Αρχική » Γιατί ο ΕΝΦΙΑ και οι … διορθώσεις του, δεν είναι «δίκαιος φόρος» όπως μας λέει εδώ και μήνες η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (και η κυβέρνηση)

Γιατί ο ΕΝΦΙΑ και οι … διορθώσεις του, δεν είναι «δίκαιος φόρος» όπως μας λέει εδώ και μήνες η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (και η κυβέρνηση)

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στα ξενοίκιαστα, χάνει κάποιος την έκπτωση ακόμα κι αν το ακίνητο ηλεκτροδοτήθηκε για μόλις ένα 24ωρο!
Επίσης αν το ακίνητο που πέρσι ήταν ξενοίκιαστο, αλλά φέτος νοικιάστηκε, θα έχει έκπτωση 20% και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ άλλο ακίνητο που είναι ξενοίκιαστο από την αρχή του 2014, αλλά το 2013 ήταν νοικιασμένο, δεν έχει καμία έκπτωση, αφού κριτήριο είναι η κατάσταση του 2013!

Για την πιστοποίηση του ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου θα απαιτηθεί διασταύρωση με τα αρχεία της ΔΕΗ, όμως η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών (τα Ε2 και τα Ε9) είναι ελλιπής, καθώς εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων άρα και διορθώσεων στους επίμαχους κωδικούς του Ε9, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Πότε θα γίνει, επομένως η εκκαθάριση των ξενοίκιαστων ακινήτων;
Πότε θα γίνει ο συμψηφισμός με τις δόσεις που θα έχουν καταβληθεί έως τότε, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου;

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι κριτήριο για τις εκπτώσεις στα χαμηλά εισοδήματα είναι τα τεκμαρτά εισοδήματα!
Δηλαδή, ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. δεκαετίας, δεν έχει το δικαίωμα έκπτωσης!
Για τους οικονομικά ασθενείς δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων, που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 150 τ.μ., αλλά και η αξία της περιουσίας που διαθέτουν.
Για περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, δεν γίνεται καμία έκπτωση!
Η απαλλαγή του 50% δεν θα δίδεται εάν η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τους άγαμους, τις 150.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους με 1 ή 2 παιδιά.
Η πρόσθετη προϋπόθεση για την αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ισχύει πάντως για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με βαθμό 80% και άνω, για τους οποίους προβλέπεται έκπτωση 100% χωρίς κριτήρια.

Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές. Αυτοί δεν θα πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που προέκυπταν από τον λάθος σχεδιασμό του φόρου.

Έτσι λογικά υπήρξε ένταση, κλάματα και ύβρεις το βράδυ της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου, μέσα στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. στη Βουλή.
Πολλοί βουλευτές ξέσπασαν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που είχαν από τον σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών Γ. Θεοδωρακόπουλο για την τροπολογία του ΕΝΦΙΑ.
Σε έντονο ύφος και κρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της , όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ʼννα Καραμανλή του είπε: «Ξέρετε κύριέ μου, ότι οι πολίτες υποφέρουν; Και ότι αυτά που μας λέτε εδώ δεν θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη;».
Ο σύμβουλος του υπουργείου οικονομικών της ζήτησε να σταματήσει να φωνάζει, αλλά η βουλευτής συνέχισε και μάλιστα σε πιο έντονο ύφος:
«Να πάτε να τα πείτε στον Χαβρούβελη να πάει να γ….» είπε πριν αποχωρήσει…

Στο μεταξύ, μιλώντας στο mega ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Ψυχάρης τόνισε:
«Επειδή ο ΕΝΦΙΑ προφανώς είναι ένας παντελώς άδικος νόμος και αυτή η διαρροή που υπήρχε ότι είναι ένας δίκαιος και σωστός νόμος είναι ανοησίες, διαστημικές ανοησίες. Ενόχλησε πάρα πολύ κόσμο, δικαίως και βέβαια επλήγη και το προφίλ του πρωθυπουργού. Υπάρχει και πολιτική ευθύνη στο θέμα αυτό».

Βλέπουμε πως δειλά – δειλά ακούγεται η αλήθεια από τα στόματα των κυβερνητικών βουλευτών. Το θέμα είναι να καταλάβει και η κυβέρνηση τον άδικο φόρο που έχει επιβάλει στα ακίνητα και να τον καταργήσει.

Δίκαιο θεωρούν τον ΕΝΦΙΑ μόνο όσοι ζηλεύουν, επειδή δεν έχουν ακίνητη περιουσία.
Σε αυτούς θα ήθελα να πω πως η ακίνητη περιουσία δεν αποκτάται σε ένα βράδυ. Απαιτεί οικονομία και δουλειά από πολλούς και πολλές φορές από γενιές ολόκληρες.

Για παράδειγμα, ο παππούς (γεννημένος το 1920) αγόρασε 5 στρέμματα το 1951, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, τότε που η περιοχή ήταν χωράφια.
Σιγά – σιγά η πόλη επεκτάθηκε και το οικόπεδο βρέθηκε εντός πόλης.
Ο παππούς έδωσε αντιπαροχή 1 στρέμμα το 1992 και πήρε 6 μικρά διαμερίσματα, τα οποία νοίκιαζε για να συμπληρώσει την μικρή του σύνταξη και για να βοηθήσει τα παιδιά του.
Μετά τον θάνατο του παππού το 2005, τα 2 παιδιά του παραχώρησαν όλη την περιουσία (αφού πλήρωσαν υψηλό φόρο κληρονομιάς) στα εγγόνια και στα ανήλικα δισέγγονά του, που καλούνται σήμερα να πληρώσουν συνολικά 5000 ευρώ ΕΝΦΙΑ, επειδή τα 4 στρέμματα του οικοπέδου έχουν μεγάλη αντικειμενική αξία…
Είναι δίκαιο αυτό; Είναι πλούσιες αυτές οι 2 οικογένειες;
Χάρη στα 6 ενοίκια επιζούν σήμερα 2 οικογένειες, που έχουν από 1 άνεργο.
6 ενοίκια που φορολογούνται ήδη ως εισόδημα.
Το οικόπεδο όμως του παραδείγματος, δεν αποφέρει έσοδα…
Για ποιο λόγο θα πρέπει να φορολογείται η κατοχή ακινήτων;
Θα πρέπει να φορολογούνται μόνο τα εισοδήματα.

Γιώργος Κεραμάρης

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας