Αρχική » RED ALERT για τις ροές από τη Βόρεια Αφρική

RED ALERT για τις ροές από τη Βόρεια Αφρική

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Οι διακινητές από Λιβύη και Αίγυπτο πιέζουν τη Γαύδο και την Κρήτη-Επαφές και μέτρα από την κυβέρνηση- Η δράση των κυκλωμάτων και οι «ταρίφες» που φτάνουν τα 12.000 δολάρια

Ταλαιπωρημένες ψυχές, λαβωμένες απ τον λιβυκό εμφύλιο μάνες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά, νέοι άνθρωποι «γονατισμένοι» από την οικονομική κρίση που έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της Αίγυπτου, εγκαταλείπουν τα τόπο τους. Εναποθέτουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον σε διακινητές. Οι τελευταίοι επωφελούνται του πόνου τούς και φορτώνουν οικογένειες ολόκληρες σε σαπιοκάραβα. Το περισσότερα φτάνουν -παράτυπο φυσικά και με προφανή κίνδυνο γι’ αυτές τις ζωές- στη Μάλτα και την Ιταλία. Αλλά έρχονται στην Ελλάδα. Το αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Π» αποκαλύπτει τις «ταρίφες» των διακινητών, την εναλλακτική τους δίοδο και τα μέτρα που επεξεργάζονται Αθήνα και Κάιρο για την αντιμετώπιση της εν λόγω ανθρωπιστικής κρίσης. Για τον νέο μεταναστευτικό διάδρομο, όπως αυτός έχει δημιόυργηθεί ως απόρροια των πολλαπλών κρίσεων στη γειτονιά μας, μίλησε στην εφημερίδα μας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν μειωθεί, λόγω και της συνεννόησης που εσχάτως επιχειρείται μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τα ( στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουάριου. Ωστόσο, παρατηρείται πίεση στη Γαύδο και την Κρήτη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των «Π», καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 καταγράφηκαν 17 περιστατικά προσπάθειας παράνομης εισόδου στη χώρα και εντοπίστηκαν 604 παράτυποι μετανάστες. Φέτος, μόνο μέχρι τις 25 Φεβρουάριου, έχουν ήδη καταγραφεί 15 περιστατικά και 781 παράτυποι μετανάστες. «Παρατηρείται μια μικρή αύξηση της ροής από την Ανατολική Λιβύη, συγκεκριμένα το Τομπρούκ, προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη.

Τα νούμερα μπορεί να είναι μικρά, όμως, με δεδομένη την ευρύτερη αναταραχή, δεν μπορεί παρά να προκαλούν την περαιτέρω εγρήγορσή μας. Διότι τα μικρά μπορεί να μεγαλώσουν», δήλωσε ο κ. Καιρίδης αποκλειστικά στα «Π».

ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Αρμόδιες πηγές με γνώση του σκοτεινού δρόμου που ακολουθούν οι διακινητές για να πλουτίσουν αποκάλυψαν στην εφημερίδα μας ότι οι εμπλεκόμενοι στα προαναφερθέντα περιστατικά μίλησαν στις ελληνικές Αρχές για τα χρήματα που έδωσαν στους δουλεμπόρους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, έδωσαν από 1.500 δολάρια μέχρι και… 12.000 δολάρια. Ανάλογα με το ρίσκο του ταξιδιού. Η δε τουρκική εφημερίδα «BirGun», σε πρόσφατο δημοσίευμά της ανέφερε πως οι διακινητές έχουν φτάσει στο σημείο να διαφημίζονται μέσω της εφαρμογής Telegram και να προσφέρουν «διαβεβαιώσεις» ασφαλούς διακίνησης, μέσω δικηγόρων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, δεν ήρθε στην Αθήνα, όπως αναμενόταν, λόγω των τουρκικών δημοτικών εκλογών. Θα έρθει, όμως, τον Απρίλιο και θα συναντηθεί με τον κ. Καιρίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα, περί τα τέλη Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, στο Κάιρο. Οι διμερείς σχέσεις, το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στη Λιβύη θα βρεθούν επί τάπητος, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό, μιας και απαιτείται συντονισμός κινήσεων για τις ροές που έχουν αφετηρία την Αίγυπτο. Ο κ. Καιρίδης δήλωσε στα «Π»: «Αρκετοί Αιγύπτιοι εγκαταλείπουν τη χώρα, κυρίως λόγω της δραματικής οικονομικής κατάστασης. Η Αίγυπτος έχει επηρεαστεί περισσότερο από όλες τις γειτονικές χώρες από την κρίση στο Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Σουέζ και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Προβαίνουμε σε μια σειρά από κινήσεις σε σε συνεννόηση με την Αίγυπτο, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση».

«ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ»

«Το τελευταίο εξάμηνο έρχονται τακτικά καραβιές. Πριν ήταν μεμονωμένα τα περιστατικά. Τώρα, κάθε δυο με τρεις ημέρες φτάνουν είτε σε εμάς είτε στηγν Κρήτη. Στη Γαύδο δε μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Δεν έχουμε τις υποδομές. Άλλοτε σκάφος του Λιμενικού και άλλοτε το πλοίο της γραμμής τους μεταφέρει στα Χανιά. Μένουν εκεί οι άνθρωποι τέσσερις με πέντε ημέρες, μέχρι να πάνε στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υποδοχής στη Μαλακάσα» είπε στα «Π» η Δήμαρχος της Γαύδου, Λίλιαν Σταφανάκη, και πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί η κατάσταση. Όσο ανοίγει ο καιρός, ίσως αυξηθούν κι άλλο οι ροές. Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός». Η κτάσταση που επικρατεί στο νησί δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ξένα δίκτυα. Ο Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής του γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, μετέδωσε: «Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην Ε.Ε. Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο πέλαγος και τον Έβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών που φέρνουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη γαύδο και την Κρήτη». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των ροών δε συνδέεται με τη νόμιμη μετανάστευση. Για τους εργάτες γης ακολουθείται η νόμιμη οδός. Οι περισσότεροι έχουν καταγωγή από το Πακιστάν, τη Γεωργία και την Αλβανία.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας