Αρχική » Η πιθανότητα σεισμού στην Κωνσταντινούπολη και η Ελλάδα

Η πιθανότητα σεισμού στην Κωνσταντινούπολη και η Ελλάδα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία, καθώς πολλοί είναι οι ειδικοί που αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να «σπάσει» το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και να ακολουθήσει ένας πολύ μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Η σεισμική δόνηση θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 7 Ρίχτερ και να προκαλέσει ακόμα και τσουνάμι, όπως λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική δομή, που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο. Αυτό ενεργοποιείται κατά τμήματα», αναφέρει ο κ. Λέκκας. «Εχει 13 τμήματα, που ενεργοποιούνται και αποκτούν μια κυκλική πορεία», προσθέτει ο καθηγητής Γεωλογίας, σημειώνοντας ότι «το μόνο τμήμα που δεν έχει ενεργοποιηθεί και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης. Αυτό υπολογίζαμε ότι θα “σπάσει” και θα δώσει σεισμό μέχρι το 2020. Ομως δεν έγινε αυτό το πράγμα, με αποτέλεσμα να σωρεύεται η ενέργεια σταδιακά και περιμένουν τα επόμενα χρόνια να ενεργοποιηθεί».

Η κατεύθυνση αυτού του ρήγματος φτάνει στο Αιγαίο, όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως «δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε την αντιστοίχιση που είχαμε και το 1999. Δηλαδή, έγινε ο σεισμός στην Τουρκία και μετά έγινε στην Αθήνα». «Πρέπει να γίνει ο σεισμός, να δούμε τα χαρακτηριστικά και μετά να δούμε ακριβώς πώς μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώοο», προσθέτει.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Οι εκτιμήσεις πολλών σεισμολόγων από όλο τον κόσμο κάνουν λόγο για μια σεισμική δόνηση που θα ξεπερνούσε τα 7 Ρίχτερ, προκαλώντας ακόμα και τσουνάμι. «Οταν ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγμα και δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 7,5-7,8 βαθμών, ασφαλώς θα υπάρχουν επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη και στον ευρύτερο χώρο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κωνσταντινούπολη λόγω της πληθυσμιακής συσσώρευσης και της κατάστασης των περισσότερων κτιρίων. Η Κωνσταντινούπολη αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά, καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωολογίας, είναι «μια πόλη με 20 εκατομμύρια κατοίκους, που έχει και παλιές κατασκευές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τρωτές». Προσθέτει, δε, ότι τρωτότητα έχουν ακόμα και οι καινούργιες κατασκευές, με βάση μάλιστα τα «όσα είδαμε ακριβώς πέρυσι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή». «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν μια μεγάλη επίπτωση», επισημαίνει.

Τα παραπάνω, όπως λέει ο κ. Λέκκας, «δέχονται και οι Τούρκοι συνάδελφοι, οι οποίοι μελετούν όλα αυτά τα ρήγματα και
προετοιμάζονται για τον μεγάλο σεισμό» «Στο πλαίσιο αυτού του σεισμού, έχουν βάλει και τις πρόσφατες πινακίδες για τσουνάμι. Υπάρχει κίνδυνος, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες επιστημονικές ομάδες», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι εδώ και λίγους μήνες σε αρκετά σημεία της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι, που καλούν τον κόσμο να μεταβεί σε ψηλότερα σημεία της Πόλης, μακριά από τις ακτές του Βόσπορου.

Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν ακόμα και έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην ιστορική συνοικία.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι επίσης η εκτίμηση που έχει κάνει και ο Τούρκος καθηγητής Σεισμολογίας Naci Gorur, καθώς -όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Sozcu» λίγο πριν από την εκπνοή του 2023- είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, που θα φτάσει ακόμα και τα 9 Ρίχτερ.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στα «Π» και γιε το ποσο πιθανό είναι, η Αγία Σοφία να υποστεί σοβαρές ζημιές, αν σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι δεδομένο ότι έχει μεγάλη τρωτότητα η Αγια Σοφία. Δεν είνα, μια περίπτωση που μπορούμε να την προσπεράσουμε Έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου ως μνημείο. Θεωρω οτι έχει μεγάλη τρωτότητα, οπότε μπορεί να εχουμε επιπτώσεις», λέει χαρακτηριστικα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κίνδυνος αυτος φαίνεται μάλιστα να επιβεβαιώνεται ακόμα και από τον τουρκικό Τύπο με πιο χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah» που κυκλοφορησε τον Δεκέμβριο και είχε τίτλο: «Οι εργασιες αποκατάστασης συνεχίζονται στο τέμενος της Αγίας Σοφίας για τον μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης…».

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Της Βάσως Δελημητρου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας