Αρχική » Μελισσοκόμοι Έβρου: «Εκπόνηση ενός σχεδίου αναγέννησης όπου η μελισσοκομία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο»

Μελισσοκόμοι Έβρου: «Εκπόνηση ενός σχεδίου αναγέννησης όπου η μελισσοκομία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που επί 16 μέρες κατέστρεψαν τον κεντρικό και νότιο Έβρο και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν στο οικοσύστημα, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κεντρικού Έβρου-Η Κυψέλη πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση των Μελισσοκόμων του Έβρου. Στη συζήτηση που έγινε καταγράφηκαν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν για τους μελισσοκόμους του Έβρου αλλά και για τη μελισσοκομία, το οικοσύστημα και τον πρωτογενή τομέα.

Αυτονόητες παραδοχές

Η μέλισσα και η μελισσοκομία είναι βασικός παράγοντας του οικοσυστήματος που συντελεί όχι μόνο στη διατήρηση των ισορροπιών του περιβάλλοντος αλλά συμβάλλει και στην αύξηση και βελτίωση των εδώδιμων φυτών με την επικονίαση. Με βάση αυτή την παραδοχή ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20 Μαΐου ως παγκόσμια ημέρα μέλισσας αναγνωρίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει στο περιβάλλον.

Ο Έβρος δεν χρειάζεται μέτρα αποκατάστασης των ζημιών, αποζημιώσεις και επιδόματα. Απαιτείται ένα εξ΄ υπαρχής σχέδιο αναγέννησης. Με δεδομένα και τα δύο πορίσματα των διακομματικών επιτροπών του Εθνικού Κοινοβουλίου, οι οποίες σε χρονικό διάστημα τριάντα ετών, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της περιοχής εξήγγειλαν προτάσεις για έργα και δράσεις για την περιοχή. Η καταστροφή που μεταμόρφωσε την περιοχή σε απέραντο τοπίο σε γκρι και μαύρο φόντο είναι ευκαιρία για αναγέννηση του Έβρου και της Θράκης. Επιβάλλεται η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης – αναγέννησης όπου η μελισσοκομία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το αίσθημα της ανασφάλειας που απορρέει από τη γεωγραφική θέση του Έβρου και τις γειτνιάσεις καθώς και την δημογραφική, αναπτυξιακή, παραγωγική, κοινωνική κατάρρευση εναποθέτουν τις ελπίδες σε κάτι πρωτόγνωρο και αναγεννητικό. Πέρα και μακριά από τα γνωστά μέτρα των αποζημιώσεων και των εξαγγελιών. Μόνο έτσι θα υπάρξει η αναγέννηση μέσα από την τέφρα.

Καταγραφή της κατάστασης

Πέρα από την καταστροφή κυψελών, μελισσοσμηνών, εξοπλισμού, αποθηκών, κ.ά. που καταγράφονται και θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ ή και άλλες πηγές, υπάρχει ανυπολόγιστη ζημιά στο σύνολο της μελισσοκομίας του κεντρικού και νότιου Έβρου. Η ανυπαρξία ζωτικού χώρου για τοποθέτηση των μελισσιών ώστε να γίνει η διαχείμαση οδηγεί μα βεβαιότητα στην απώλεια όλων των μελισσών κατά τη χειμερινή περίοδο. Σε όλη την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το Φθινόπωρο είναι η κρίσιμη περίοδος για μια ελπιδοφόρα μελισσοκομική χρονιά. Η έλλειψη γύρεων για πρωτεϊνική υποστήριξη και νέκταρος είναι κάτι που φέρνει σε απόγνωση τους μελισσοκόμους. Η μεταφορά σε μακρινές περιοχές, με δεδομένες τις φωτιές και στη γειτονική Ροδόπη είναι πρακτικά και οικονομικά ανέφικτη.

Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου κατά την αναγκαστική μεταφορά την ημέρα κι όχι τη νύχτα είναι επίσης σημαντική με οικονομικές επιπτώσεις σε όσους μελισσοκόμους μετέφεραν μελίσσια για να μην καταστραφούν.

Με βεβαιότητα προκύπτει ότι η απώλεια εισοδήματος των μελισσοκόμων θα είναι τεράστια και ο κίνδυνος απώλειας των μελισσιών τεράστιος. Ως εκ τούτου η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και προδιαγράφουν ζοφερό μέλλον για τη μελισσοκομία.

Προτάσεις

Άμεσα μέτρα

  1. Την περίοδο που καταστράφηκαν,  τα μελίσσια ήταν πολύ δυνατά γιατί είχε αρχίσει η προετοιμασία για φθινοπωρινές μελιτοφορίες. Στα μελίσσια που καίγονται συμπεριλαμβάνονται: η κυψέλη (βάση, σώμα και καπάκι), τα πλαίσια, οι κηρήθρες, οι μέλισσες, η βασίλισσα και οι αποθηκευμένες τροφές.
  • Αποζημίωση με 100€ στα μονώροφα και 150€ στα διώροφα.
  • Άμεση αποζημίωση σε όλες τις εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που κάηκαν.
  • Για τη διατροφή και ενδυνάμωση των μελισσιών, μετά την καταστροφή της χλωρίδας, απαιτείται χορήγηση τροφής. Αντικατάστατο Γύρης (2 κιλά ανά μελίσσι) για πρωτεϊνική υποστήριξη και ζαχαροζύμαρα (20 κιλά ανά μελίσσι) για υδατανθρακούχα τροφή.
  • Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη λόγω αναγκαστικής μεταφοράς. Η απώλεια του μισού σμήνους κατά την αναγκαστική μεταφορά αντανακλά στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής και στην κατάρρευση των μελισσιών. Προτείνουμε την αποζημίωση με 200€ ανά κυψέλη.
  • Οικονομική ενίσχυση για τρία χρόνια, σε μελισσοτροφές ώστε να μπορέσουν να συνέλθουν οι μελισσοκόμοι.
  • Οι αποζημιώσεις να γίνουν στο 100%, χωρίς κρατήσεις.
  • Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τρία χρόνια.
  • Επιδότηση πετρελαίου 20€ ανά κυψέλη και αύξηση του ποσοστού αντικατάστασης κυψελών από 10% σε 20% μέσα από τις δράσεις 3.1 και 3.2  του προγράμματος.
  • Σημαντικό είναι επίσης και το θέμα του ηλεκτρονικού μητρώου. Προτείνεται να παραμείνει ανενεργό για τρία τουλάχιστον χρόνια.

Αποκατάσταση μελισσοκομικής χλωρίδας

Να γίνουν άμεσα, από το Φθινόπωρο του 2023 μέχρι την Άνοιξη του 2024 φυτεύσεις μελισσοκομικών θάμνων και δέντρων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κουμαριές, κουτσουπιές, ακακίες, καστανιές φασκόμηλο, λαδανιά, δεντρολίβανα, λεβάντες, κ.ά

Αποκατάσταση μελισσοκομικού πάρκου Κοτρωνιάς

Προτείνεται η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο μελισσοκομικό πάρκο Κοτρωνιάς Σουφλίου και βελτίωση της βατότητας προς αυτό με αποκατάσταση της οδοποιίας. Η δημιουργία κι άλλων μελισσοκομικών πάρκων σε περιοχές που κάηκαν από τη λαίλαπα της φωτιάς όπως Λευκίμη, Λουτρά και  Κίρκη αλλά και στους Μεταξάδες και Πεντάλοφο είναι μια σημαντική στήριξη στη μελισσοκομία του Έβρου, η οποία εκτός από τις φωτιές αντιμετώπισε επί τέσσερις μήνες και την ξηρασία. Άλλωστε το μοντέλο και η τεχνογνωσία της Κοτρωνιάς μας δείχνει του δρόμο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας