Αρχική » Πρωθυπουργός: «Η Αλεξ/πολη θα γιατρέψει τις πληγές της, όπως τις γιάτρεψε και η Εύβοια»

Πρωθυπουργός: «Η Αλεξ/πολη θα γιατρέψει τις πληγές της, όπως τις γιάτρεψε και η Εύβοια»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην αρχή της ομιλίας του, «διαφορετικά το συμπέρασμα θα είναι αναποτελεσματικό». «Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά», είπε, τονίζοντας ότι το κράτος θα αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες των πυρκαγιών. «Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις φωτιές που μαίνονται σε όλο τον πλανήτη.

Για τον Έβρο υπήρξε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τις φωτιές στον Έβρο έδειξε φωτογραφίες, τονίζοντας ότι η φωτιά κατέκαψε στρέμματα σε ελάχιστες ώρες.

Σε πέντε ώρες κάηκε η ίδια έκταση στον Έβρο όσο έκαψε μια φωτιά στον Έβρο το 2021 σε πέντε μέρες, σημείωσε.

«Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν τη μάχη αυτή άνιση αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τη μάχη αυτή χαμένη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα το κράτος είναι παρών αλλά η φωτιά επιμένει», είπε και πρόσθεσε: «Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές».

«Ευγνωμοσύνη και τιμή στους πυροσβέστες και σε όλους όσοι ρίχτηκαν στη μάχη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταχειροκροτήθηκε.

«Δεν χάθηκε κανένα σπίτι στους οικισμούς Κοτρωνιάς και Γιαννούλη», είπε και ευχαρίστησε τους ξένους πυροσβέστες που ήρθαν στη χώρα μας για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. «Καλή δύναμη και κουράγιο», είπε και τόνισε: «Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που είναι στο πεδίο», είπε.

«Όταν χάνουμε ένα δάσος με μεγάλη οικολογική σημασία, όπως είναι η Δαδιά, είναι πράγματι ζημιά η οποία θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για όλα, αλλά είναι μέρος της ερμηνείας, γιατί έρχεται να ευνοήσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς, που προκαλεί ανθρώπινο χέρι είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια», ανέφερε.

«Ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως τον τον Έβρο», είπε ότι «ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς. Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά είναι ανθρωπογενής και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε έδαφος που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες για να εισέλθουν στη χώρα μας. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά την αλήθεια για τη γεννησιουργό αιτία της πυρκαγιάς. Δε ξέρουμε αν είναι απο αμέλεια ή από πρόθεση. Ερευνάται.».

«Αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί στη χώρα μας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα αν θα αυστηροποιηθούν οι ποινές στους εμπρηστές, είπε ότι αυτές είναι ήδη πολύ αυστηρές, αλλά είπε ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα και οι περιπτώσεις άμεσης φυλάκισης ακόμη και για αμέλεια.

«Η Αλεξανδρούπολη είναι και θα είναι ζωντανή. Θα γιατρέψει τις πληγές της, όπως τις γιάτρεψε και η Εύβοια, η οποία με πολυ μεγάλη στήριξη από την πολιτεία έχει κάνει ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα»

Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πάρθηκαν για την πυροπροστασία των δασών, αναφορικά με τη Δαδία για δράσεις καθαρισμού και διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δόθηκαν 6 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας