Αρχική » Δημοσχάκης: Ερώτηση στον Υπουργο για την άσκηση κυνηγιού στον νομό Έβρου

Δημοσχάκης: Ερώτηση στον Υπουργο για την άσκηση κυνηγιού στον νομό Έβρου

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση (24/10) προέβη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Στο επίκεντρο αυτής βρίσκεται η απόφαση του Υπουργείου με την οποία απαγορεύτηκε το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των κυνηγετικών συλλόγων του Νομού κι όχι μόνο.

Η Γραπτή Ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της υπ’αριθμ.299 – 27/9/2023 Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς το αρμόδιο Υπουργείο και την θετική εξέλιξη της Τροποποίησης Δασικής Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με την οποία επετράπη κατ’αρχή η θήρα αγριόχοιρου στις περιοχές του Νομού που ΔΕΝ επλήγησαν.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι κυνηγοί συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προσθέτει δε ότι η παρουσία των κυνηγών πλησίον των συνόρων αποτελεί πρόσθετη ασπίδα ασφάλειας και ενημέρωσης των αρχών σε περιπτώσεις παραβίασης των συνόρων της Χώρας.

Υπογραμμίζει δε ως εξέχον το ζήτημα της επιβίωσης των εμπορικών καταστημάτων κυνηγετικών ειδών τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους, καθώς επίσης και το ζήτημα της απαγόρευσης θήρας στην Νήσο Σαμοθράκη, η οποία ως εκ του νησιωτικού της χαρακτήρα δεν επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού!

Ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό και σε συνέχεια των πολυάριθμων τηλεφωνημάτων που δέχεται στα πολιτικά του γραφεία από κυνηγούς, αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η θήρα στις περιοχές του Νομού που δεν επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως προβλέπεται από τον νόμο κι ίσχυσε για την νήσο Ρόδο.

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

Αλεξ/πολη, 24/10/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Αναθεώρηση- Πρόταση των όρων απαγόρευσης θήρας στον Νομό Έβρου

Η υπ’ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/87999/2804 (2) Τροποποίηση ρυθμιστικής απόφασης θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-24 (ΦΕΚ Β 5194/25-8-2023)με την οποία απαγορεύεται το κυνήγι, όλων των θηρεύσιμων ειδών, στο σύνολο της Π.ΕΈβρου, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, έχει προκαλέσει εύλογα παράπονα- αντιδράσεις τόσο από τους επτά (7) Κυνηγετικούς Συλλόγους του Νομού, όσο και από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. 

Εκφράζουμε, την ικανοποίηση, για την Τροποποίηση Δασικής Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται, κατ’αρχήν, η θήρα αγριόχοιρου η οποία ήρθε σε συνέχεια της υπ’αριθμ.299- από, 27/9/2023 Κοινοβουλευτικής μου Αναφοράς…

Οι κυνηγοί είναι προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν φύλακες της οικολογίας και της φύσης, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην ισορροπία του οικοσυστήματος, λειτουργώντας μέσα από τους συλλόγους τους υπό το άγρυπνο μάτι της  ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ που αποτελεί ιδιωτικό φορέα, υφιστάμενο & με έξοδα της ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ   ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που διασφαλίζει τις ορθές πρακτικές & επιβάλλοντας το νόμο….

 Όπως αναφέρεται και στην επιστολή του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, η παρουσία των κυνηγών ως στελέχη της Εφεδρείας & της Εθνοφυλακής, τους καθιστά γνώστες του ακριτικού πεδίου..& όχι μόνο…έχοντας υποστεί σημαντικά έξοδα τόσο για την κατ’έτος απόκτηση της κυνηγετικής άδειας όσο & για την αγορά- συντήρηση κυνηγετικών όπλων -σκύλων…κλπ άλλων αναλώσιμων υλικών & εφοδίων..!!

Επίσης αποτελεί  ταυτόχρονα φορέα πληροφόρησης, αλλά πάνω από όλα αποτελεί έμμεσο παράγοντα αποτροπής και φύλαξης της περιοχής, δίδοντας πολλαπλασιαστική ισχύ στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) & στις Μονάδες του Στρατεύματος του Ν.Έβρου.

Τα πολυάριθμα τηλεφωνήματα που δέχομαι σε όλα τα πολιτικά μου γραφεία εκπέμπουν δίκαιο παράπονο και απορία καθώς για πολλούς συμπολίτες μας η άσκηση θήρας αποτελεί χρήσιμη δραστηριότητα απαραίτητη ακόμη & για την ψυχολογία τους..

Σημαντική παράμετρος αποτελεί και το γεγονός ότι τα Ξενοδοχεία & κυρίως τα εμπορικά καταστήματα κυνηγετικών ειδών, (πέραν των 40) αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα βιοπορισμού, διότι δεν δύνανται να διαθέσουν το εμπόρευμά τους κι ως εκ τούτου να έχουν έσοδα.

Τέλος οφείλω να τονίσω την περίπτωση του Β.Έβρου (Ορεστιάδα, Διδ/χο) & κυρίως της Νήσου Σαμοθράκης που σαφώς δεν επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ωστόσο εμπίπτουν ΑΔΙΚΩΣ στην απαγόρευση γιατί ανήκουν στην Π.Ε.Έβρου, κάτι που δεν εφαρμόστηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες Π.Ε της Χώρας! 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε:
Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την σχετική απόφαση στα πρότυπα της οριοθετημένης προστασίας που επιβλήθηκε στην Π.Ε Δωδεκανήσου – στην Ρόδο καθώς & σε λοιπές Π.Ε της Χώρας δλδ να επιτραπεί η άσκηση της θήρας στις περιοχές του νομού Έβρου που δεν επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά όπως ορίζει ο νόμος & σύμφωνα με τις οριοθετήσεις των πληγεισών περιοχών από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες?

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας