Αρχική » Η υπεραξία των πολιτικών ανακύκλωσης

Η υπεραξία των πολιτικών ανακύκλωσης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε στοίχημα που αφορά δημόσιους φορείς, εταιρείες και πολίτες εξελίσσεται η διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα εν όψει αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να δοκιμαστεί η χώρα στην προσπάθεια της να συναντήσει τις κοινοτικές επιταγές.

Ετσι, με ΚΥΑ που θα υπογράφει άμεσα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δήμοι που θα κάνουν τη μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον ΦοΔΣΑ της περιοχής τους, ενώ οι δήμοι που θα επιλέγουν την ταφή των απορριμμάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα. Αυτό τόνισε μιλώντας στο κανάλι ΑΤΕΑ5 Τν της Κεντρικής Μακεδονίας ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις χωματερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιμα εάν δεν ανακυκλώνει».

Νέοι κανονισμοί καθαριότητας

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στους δήμους νέος πρότυπός κανονισμός καθαριότητας, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή και
των οργανικών. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στους επόπτες καθαριότητας των δήμων να ελέγχουν τι υπάρχει σε κάθε κάδο χωριστής διαλογής, με τον οποίο θα συνδέονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και βέβαια, θα υπάρχει άμεσα μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων κάδων συλλογής χαρτιού και γυαλιού, επιπλέον του ήδη υπάρχοντος μικτού κάδου ανακύκλωσης, αλλά και υποχρεωτική χωριστή συλλογή του οργανικού, όπως είναι τα τρόφιμα, τα κλαδέματα και τα άλλα προϊόντα που σαπίζουν και τα οποία δημιουργούν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, με στραγγίσματα στους ΧΥΤΑ και έκλυση αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.



«Θέλουμε το 2019 να εφαρμόζεται πλήρης διαλογή στην πηγή και αυτό δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός στόχος, αλλά και κοινωνική ανάγκη», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο». «Ο εθνικός σχεδιασμός που υπάρχει από το 2015 δεν επιτρέπει σε κανέναν δικαιολογία για να καθυστερεί. Υπάρχει ειδικός νόμος για την ανακύκλωση, αλλάζουμε τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των συστημάτων ανακύκλωσης, θα υπάρχει υπερπροσφορά και
κάδων και εξοπλισμού και συστημάτων για την ανακύκλωση όλων των ειδών».

Διαχωρισμός στην πηγή

Οπως υπογράμμισε, «θέλουμε από το 2019 ο πολίτης να μπορεί να βρει τον κάδο για τα οργανικά (δηλαδή τα τρόφιμα) και τα αποικοδομήσιμα κοντά στο σπίτι του και για να γίνει αυτό θα υπάρχουν και κίνητρα και αντικίνητρα».

Αλλωστε η χωριστή συλλογή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων είναι πλέον υποχρεωτική με νόμο και θα εφαρμοστεί το 2019, ενώ υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση των δήμων πανελλαδικά, περίπου 2οο εκατ. ευρώ, για την αγορά καφέ κάδων, ειδικών απορριμματοφόρων για τα οργανικά και βιοαπόβλητα και κομποστοποιητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ΧΥΤΑ, πλέον, απαγορεύεται και από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σύμφωνα, δε, με το ΥΠΕΚΑ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 14 ενεργοί ΧΑΔΑ και ως εκτούτου το πρόστιμο έχει μειωθεί στα 2,8 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αν. ΥΠΕΝ, το πρόστιμο που αντιστοιχεί στα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα και τη μη αδειοδοτη

μένη διάθεσή τους και αφορά τον ιδιωτικό τομέα ήταν 2,ι εκατ. ευρώ το εξάμηνο και απομειώθηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Ενδεικτικά κ. Φάμελλος ανέφερε στο ATLAS TV ότι στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν ήδη τα απαραίτητα κονδύλια για πράσινα σημεία, κάδους οργανικών και βιοαποβλήτων. «Εχω ζητήσει με επιστολή μου να επιταχυνθούν οι προκηρύξεις των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και από το 2019 όλοι οι δήμοι να έχουν διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και οργανικών», πρόσθεσε ο αν. ΥΠΕΝ. Συνεπώς, οι δήμοι θα διαθέτουν πολλαπλούς κάδους ανακύκλωσης καί κάδους οργανικών προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανακυκλώνουν απρόσκοπτα. Στη συνέχεια, τα απορρίμματα κάθε δήμου θα ζυγίζονται και όσο περισσότερα απορρίμματα πηγαίνει ένας δήμος για ταφή τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή της ταφής.

«Πρόκειται για ένα στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε και ως προς τη χωριστή διαλογή του οργανικού και ως προς την ανακύκλωση, ακόμα και για τη μεταφόρτωση».

Πηγή Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας