Αρχική » Ο Καθηγητής Π. Καρκατσούλης για τις εκδηλώσεις του STATUS RADIO για την Πολιτική Προστασία στον Έβρο

Ο Καθηγητής Π. Καρκατσούλης για τις εκδηλώσεις του STATUS RADIO για την Πολιτική Προστασία στον Έβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ένα κείμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως επίλογος στη διήμερη παρουσία στον Έβρο του Καθηγητή Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτη Καρκατσούλη, μας απέστειλε ο ίδιος και δημοσιεύουμε σήμερα. Ο Καθηγητής βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη και την Τρίτη στο Διδυμότειχο προσκεκλημένος του STATUS RADIO 94.2 για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου για την Διαχείριση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας. Στις δύο πετυχημένες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών Εβριτών και εκπροσώπων φορέων, αναλύθηκαν τα δεδομένα στη διαχείριση κρίσεων στην Ελλάδα και ακούστηκαν σκέψεις προτάσεις και πολλά από τα κακώς κείμενα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, από έναν ειδικό επιστήμονα που διακρίθηκε από Αμερικανικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ή εφάρμοσε ο ίδιος, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες 25 χώρες του εξωτερικού όπου εργάστηκε.    

Ο STATUS RADIO ευχαριστεί τον Καθηγητή για την εμπιστοσύνη και αισθάνεται την ικανοποίηση και υπερηφάνεια που νιώθει πάντα κάποιος που συστήνει τους φίλους του στους δικούς του ανθρώπους. Ο Έβρος απέκτησε έναν ακόμη φίλο και συμπαραστάτη στα δύσκολα!

Το άρθρο του Καθηγητή: 

«Σκέψεις με αφορμή δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στον Έβρο»

Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο μου «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας» δεν ήξερα τι απήχηση θα είχε. Ήξερα, όμως, ότι θα ήθελα να συζητήσω γι’ αυτό όχι στα όρια του κλεινού άστεως, ως είθισται, αλλά με συμπολίτες που βρέθηκαν ή βρίσκονται εντός της δίνης των κρίσεων και των καταστροφών που έχουν, απειλητικά, επικεντρωθεί όχι μόνον στα γεωγραφικά όριά μας και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η ιδέα της παρουσίασης του βιβλίου στον Έβρο βρήκε ένθερμο υποστηρικτή τον Σταύρο Αποστολίδη, έναν συνειδητοποιημένο Εβρίτη που μάχεται κατά της Λερναίας Ύδρας του λαϊκισμού και της κοινωνικής αποσάρθρωσης μέσα από τον StatusRadio 94.2

Παρουσιάσαμε το βιβλίο στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο με την φιλόξενη συνδρομή του Γιαννη Ζαμπούκη, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, Δημάρχου Διδυμοτείχου σε δύο εκδηλώσεις- έκπληξη για μένα. Έκπληξη όχι μόνο για την μεγάλη συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση για ένα θέμα περίπλοκο και καθόλου εύπεπτο αλλά για την εγρήγορση που συνάντησα απέναντι στα δυσεπίλυτα προβλήματα και τις ελλοχεύουσες κρίσεις για την περιοχή.

Τα προβλήματα θα μπορούσαν να αποτελούν ένα απάνθισμα όσων απαντώνται στα εγχειρίδια της σύγχρονης θεωρίας διοίκησης καταστροφών, αφού σ’ αυτά  συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι φυσικές/ανθρωπογενείς καταστροφές (η μεγα-πυρκαγιά της Δαδιάς αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της επικινδυνότητας των φυσικών καταστροφών).
  • Η πανδημία και η αδυναμία έγκαιρης πληροφόρησης ιδίως ομάδων πολιτών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (μουσουλμάνοι, Ρομά, Πομάκοι).
  • Η άναρχη ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης (που κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις στο city break) με την συνακόλουθη κοινωνικο-οικονομική απομείωση των υπολοίπων (Σουφλί, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο).
  •   Η διασυνοριακότητα με μόνιμο ζήτημα την διοίκηση των υδάτων.
  • Οι υβριδικές και μη απειλές εξ Ανατολών (παράτυποι μετανάστες, ομάδες διακινητών, παρεμπόριο, ναρκωτικά).
  • Ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός και ενεργειακός ρόλος της περιοχής (ιδίως της Αλεξανδρούπολης) μέσα από την ανάπτυξη του συστήματος υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Koντά στα προηγούμενα προβλήματα πρέπει να προσθέσει κανείς τα γενικότερα προβλήματα του κοινωνικο-οικονομικού ιστού της χώρας (ακρίβεια, διεύρυνση ανισοτήτων, ελλιπής λογοδοσία και πτωχή ποιότητα Δημοκρατίας).

Τα προβλήματα του Έβρου παρουσιάζονται, συνήθως, αδιαφοροποίητα όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στη ζωή και την ευημερία των πολιτών και η επίλυσή τους φαντάζει ιδιαιτέρως ακανθώδης.

Εκείνο το οποίο, συνεχώς, όμως, αποκρύπτεται ή διαλανθάνει, της προσοχής των αναλυτών και δημοσιολογούντων περί τον Έβρο, είναι η φέρουσα ικανότητα του κρατικού μηχανισμού (κεντρικού, περιφερειακού τοπικού).

Με απλά λόγια: Τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός απ’ όλα αυτά; Υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και διαδικασίες που να επιτρέπουν στους δημόσιους λειτουργούς να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά η τους θέτει περαιτέρω φραγμούς και δυσκολίες; Υπάρχουν επαρκείς πόροι που μπορούν να στηρίξουν δημόσιες πολιτικές και επιλογές λύσεων που επείγουν; Υπάρχουν ισχυροί και αξιόπιστοι μηχανισμοί παροχής υπηρεσιών με την ποιότητα που έχουν ανάγκη και προσδοκούν οι Εβρίτες;

Οι απαντήσεις που άκουσα τις δύο προηγούμενες ημέρες ήταν αρνητικές. Η δημόσια διοίκηση, ο μηχανισμός υποστήριξης των δημόσιων πολιτικών, φαίνεται να έχει τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ότι σ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε μεγαλύτερη ανησυχία με έβαλε, πάντως, όχι μόνον η ανεπάρκεια του κρατικού΄ μηχανισμού να επιληφθεί των προβλημάτων αλλά και η ένοχη σιωπή των κρατούντων απέναντι στις εκκλήσεις των αιρετών να σπεύσουν με βιώσιμες λύσεις προτού δημιουργηθούν νέες καταστροφές. Αυτή η σιωπή φοβούμαι ότι οφείλεται σε ιδέες η αποφάσεις που παρακάμπτουν την  άμεση προτεραιότητα της στήριξης των κρατικών δομών το αμέσως προσεχές διάστημα. Τέτοιες σκέψεις και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις  συνδέονται με την πελατειακή πρακτική της «επίλυσης» των προβλημάτων από  ημέτερους που εμφανίζονται υπό τον μανδύα επιτροπών «σοφών» και αναλαμβάνουν να υποκαταστήσουν τις υφιστάμενες κρατικές δομές.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες του Έβρου θα ενισχύσουν τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης που έχουν αναπτύξει προκειμένου να βάλουν φρένο σ’ όσους βλέπουν στον δοκιμαζόμενο τόπο τους μια ακόμη ευκαιρία πλουτισμού.

Οι Εβρίτες διαθέτουν την φιλοπατρία και την αλληλεγγύη που χρειάζεται για να σταθούν απέναντι σε τέτοιες επιβουλές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Μένει βεβαίως η οργάνωση αξιόπιστων και ικανών ορθολογικών λύσεων και πρακτικών που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας