Αρχική » Κούσαντας: «Όχι στην παραχώρηση των αεροδρομίων Αλεξ/πολης-Λήμνου χωρίς εθνική επίβλεψη»

Κούσαντας: «Όχι στην παραχώρηση των αεροδρομίων Αλεξ/πολης-Λήμνου χωρίς εθνική επίβλεψη»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α.

1. Το Υπερταμείο (Ελληνική Υπηρεσία Συμμετοχών και Περιουσίας) θα προβεί στην αξιοποίηση των 22 αεροδρομίων που υπάγονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μέσω της παραχώρησης της λειτουργίας τους μέσα στο 2023 – 2024.

Μεταξύ των 22 αεροδρομίων    υπάρχουν και ορισμένα αεροδρόμια σε ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ όπως Αλεξανδρούπολης, Καστελλορίζου, Καρπάθου, Κάσου, Καλύμνου, Χίου, Ικαρίας, Λέρου και Λήμνου.

2. Ειδικότερα τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης – Λήμνου (130 Σμηναρχίας Μάχης) υπάγονται μεν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με υπεύθυνο φορέα το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών αλλά επηρεάζουν  την επιχειρησιακή λειτουργία τόσο τα ΕΘΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ  (για ευνόητους λόγους) όσο και τα ΝΑΤΟικά καθόσον η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης – Λήμνου (ΒΑ Αιγαίο) αποτελεί ευαίσθητη περιοχή Συγκέντρωσης Προσωπικού, Διοικητικής Μέριμνας και είναι Διαμετακομιστικός Άξονας των συμμαχικών στρατευμάτων σε όλα τα Βαλκάνια και ΒΑ Ευρώπη.

3. Η μελλοντική ιδιωτικοποίηση – παραχώρηση των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης – Λήμνου επιβάλλεται να μην είναι ‘’κατ εικόνα και καθ ομοίωση’’ με τα  14 αεροδρόμια με μεγάλη επιβατική κίνηση που παραχωρήθηκαν  στην ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ Fraport το 2017  (Άκτιον, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Ζάκυνθο) αντί ‘’πινακίου φακής’’, αξίας 1,234 δις € για 40ετή παραχώρηση, δηλαδή 88 εκατ €  περίπου, το κάθε αεροδρόμιο για 40 χρόνια. ΔΗΛΑΔΗ το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ετήσια κοστίζει στην Fraport 2,2 εκατ € ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος Αθηνών από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 168 εκατ.€ για το 2022. 4. Επομένως σημαντικό στοιχείο ενδεχόμενης παραχώρησης των αεροδρομίων της Αλεξανδρούπολης – Λήμνου θα πρέπει να αποτελέσει όχι μόνο το τίμημα της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ αλλά και αυτό της   ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ δεδομένου ότι επιπλέον το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης έχει ήδη αναβαθμιστεί  για να  υποδεχθεί αεροπορικές μεταφορές όλων των τύπων των αεροσκαφών μετά την πρόσφατη αναβάθμισή του με υπηρεσίες ανεφοδιασμού ενώ είναι το μόνο αεροδρόμιο που παραμένει υπό ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ αφού τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Καβάλας έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Fraport για 40 χρόνια.

Σημειωτέον πως ο  Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)Είναι Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός ΕπιτελάρχηΕίναι Ανώτερος Ερευνητικός Συνεργάτης του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας