Αρχική » Δημοσχάκης για κυνήγι στον Έβρο: Θα επιτρέψετε το κυνήγι κοντά στον ποταμό Έβρου;

Δημοσχάκης για κυνήγι στον Έβρο: Θα επιτρέψετε το κυνήγι κοντά στον ποταμό Έβρου;

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη χθες (27/11) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτοντας εκ νέου Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Στο επίκεντρο αυτής βρίσκεται η απόφαση του Υπουργείου με την οποία απαγορεύτηκε το κυνήγι, όλων των θηρεύσιμων ειδών, στο σύνολο της Π.Ε. Έβρου και οι ακόλουθες τροποποιήσεις αυτής που σχετίζονται με την άσκηση θήρας.

Η Γραπτή Ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της υπ’αριθμ.299 – 27/9/2023 Κοινοβουλευτικής του Αναφοράς προς το αρμόδιο Υπουργείο και την θετική εξέλιξη της Τροποποίησης Δασικής Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με την οποία επετράπη καταρχήν η θήρα αγριόχοιρου στις περιοχές του Νομού που ΔΕΝ επλήγησαν.

Προηγήθηκε επίσης και η υπ’άριθ. 1320 / 24-10-2023 Γραπτή του Ερώτηση δια της οποίας πρότεινε να επιτραπεί η θήρα σε όλη της Π.Ε.Έβρου πλην των καμένων περιοχών.

Το αρμόδιο Υπουργείο με την 3η τροποποίηση Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 όρισε (31/10) ότι, στη Νήσο Σαμοθράκη Π.Ε.Έβρου ασκούνται πλήρως οι θηρευτικές δραστηριότητες!

Ακολούθως αναμένεται η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η θήρα βορείως του ποταμού Ερυθροποτάμου.

Ο βουλευτής μεταφέρει τον έντονο προβληματισμό των νόμιμων κυνηγών της περιοχής καθώς επίσης και των εμπόρων κυνηγετικών ειδών, κλπ άλλων επαγγελματιών για την απαγόρευση της θήρας στο Δέλτα του Έβρου που αποτελεί διεθνή κυνηγετικό προορισμό όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και ξένους κυνηγούς εξαιτίας της μοναδικότητάς του.

Αντιπροτείνει ως λύση να επιτραπεί η θήρα πλησίον του ποταμού Έβρου (κάθετα από την σιδηροδρομική γραμμή  έως το ποτάμι),  μέχρι το ύψος του οικισμού Μάνδρα και σε νοητή ευθεία με τον οικισμό Μικρό Δέρειο.

Με την πρόταση αυτή οριοθετείται με μεγάλη ασφάλεια κι ακρίβεια η άσκηση της θήρας αφήνοντας πολλά τετραγωνικά χλμ έκτασης πέριξ των καμένων περιοχών.

Αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

Η Ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενη το δίκαιο αίτημα των επτά (7) κυνηγετικών συλλόγων του Έβρου κι όχι μόνο, προχώρησε σε Τροποποιήσεις την Δασικής Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας σύμφωνα με τις οποίες επετράπει αρχικά η θήρα αγριόχοιρου και, στην συνέχεια,  εξαιρέθηκε η Νήσος Σαμοθράκη από την απαγόρευση της άσκησης θήρας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.

Προηγήθηκε η υπ’αριθμ.299 / 27-9-2023 Κοινοβουλευτική μου Αναφορά καθώς και η υπ’άριθ. 1320 / 24-10-2023 Γραπτή μου Ερώτηση δια των οποίων πρότεινα να επιτραπεί η θήρα σε όλη της Π.Ε.Έβρου πλην των καμένων περιοχών αλλά με περιμετρική ζώνη προστασίας αυτών..!

Ακολούθως αναμένεται η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η θήρα βορείως του ποταμού Ερυθροποτάμου.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι της περιοχής κι όχι μόνο εκφράζουν την δυσαρέσκεια και των προβληματισμό τους για την συνεχιζόμενη απαγόρευση της θήρας στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού!!

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων πρωτοστάτησαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην στήριξη της πανίδας στην περιοχή, δαπανώντας σημαντικά ποσά για τροφές οι οποίες χορηγήθηκαν στα ζώα κ.ά που απώλεσαν τις φωλιές τους & όχι μόνο!

Το μοναδικό Δέλτα του Έβρου αποτελεί  πανελλαδικό & ευρωπαϊκό κυνηγετικό προορισμό λόγω της μοναδικότητάς του, ενώ η παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα στην εν λόγω περιοχή αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και πληροφόρησης….

Οφείλω να τονίσω ξανά ότι τα Ξενοδοχεία & κυρίως τα εμπορικά καταστήματα κυνηγετικών ειδών, (πέραν των 40) αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα βιοπορισμού, διότι δεν δύνανται να διαθέσουν το εμπόρευμά τους κι ως εκ τούτου να έχουν έσοδα.

Προτείνω ως λύση να επιτραπεί η θήρα πλησίον του ποταμού Έβρου (κάθετα από την σιδηροδρομική γραμμή  έως το ποτάμι),  μέχρι το ύψος του οικισμού Μάνδρα και σε νοητή ευθεία με τον οικισμό Μικρό Δέρειο (σκιασμένη περιοχή στον χάρτη που επισυνάπτεται), οριοθετώντας με μεγάλη ασφάλεια κι ακρίβεια την άσκηση θήρας & αφήνοντας ταυτόχρονα πολλά τετραγωνικά χλμ έκτασης πέριξ των καμένων περιοχών.

Πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς του  Ελληνικού Κράτους υπό το άγρυπνο μάτι της  ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ που αποτελεί ιδιωτικό φορέα, υφιστάμενο & με έξοδα της ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ   ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που διασφαλίζει τις ορθές πρακτικές & επιβάλλοντας το νόμο….

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε:

-Προτίθεστε να επιτρέψετε την άσκηση θήρας πλησίον του ποταμού Έβρου (κάθετα από την σιδηροδρομική γραμμή  έως το ποτάμι),  μέχρι το ύψος του οικισμού Μάνδρα;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας