Αρχική » Δάσος Δαδιάς: Λίγο από… «Jurassic Park»

Δάσος Δαδιάς: Λίγο από… «Jurassic Park»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής η 3η Μαρτίου και Παγκόσμια Ημέρα Δασών η 21η Μαρτίου. Με αφορμή αυτές τις δύο ημέρες γιορτής αποφασίσαμε αυτή τη φορά να κάνουμε μια βόλτα στο ομορφότερο δάσος της περιοχής μας, το δάσος της Δαδιάς.

1.jpg

65 χλμ από την Αλεξανδρούπολη και 41χλμ από το Διδυμότειχο, ούτε μια ωρίτσα δρόμος!!!

1.jpg

Από το 1980 έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή και το 2003 Εθνικό Πάρκο. Μια από τις σημαντικότερες περιοχές άγριας ζωής της Ευρώπης.

Από τα 100 ως τα 1000 μέτρα υψόμετρο, πλαγιές, ρεματιές και κορυφές διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και πανέμορφα τοπία που εντυπωσιάζουν κάθε  επισκέπτη .

3.jpg
4.jpg

Φιλοξενεί 40 είδη ερπετών, 48 είδη θηλαστικών και 220 είδη πουλιών. Τα πιο εντυπωσιακά  είναι τα σπάνια αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς και μπορεί κάποιος να τα δει εν ώρα γεύματος από το παρατηρητήριο που είναι ειδικά διαμορφωμένο για να έχει κάθε επισκέπτης κατάλληλη οπτική επαφή. 

5.jpg

Το να έρχεσαι σε τόσο κοντινή απόσταση με ένα αρπακτικό πτηνό όπως ο Μαυρόγυπας, ο Ασπροπάρης ή το Όρνιο είναι κάτι συγκλονιστικό. Το μέγεθός τους, το ύφος τους, το ράμφος τους, οι τεράστιες φτερούγες τους και τα κοφτερά νύχια τους,  μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο από Jurassic Park !! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δαδιά ζει η μοναδική  αποικία των Μαυρόγυπων σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

9.jpg
IMG_5173.jpg
6.jpg
8.jpg

Ξεκινήστε την βόλτα σας από το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Δαδιάς , όπου μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη βιοποικιλότητα του δάσους εντελώς δωρεάν ή ακόμα και να ξεναγηθείτε σε όλη τη περιοχή με ένα πραγματικά πολύ μικρό αντίτιμο!

Στοιχεία  επικοινωνίας με τον Φορέα Διαχείρισης  Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης- Σουφλίου :

τηλέφωνο 25540-32263 ή στο www.dadia-np.gr  Λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00π.μ. ως τις 16:00π.μ

12.jpg
13.jpg
14.jpg

Πεζοπορικά μονοπάτια  τεσσάρων επιπέδων δυσκολίας είναι σηματοδοτημένα και οι διαδρομές μαγευτικές μέσα στο καθαρό οξυγόνο της φύσης. Το πιο εύκολο είναι ως το  παρατηρητήριο των αρπακτικών και το πιο δύσκολο είναι αυτό που οδηγεί στην κορυφή Γκίμπρενα στα 520 μέτρα. Επίσης, μπορεί κανείς να ακολουθήσει ποδηλατικές διαδρομές ή ακόμα και με αυτοκίνητο 4Χ4 μέσα στο δάσος.

10.jpg

Και για το τέλος θα δανειστώ μια φράση του Αμερικανο-σκωτσέζου περιβαλλοντολόγου John Muir (1838-1914)

«Το να πηγαίνεις στο δάσος σημαίνει να επιστρέφεις στα μέρη σου»…

Φωτογραφία : Νάσος Ναλμπάντης               Follow @NasosNalmpantis

 Κείμενο : Τζένη Σαλβάνου                              Follow @TzeniSalvanou

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας