Αρχική » Η Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Έβρου, όταν γράφει … «Δημοσιογράφους», εννοεί τον Ι. Χασαπόπουλο!

Η Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Έβρου, όταν γράφει … «Δημοσιογράφους», εννοεί τον Ι. Χασαπόπουλο!

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Αποφεύγω να απαντώ … Δημοσιογράφος, όταν με ρωτούν … «τι δουλειά κάνεις;». Τα τελευταία 33 χρόνια που δραστηριοποιούμε επαγγελματικά στον χώρο των ΜΜΕ και βιοπορίζομαι αποκλειστικά από αυτό, ομολογώ ότι έχω ντραπεί επανειλημμένα:

  1. Για νεαρούς και φωτογενείς νεαρές που δηλώνουν Δημοσιογράφοι με την ίδια ευκολία που λένε καλημέρα.
  2. Για συνταξιούχους που επειδή δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν, αυτοβαφτίζονται δημοσιογράφοι και με αποκαλούν «συνάδελφο».
  3. Για ανθρώπους που δυσκολεύονται να βάλλουν την μια λέξη δίπλα στην άλλη, αλλά ωστόσο, με θρασύτατη ευκολία αυτοδιορίστηκαν στο ίδιο επάγγελμα.

ΚΥΡΙΩΣ όμως, έχω ντραπεί για τον τρόπο που ασκείται η Δημοσιογραφία στον τόπο μας και πανελληνίως, από συγκεκριμένους τύπους και … «τύπισες»!

Ξέρω επίσης ότι μάλλον δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που τα τελευταία χρόνια, δεν βλέπει τουλάχιστον καχύποπτα, πρώτα τους Πολιτικούς και αμέσως μετά τους Δημοσιογράφους.  Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν έχουν άδικο!

Δεν θεωρώ φυσικά τον εαυτό μου άσπιλο, αμόλυντο, αλάνθαστο και όλα τα υπόλοιπα επίθετα που ξεκινούν από το «στερητικό» α! (Το μόνο κατάδικό μου Α, που είναι και κεφαλαίο, είναι αυτό που ξεκινάει το … ονομαστικό επίθετό μου!). Γράψτε ότι θέλετε στα σχόλιά σας από κάτω. Δεν θα προσπαθήσω να αντικρούσω κανέναν! Όχι γιατί απαξιώνω τις αντίθετες απόψεις, αλλά γιατί πολύ απλά … βαρέθηκα να αγωνίζομαι να αποδείξω ότι δεν έχω τέσσερα πόδια και προβοσκίδα. (Πρόσφατα τα μέτρησα και «πάλι … δυό τα βρήκα».  Ωστόσο κάθε επώνυμο σχόλιο (αν υπάρξει) θα το διαβάσω με … ιδιαίτερη προσοχή!

Δεν μ’ ενοχλεί καθόλου αν οποιοσδήποτε δεν θέλει να μου αναγνωρίσει την ιδιότητα του Δημοσιογράφου. Άλλωστε δεν την επικαλέστηκα ποτέ! Όποιος την επικαλεστεί απευθυνόμενος σ’ εμένα, απλώς την αποδέχομαι! Τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί τόσο το συγκεκριμένο επάγγελμα (ναι, μια χαρά επάγγελμα και καθόλου «λειτούργημα»), που δεν αποτελεί δα και κανέναν τίτλο τιμής! Τους λόγους τους είπαμε προηγουμένως ακροθιγώς.

Όμως … !

Σήμερα το πρωί, είχα μια έντονη συζήτηση στο Ραδιόφωνο, με την κυρία Κική Γιαννάτου (που δεν γνωρίζω προσωπικά, ούτε εξ όψεως), που είναι Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Έβρου. Αφορμή ήταν ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν και μου απέστειλαν, «Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης». 

Αφού η κ. Γιαννάτου ανέλυσε τις απόψεις της, είχα προσέξει ότι στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν περιελάμβαναν και μια φράση, που δυσκολεύομαι να συνδυάσω με τα «αντιεκπαιδευτικά» μέτρα της Κυβέρνησης: «Για άλλη μια φορά δεχτήκαμε αήθη επίθεση από  «δημοσιογράφους» που επιχείρησαν να διασύρουν έναν ολόκληρο κλάδο εκμεταλλευόμενοι το βήμα που τους παρέχουν τα συστημικά ΜΜΕ» (!!!).

Ζήτησα επίμονα από την κ. Γιαννάτου να αποσαφηνίσει ποιους «δημοσιογράφους» εννοεί και τι ακριβώς σημαίνουν τα εισαγωγικά στην επαγγελματική ιδιότητα … «ενός ολόκληρου κλάδου». Μου διευκρίνισε ότι δεν εννοεί ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους, αλλά … «κάποιους»! Ρώτησα ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται να μιλούν για «έναν ολόκληρο κλάδο» τσουβαλιάζοντας τους πάντες, χωρίς να θέλουν να ονοματίσουν αυτούς που πραγματικά τους έθιξαν και την ίδια στιγμή διαμαρτύρονται για τον δικό τους … «ολόκληρο κλάδο»! Μετά από την επιμονή μου, η κ. Γιαννάτου με δυσκολία δέχτηκε να αναφέρει το όνομα του Ιορδάνη Χασαπόπουλου, που παρουσιάζει πρωινή εκπομπή στο «OPEN». Κάτι φαίνεται πως είπε ο αγαπητός (Θρακιώτης μάλιστα) Ιορδάνης, αυτόν έβλεπε εκείνη την ώρα η κ. Γιαννάτου, … μ’ αυτόν τα έβαλε και το έκανε δελτίο τύπου, βαφτίζοντάς τον δημοσιογράφο με εισαγωγικά!!! Επειδή χρησιμοποιούσε όμως πληθυντικό αριθμό («δημοσιογράφους») ρώτησα ποιους άλλους εννοεί. Δεν πήρα απάντηση! Τελικά, μόνον ο Ιορδάνης, έπρεπε να μπει σε εισαγωγικά! (Τι στο διάολο είπες κι εσύ ρε Ιορδάνη και συγχύστηκε τόσο πολύ η κ. Γιαννάτου;).

Αναρωτιέμαι τι αντίδραση θα είχε η κ. Γιαννάτου αν κάποιος αναφερόταν στον «κλάδο» της και τους αποκαλούσε «εκπαιδευτικούς» (με εισαγωγικά). Δεν θα εξέδιδε 5 δελτία τύπου τουλάχιστον (και όχι μόνο ένα) για να τον …  «καταχεριάσει»; Δεν θα απαιτούσε «εδώ και τώρα» να διευκρινίσει ποιους εννοεί ονομαστικά; Και διευθύνσεις θα ζητούσε, για να οργανώσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από το σπίτι τους ή τίποτε χειρότερο.

Έχω την άποψη ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των εκπαιδευτικών, υπερέβαλαν εαυτούς για να καταφέρουν να προσαρμοστούν στα ηλεκτρονικά δεδομένα της διδασκαλίας εξ αποστάσεως, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση και σε πιεστικούς , σχεδόν μηδενικούς χρόνους. Ήταν εξαιρετικά συγκινητική αυτή η προσπάθεια που κατέβαλαν αναδεικνύοντας το επάγγελμά τους, για μια ακόμη φορά, σε πραγματικό λειτούργημα. Αυτό είναι πραγματικό λειτούργημα και ΟΧΙ η Δημοσιογραφία κατά την ταπεινή μου άποψη. Αρκεί να επιτελείται σωστά και αποτελεσματικά. Στο πάρα πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον, έχω εκπαιδευτικούς που μου προσέφεραν την δυνατότητα να έχω και προσωπική αντίληψη. Ξέρω επίσης ότι τώρα, με την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, πάλι οι εκπαιδευτικοί θα βάλουν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία τους για να διδάξουν, όπως ακριβώς θα κάνουν και τα παιδιά μας βέβαια. Βλέπω επίσης ότι θα υπάρξουν και ορισμένοι που θα επιχειρήσουν να αποφύγουν αυτόν τον «κίνδυνο», προφασιζόμενοι ελλιπή μέτρα προστασίας, άδειες ειδικού σκοπού, και οτιδήποτε άλλο θα τους προσφέρει μια καλή πρόφαση για να αποφύγουν την επιστροφή στις τάξεις. Ίσως να θεωρούν τις τάξεις των σχολείων, … θαλάμους της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη. Δεν μπορώ να ξέρω βέβαια σε ποια από τις δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών ανήκει η κ. Γιαννάτου!

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έβαζα τον κλάδο της όλο, σε εισαγωγικά, όπως έκανε αυτή με τους … «δημοσιογράφους». Αντιθέτως θα την παραδεχόμουν ως συνδικαλίστρια αν ονομάτιζε τους κακούς συναδέλφους της που θα επιχειρήσουν να αποφύγουν την προσφορά της υπηρεσίας τους, προφασιζόμενοι ανάρμοστους λόγους και ανύπαρκτες αιτίες, τώρα στα δύσκολα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτό μόνον αναγνωρίζω ως ουσιαστικό, στην πολυφορεμένη φράση των συνδικαλιστών, … «λέμε τα πράγματα με τα’ όνομά τους»! Με αυτόν τον τρόπο θα προστάτευε το κύρος του επαγγελματικού της κλάδου και θα προσέφερε πολύ σοβαρές υπηρεσίες στην κοινωνία, αφού θα μας βοηθούσε όλους να ξεκαθαρίσουμε την «ήρα από το στάρι»!  Άραγε, έχει η κ. Γιαννάτου να μας θυμίσει ΜΙΑ τέτοια πρακτική (δεν θα χρειαστώ δεύτερη) στην προσωπική συνδικαλιστική της δράση; Μήπως κάποιου άλλου συναδέλφου της συνδικαλιστή στον Έβρο; Στην Ελλάδα ολόκληρη;    

Βέβαια αμέσως μετά τον Χασαπόπουλο, «πήρε κι εμένα η μπάλα» της κ. Γιαννάτου, διότι όπως είπε, κατά το παρελθόν είχα αναφερθεί με … ειρωνικούς χαρακτηρισμούς κατά εκπαιδευτικών. Δεν θυμάμαι την περίπτωση, αλλά δε την αρνούμαι κιόλας!

Ως εκπαιδευτικός η κ. Γιαννάτου, θα έχει διαβάσει υποθέτω Αριστοφάνη. Άρα θα ξέρει ότι αυτό που η ίδια λέει … «ειρωνεία», είναι μέθοδος κριτικής από αρχαιοτάτων χρόνων! Προσωπικά δεν «ειρωνεύομαι» κανέναν! Όταν όμως κάθε πρωί στο Ραδιόφωνο (και στην Τηλεόραση παλιότερα) ακούω πολιτικούς ή και συνδικαλιστές να μου λένε στις συνεντεύξεις «επιχειρήματα», με τα οποία καταφανώς κοροϊδεύουν τους ακροατές μας και εμένα προσωπικά … ΝΑΙ, θα τους απαντήσω με το ίδιο νόμισμα! Ναι αλλά, ΑΥΤΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΡΩΤΟΙ!!!

Καταλήγοντας, δεν υπάρχει επάγγελμα στην Ελλάδα, που να μπήκε τόσες πολλές φορές σε εισαγωγικά, όπως η Δημοσιογραφία. Όποια δημοσιογραφική άποψη μας βολεύει, είναι καλή! Οι άλλες είναι των … «δημοσιογράφων»!

Όσο για τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, θα ήθελα να θυμίσω στην κ. Γιαννάτου ότι επί 30 και πλέον χρόνια είναι σκληρά εργαζόμενος και μισθοδοτούμενος από τον ανελέητο και «βρομερό» ιδιωτικό τομέα, με τον κίνδυνο απόλυσης, να αχνοφαίνεται καθημερινά μπροστά του. Όμως παραμένει δημοσιογράφος χωρίς εισαγωγικά και επιβιώνει, σε μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, που τα τελευταία χρόνια οι αριστερίζοντες κάθε μορφής αποκαλούν «συστημικά»! Δεν αθωώνω ούτε την διαπλοκή τους, ούτε τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Δεν αθωώνω όμως κι εκείνους που δεν ξέρουν μέσα σ’ αυτή την πολυετή καχυποψία, να ξεχωρίζουν πλέον το καλό από το κακό, αλλά προτιμούν να επιμένουν στις εύκολες κατηγορίες, στον λαϊκισμό και στο γενικότερο τσουβάλιασμα, βάζοντας εισαγωγικά σε κάθε άποψη που δεν τους ταιριάζει!

Σταύρος Αποστολίδης«Δημοσιογράφος»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας