10 βοοειδή, 1 μόνοπλο και 1.606 μελισσοσμήνη. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και έλαβε χώρα η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, η οποία ανήλθε σε 310.000 € .

Επισημαίνεται ότι, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες από την πυρκαγιά κτηνοτρόφοι απαλλάχθηκαν από την καταβολή εκτιμητικών τελών. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που εισπράχθηκαν εκτιμητικά τέλη, αυτά επεστράφησαν με την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε, μετά τις πυρκαγιές του 2021, στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη στήριξη των πληττομένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την επιχορήγηση για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής σε περιπτώσεις θεομηνιών με σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές (όπως πυρκαγιές).

Το εν λόγω πλαίσιο εφαρμόζεται και για τις πυρκαγιές του 2023, με σκοπό την όσο το δυνατό αμεσότερη στήριξη των πληγέντων-στη βάση εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ-μέσω συρρίκνωσης του χρόνου των διαδικασιών επιχορήγησης, που στο παρελθόν ξεπερνούσαν τα τριάμισι έτη.

Ως εκ τούτου, η αποζημίωση των πυρόπληκτων παραγωγών διέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ήτοι τους Ν. 4797/2021, 4871/2021, 4843/2021, 4859/2021, 4824/2021, 4818/2021, 4914/2022, 4972/2022 και 5036/2023 και τις ΥΑ 74617/2021, 110065/2021 και 147036/2021.

Βάσει των ανωτέρων εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 44664 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 7424/2023) για την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο υποβλήθηκαν 751 αιτήσεις, για τις οποίες ο έλεγχος θα ξεκινήσει εντός της άνοιξης, με την αναβλάστηση των δένδρων. Μετά το πέρας των ελέγχων, θα δοθούν τα στοιχεία στην Κρατική Αρωγή, η οποία θα εκδώσει ΚΥΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus, προχωρά η διαδικασία για τη χορήγηση προκαταβολών, μετά την έκδοση σχετικής ΚΥΑ από την Κρατική Αρωγή.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εφαρμοστούν και για τους πληγέντες παραγωγούς του Έβρου τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους πληγέντες της Θεσσαλίας.

Ως εκ τούτου, αποζημιώθηκαν μέσω του γεωργικού αποθεματικού ύψους 15,8 εκ € και οι παραγωγοί που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους στον ΕΛΓΑ.

Θα εφαρμοστεί και για τους κτηνοτρόφους του Έβρου το μέτρο 5.2 για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ €., με ενίσχυση στο 100% των τιμολογίων αγοράς . Εντός του επομένου διαστήματος θα εκδοθεί σχετική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπομέτροου 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης), αυξάνοντας το ποσό δημόσιας δαπάνης για την Π.Ε. Έβρου κατά περίπου 6.000.000 €, διπλασιάζοντάς το δηλαδή, ώστε να μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των επιλέξιμων αιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των επιλαχόντων. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν να ενταχθούν οι 157 από τις 160 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί.

Αναλόγως μέτρα ισχύουν και για τη μελισσοκομία, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του μελισσοκομικού προγράμματος, ως το 2027. Προς τούτο, αποφασίστηκαν παρεκκλίσεις από την υφιστάμενη νομοθεσία για τις Δράσεις του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας, προκειμένου να παρακαμφθούν οι έκτακτες δυσχέρειες ένταξης και υλοποίησης αυτών από τους δικαιούχους .

Προδημοσιεύτηκε η Πρόσκληση της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» για τις περιοχές Θεσσαλίας, Δομοκού, Έβρου και Ροδόπης, με προϋπολογισμό 100 εκ €.

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια Υπουργεία και οι φορείς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τις ανάγκες που αναδεικνύονται σε κάθε κλάδο, μελετώντας τα αιτήματα παραγωγών, φορέων εκπροσώπων, τοπικών αρχόντων κ.λ.π. και προβαίνουν στις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προσαρμογές, όπου απαιτείται και είναι εφικτό βάσει της ελληνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, ώστε να στηριχθούν αποτελεσματικά οι πληγέντες, η τοπική οικονομία και η κοινωνία.

Γ ια τα θέματα που θίγονται στην Ερώτηση 2553/10-01-2024 και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαβιβάζουμε ηλεκτρονικά την ως άνω Ερώτηση στο εν λόγω καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :

  1. Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (με ηλεκτρονική διαβίβαση)

Γραφείο κ. Υπουργού

  • Βουλευτή κ. Παπαδάκη Π.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας