Αρχική » «Μπράβο τον Νίκο!»

«Μπράβο τον Νίκο!»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ’80 όταν οι Εβρίτες ξεκίνησαν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής. Νεαρός τότε (γιατί υπήρξα και τέτοιος) στη δουλειά, έτρεχα με τα μικρόφωνα του… «ΡΑΔΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 95,3 FM STEREO» στη Μέστη, όπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Έβρου Νίκος Δαστερίδης, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Τάσο Σουλακάκη και τον Μητροπολίτη Άνθιμο, είχαν ξεσηκώσει όλη την τοπική κοινωνία, για να αποκλείσουν την κυκλοφορία στην Εθνική οδό στο ύψος της Μέστης. Είχα εντυπωσιαστεί από τον παλμό και το πείσμα εκείνης της διεκδίκησης, που έμελε να συμβάλει αποτελεσματικά στην σημερινή ύπαρξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, περιέγραφα κάθε μέρα στην μάνα μου, κάθε λεπτομέρεια από τα δρώμενα στην κινητοποίηση που είχε κρατήσει μέρες! Την ρωτούσα γι’ αυτόν το τύπο με το περίεργο μουστάκι που κατάφερνε χωρίς ρητορική δεινότητα, να μεταδίδει το πάθος εκείνης της κρίσιμης διεκδίκησης, γιατί κανείς δεν αμφισβητούσε την ειλικρίνειά του και την αγνότητα των προθέσεων.

Η συγχωρεμένη η μητέρα μου, που ήξερε τον Νίκο Δαστερίδη από την εποχή που πάλευε μόνος του στο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων να ζήσει την οικογένειά του, μάθαινε καθημερινά από … «πρώτο χέρι» τα δρώμενα στη Μέστη και με ένα πρόσωπο που έλαμπε από ικανοποίηση, σχολίαζε: «Μπράβο τον Νίκο»!                      

Ποτέ δεν μου είπε ότι η γνωριμία τους ξεκίνησε στο φαρμακείο, όπου ο κ. Νίκος κατέφευγε για να περιποιηθεί η μάνα μου τα τραύματά του, όταν σακάτευε τα χέρια του ανάμεσα στις λαμαρίνες και τα φανάρια των αυτοκινήτων που επισκεύαζε. Μου το είπε όμως, ο ίδιος ο κ. Νίκος, πολλά χρόνια μετά, που ποτέ δεν ξεχνά τους ανθρώπους, τις δύσκολες και τις ευχάριστες στιγμές από την ιστορία της ζωής του.

32 χρόνια μετά, η DASTERI SYSTEMS S.A. βρίσκεται στα χέρια των υιών Δαστερίδη! Ο Γιάννης και ο Βασίλης κρατούν σφιχτά το τιμόνι, δύο πλήρως καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής 16.000 τετραγωνικών μέτρων, προσφέροντας 100 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στην Αλεξανδρούπολη. Σχεδιάζουν και παράγουν ασταμάτητα, με τρεις βάρδιες εργασίας ανά 24ωρο, φωτιστικά οχημάτων και φωτιστικά LED εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η DASTERI Α.Ε. με σημεία διανομής σε περισσότερες από 50 χώρες, είναι παρούσα στις πιο σημαντικές αγορές παγκοσμίως. Το σημαντικότερο όλων, είναι ότι πάνω από το 70%  της παραγωγής της, ΕΞΑΓΕΤΑΙ, με ότι καταδεικνύει αυτό, σε εκείνους που ξέρουν τους όρους της Ελληνικής οικονομίας.

Μέσα στην κρίση, η DASTERI Α.Ε. κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη, αυξάνοντας μάλιστα, κάθε χρόνο τον τζίρο της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την διετία 2017 – 2019, αύξησε τον τζίρο της κατά 59%! Από το 2015 τα βραβεία «τεχνολογικής αριστείας» έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο, να επιβεβαιώσουν την περήφανη πορεία της DASTERI από την Αλεξανδρούπολη! Σήμερα, αποτελεί τον μοναδικό στρατηγικό συνεργάτη και συμπαραγωγό του Αμερικανικού κολοσσού HILUX LED SOLUTIONS για όλη την Ευρώπη, κάνοντας τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ, όποτε έρχεται στην Αλεξανδρούπολη, να αισθάνεται … «σαν στο σπίτι του», μέσα στο εργοστάσιο της DASTERI.

Από το 2007 μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει πάνω από 50 μεγάλα έργα αντικατάστασης παραδοσιακού φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου LED, σε ισάριθμους Δήμους και Οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, δείχνοντας τον δρόμο της εξοικονόμησης ενέργειας και της καινοτομίας.

 Ένα από τα πρώτα έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, έγινε βέβαια στην … γενέτειρα πόλη της DASTERI, στην Αλεξανδρούπολη, με δεκαετή εγγύηση και συντήρηση του φωτιστικού εξοπλισμού της πόλης. Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώθηκε στον μισό χρόνο της προβλεπόμενης συμβατικής υποχρέωσης, μέσα σε μόλις 4 μήνες!

Το 2018, ο Γιάννης Δαστερίδης, υπέγραψε την ανάληψη από την DASTERI α.ε., μέσω Διεθνούς Διαγωνιστικής διαδικασίας, τις ειδικές κατασκευές και παραγωγή LED tube, στεγάστρων και πινακίδων, των πρατηρίων υγρών καυσίμων της BP, της ΕΚΟ και των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, σε όλα τα Βαλκάνια.                           

Αθόρυβα, απέναντι στον μίζερο ανταγωνισμό, και τον φθόνο, όλων όσων «ξεβολεύτηκαν»

Όπως είναι φυσικό, μια τόσο «ζηλευτή» επιχειρηματική πορεία, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει αντιδράσεις, όχι όμως πάντα με τρόπο υγιή. Η εντελώς αθόρυβη τακτική της DASTERI, λόγω της ιδιοσυγκρασίας της Εβρίτικης οικογένειας Δαστερίδη, η προσήλωσή τους, αποκλειστικά στα αποτελέσματα της σκληρής προσπάθειας και ο έντονα ενοχλημένος ανταγωνισμός που βλέπει καθημερινά (τα τελευταία ειδικά χρόνια) να χάνει, σημαντικά μερίδια της αγοράς από διαγωνισμούς αυτοδιοικητικών και όχι μόνο φορέων, προκάλεσαν προσφυγές στη δικαιοσύνη, αβάσιμες κατηγορίες και ικανή παραγωγή λάσπης, που δεν άγγιξαν ούτε στο ελάχιστο την πορεία της DASTERI. Δεν υπήρξε ούτε μία δικαστική προσφυγή που να μην δικαίωσε την DASTERI, με πιο πρόσφατη, τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού στον Δήμο Καμένων Βούρλων.

Δεν λείπουν μάλιστα από το παιχνίδι και … μισθωμένα πληκτρολόγια από τον ανταγωνισμό, που συναντήθηκαν εύκολα με τους εκπροσώπους των αντίθετων οικονομικών συμφερόντων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Άλλωστε, οι χειριστές αυτών των πληκτρολογίων, εγκατέλειψαν με τις πρώτες δυσκολίες τα χωριά τους στον Έβρο, αναζητώντας την τύχη τους στην Αθήνα, χωρίς να προλάβουν να γνωρίσουν την ανθρωπογεωγραφία του τόπου, την ιστορία και τους δύσκολους αγώνες του καθενός ξεχωριστά. Έτσι δεν έχουν και πολλές αναστολές όταν βρεθούν απέναντι σε αντικρουόμενα συμφέροντα, καθιστώντας τον εαυτό τους ευεπίφορο.

Γι αυτούς, ο Έβρος είναι απλώς ένα πεδίο δράσης που χρησιμοποιούν, εξ αποστάσεως πάλι, για να κερδίσουν με όποιο κόστος, τα προς το ζην. Βλέπετε,  κατάλαβαν πια μετά από τόσα χρόνια ότι ούτε το μεγάλο χωνευτήρι της Αθήνας, μπορεί να τους αντέξει.

Αν τώρα όλα αυτά ενωθούν, ως υλικά μιας κακοστημένης συνταγής μαγειρικής, με μια σκληρή πραγματικότητα οικονομικών δυσκολιών για όλους τους υπόλοιπους και κυριαρχήσει η μίζερη επιδίωξη για τον …«θάνατο της κατσίκας του γείτονα», τότε δεν θέλει και πολύ για να κατανοήσει κανείς τα πραγματικά κίνητρα.           

Το κείμενο αυτό γράφτηκε, για να προτάξουμε απέναντι στη μιζέρια, την χαρά! Για να πούμε ότι εδώ στον Έβρο, έχουμε μέσα στα προβλήματά μας και καλά παραδείγματα, που επιμένουν να δημιουργούν αθόρυβα και να προσφέρουν σταθερές και ακλόνητες θέσεις εργασίας. Γράφτηκε για να χαρούμε με τις επιτυχίες του συντοπίτη μας και να φωνάξουμε για την περηφάνια μας που είμαστε Εβρίτες!

Γράφτηκε για να πούμε ξανά … «Μπράβο τον Νίκο!»

Και τον Γιάννη και τον Βασίλη!!! Σταύρος Αποστολίδης               

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας