Αρχική » Οι φόβοι, το show και οι επιδιώξεις του Ερντογάν

Οι φόβοι, το show και οι επιδιώξεις του Ερντογάν

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Του Κ.Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Όσο η Δύση δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική σχέση της με την ισλαμική Τουρκία ως ΝΑΤΟϊκή σύμμαχό της, η Ελλάδα θα αναγκάζεται να είναι σε διαρκή στρατιωτική ετοιμότητα και να δαπανά υπέρογκα ποσά για την άμυνά της. Στο πλαίσιο αυτής της δυσάρεστης «σταθεράς», η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προετοιμάζει τις κινήσεις της στο στρατόπεδο της Δύσης σε διπλωματικό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο. Το τελευταίο, εκρηκτικό, σχεδόν υστερικό, «show» του Ερντογάν και στη συνέχεια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με την εκτόξευση ευθέων απειλών επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει απέναντι στην Ελλάδα, όπως και στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και την Κύπρο, τη γραμμή της «στρατηγικής αυτονομίας» της. Στο υπουργείο Εξωτερικών, έμπειροι διπλωμάτες συνιστούν τη μεγίστη δυνατή πολιτική αξιοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και παραλλήλως μια «επιθετική» εξωτερική πολιτική στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένα ξεκαθάρισμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Πρώην υπουργός με πλούσια πείρα στα Ελληνοτουρκικά υποστήριξε, σε συνομιλία του με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ότι μετά την άκρως επιθετική ρητορική του Ερντογάν πρέπει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να μιλήσει ευθέως για την απειλή της Τουρκίας στις επόμενες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και όχι στο «περιθώριό» τους, αλλά στα τραπέζια των συνεδριάσεων των ηγετών. Εκφραζόμενος σαν «οργισμένος σουλτάνος» προς πάσα κατεύθυνση τις τελευταίες ημέρες, ο Ερντογάν έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τις σχέσεις της Τουρκίας με Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ – και αυτό βεβαίως όχι μόνον εξαιτιάς της πολεμοχαρούς συμπεριφοράς του στο Αιγαίο.

Η Αθήνα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πέσει στην «παγίδα» της Αγκυρας, που θέλει να προκαλέσει στρατιωτικό «επεισόδιο» με δήθεν «επιτιθέμενη» την Ελλάδα και να στήσει «ουκρανικό» σκηνικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με επιλογή της όλα τα «χαρτιά» της στο τραπέζι της στρατηγικής των ΗΠΑ, δεν αισθάνεται ανασφαλής, αλλά δεν είναι και ικανοποιημένη τούτη την ώρα από την «ψύχραιμη» αντιμετώπιση της συμμαχίας της Δύσης απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν. Δεν εκπλήσσεται, πάντως, -κατά δήλωση κυβερνητικού στελέχους- από την «πλαδαρότητα» της Ε.Ε., όπου ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν είναι πολιτικά ασήμαντα πρόσωπα στην Ευρώπη και γενικότερα στη διεθνή σκηνή.

ΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

Σε στρατιωτικούς επιτελικούς κύκλους, πάντως, υπάρχει ικανοποίηση από το γεγονός της διαρκούς στρατηγικής αναβάθμισης της γραμμής Αλεξανδρούπολης -Σούδας και της σοβαρής αμυντικής ενίσχυσης της Κρήτης, με το «βλέμμα» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι αυτά τα στοιχεία είναι που «ερεθίζουν» τον ανασφαλή Ερντογάν, διότι συνδέονται με την απόφαση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με την Αθήνα σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, πράγμα που ανοίγει νέους ελληνικούς δρόμους προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Η Αγκυρα γνωρίζει επίσης ότι η φιλορωσική πολιτική της και η πρόθεσή της να γίνει αυτή «αφεντικό» στο μισό Αιγαίο δεν συναντώνται με ΗΠΑ -ΝΑΤΟ, που θέλουν να το κρατήσουν «κλειστό» για τη Ρωσία. Ελληνες διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να υπολογίσει πως, αν η Τουρκία μπορεί σήμερα να «εκβιάζει» το ΝΑΤΟ με ανοικτό το ουκρανικό ζήτημα και να απειλεί την Ελλάδα, αυτό το κάνει ακριβώς επειδή είναι μέλος της Συμμαχίας. Αν σε επόμενη φάση προκαλέσει «ρήξη» με αυτήν, τότε όλα θα αλλάξουν σε βάρος της. Διά της διπλωματικής οδού η Αθήνα καλείται μέσα από ανεπίσημες επαφές με Ευρωπαίους επιτελείς να μελετήσει τι θα στοίχιζε στην Τουρκία του Ερντογάν μια «έξοδός» της από το ΝΑΤΟ. Ως εκτός Συμμαχίας, «τρίτη» χώρα, η Τουρκία, με δεδομένα τα προβλήματά της με τους γείτονές της και με «ανοιχτό» το Κουρδικό, θα αντιμετώπιζε μείζονες κινδύνους και «διαλυτικά» φαινόμενα. Εως τώρα, τη διεθνή υπόσταση της Τουρκίας, το μέγεθος, την άμυνα και τα σύνορά της τα έχει διασφαλίσει η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα έχει σταθερή θέση στη Συμμαχία της Δύσης, έχει ισχυρή άμυνα και δεν βιάζεται να απαντήσει στρατιωτικά αυτή την ώρα στον κακόφωνο «εκνευρισμό» του Ερντογάν, όσο κι αν έχει παράπονα για τη χλιαρή διπλωματική στάση των εταίρων και των συμμάχων της απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτή φαίνεται να είναι σε τούτη τη φάση η «αμυντική γραμμή» της κυβέρνησης του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που θα καθορίσει εξελίξεις στη διάρκεια αυτού του «θερμού καλοκαιριού» στο Αιγαίο, όσο κι αν η αντιπολίτευση του ζητά να κάνει περισσότερα.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας