Αρχική » Δ. Καιρίδης: «Είμαστε σε επαγρύπνηση, αδίστακτοι οι διακινητές»

Δ. Καιρίδης: «Είμαστε σε επαγρύπνηση, αδίστακτοι οι διακινητές»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Για «την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο μίλησε στα «Π» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες «δεν οφείλεται μόνο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες αλλα είναι, κυρίως, αποτέλεσμα μιας γενικότερης “απορρύθμισης” του διεθνούς συστήματος».


Τι απαντάτε στα σενάρια που λένε πως οι πυρκαγιές στον Έβρο μπορεί να εκδηλώθηκαν από διακινητές ή από παράτυπους μετανάστες που μένουν στα δάση και ανάβουν φωτιές και τι λέτε σε εκείνους που επιχειρούν να πάρουν τον νομο στα χέρια τους;

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αναπαράγουμε εικασίες, ελλείψει απτών αποδείξεων και στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, ο. αρμόδιες Αρχές, όπως το Ανακριτικο Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διεξάγουν έρευνες, προς κάθε κατεύθυνση και για όλα τα ενδεχόμενα για να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη είναι καθ’ ύλην αρμόδια για την απαγγελία κατηγοριών. Κατανοώ απόλυτα την αγωνία και την ανησυχία των ακριτών μας στον Έβρο και τον πόνο τους για τη μεγάλη καταστροφή. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε οικονομικό περιθώριο για την ανάταξη της περιοχής, που είναι ένας κρίσιμος εθνικός προμαχώνας. Σε καμία περίπτωση, ωστοσο, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά φαινόμενα αυτοδικίας. Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και τέτοιες συμπεριφορές είναι απολύτως καταδικαστέες και ποινικώς κολάσιμες.


Που οφείλεται η αύξηση των ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και τι μέσα έχουμε ως χώρα προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενό αυτό;

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες δεν οφείλεται μόνο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες διευκολύνοντας τα σχέδια των διακινητών, αλλα είναι, κυρίως, αποτέλεσμα μιας γενικότερης «απορρύθμισης» του διεθνούς συστήματος. Γι’ αυτό, άλλωστε, ξεκίνησε σταδιακά ήδη από το καλοκαίρι του 2022. Οι πρόσφατοι πόλεμοι, τα πραξικοπήματα στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική, η παγκόσμια αύξηση των τιμών των τροφίμων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οικονομική κρίση στην Τουρκία, μεταξύ άλλων, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες που ωθούν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους να μεταναστεύσουν προς την Ευρώπη και τη χώρα μας, πέφτοντας συχνά θύματα εγκληματικών οργανώσεων αδίστακτων διακιμητών. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλαδα. Ενδεικτικό του φαινομένου είναι η πρόσφατη, άνευ προηγουμένου, μαζική άφιξη -υπό τη μορφή απόβασης- παράτυπων μεταναστών στη νήσο Λαμπεντούζα της Ιταλίας, που δοκίμασε τα όρια αντοχής του ιταλικού συστήματος υποδοχής. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι ροές προέρχονται από την Τυνησία με την οποία η Ιταλία μόλις είχε συνάψει συμφωνία για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης! Στην Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές είναι πολύ μικρότερες ωστόσο υπάρχει επαγρύπνηση. Η Ελλαδα, προκειμένου να διαχειριστεί το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης, εχει υιοθετήσει μια διττή στρατηγική. Αφενός, καταπολεμούμε τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη τόσο των θαλασσίων όσο και των χερσαίων συνόρων, εξοπλίζοντας το Λιμενικό και επεκτεινοντας τον φράχτη στον Εβρο. Στο ίδιο πλαίσιο προσβλέπουμε στη συμμέτοχη μας σε διεθνείς πρωτοβουλίες, με σκοπο την επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου. Αφετέρου, πρόθεσή μας είναι η ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης, παρακάμπτοντας τα δίκτυα των διακινητών, όπως κάναμε πρόσφατα με τη σύναψη διμερών συμφωνιών με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές. Οι συμφωνίες αυτές αποτρέπουν, ταυτόχρονα, την παράτυπη μετανάστευση, γιατί υποχρεώνουν τη χώρα προέλευσης να δέχεται πίσω όσους υπηκόους της απελαύνονται εισερχόμενοι παρατύπως στη χώρα μας. Και, βέβαια, μελετάμε ευρυτερες λύσεις για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών που συνδέονται με τη μετάκληση εποχικών η μόνιμα εργαζομένων από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των διακινητών;

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε απόλυτα απέναντι στους διακινητές, οι οποίοι ευθύνονται για την απώλεια χιλιάδων ζωών κάθε χρόνο στη Μεσόγειο. Οι πρακτικές τους είναι αδίστακτες. Ενδεικτική είναι η πρόκληση τεχνητών ναυαγίων, σκίζοντας τις βάρκες, παρότι συχνά επιβαίνουν σε αυτές ολόκληρες οικογένειες. Μας ενδιαφέρει πράγματι η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους Ελληνες δικαστές. Πρέπει να είμαστέ ακόμα πιο σκληροί με τους διακινητές. Περιοριστικοί όροι, αντί για προφυλάκιση, σε διακινητές που ειδικεύονται στην παράτυπη μετανάστευση εύκολα καταστρατηγούνται. Θα αναληφθούν επίσης, πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να πιεστούν οι χώρες όπου δρουν συχνά ανενόχλητοι οι διακινητές. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με χώρες όπως η Τουρκία και άλλες, ώστε να μπλοκαριστούν οι ροές «μαύρου» χρήματος που προέρχονται από την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται συνεργασία των Αρχών ασφαλείας των δύο χωρων, ακόμα και ενάντια στους παραγωγούς φθηνών φουσκωτών βαρκών στην Τουρκία.

Πηγή: Παραπολιτικά-Συνέντευξη σε Αλεξάνδρα Καϋμένου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας