Αρχική » Έρευνα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας: Μπαίνουν στις ράγες τα πιλοτικά έργα στην Αλεξ/πολη

Έρευνα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας: Μπαίνουν στις ράγες τα πιλοτικά έργα στην Αλεξ/πολη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Tο πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην οποία χορηγήθηκε από την Ελληνική Διαχειριοπκή Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥ-ΕΠ Α.Ε.) η μία από τις δυο πρώτες άδειες έρευνας για πιλοτικά υπεράκτια πάρκα. Η δεύτερη εταιρεία είναι η θρακική Αιολική, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.

Οι δύο άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σάμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 600 MW.

Οι περιοχες ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑ-ΥΑΠ) και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ειδικότερα, στην Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως ΜΑΕ, θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, χορηγήθηκε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 ΜW με διάρκεια τρία έτη από την έκδοσή τη, καθώς και στη Θρακική Αιολική άδεια για τα υπόλοιπα 200 ΜW.

«Η έναρξη ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών με τη χορήγηση των πρώτων αδειών έρευνας μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε ότι για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό σύστημα χρειάζεται να επενδύουμε σε έργα μεγάλης ισχύος και απόδοσης με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενώ το υψηλό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών μάς είχε οδηγήσει ήδη από το 2007 στην αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη υπεράκτιων έργων», δήλωσε ο κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, διευθύνων σύμβουλοί της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η εταιρεία επιδιώκει να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου, με στόχο την έναρξη λειτουργίας του εντός της τρέχουσας δεκαετίας.

Η κυβέρνηση προσδοκά σημανηκή οφέλη, από τη διείσδυση των offshore αιολικών, για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα εξωστρεφή και καινοτόμα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορούν να προσδώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυδη υποδομών δικτύου και της απαραίτητης εφοδιαστικής αλυσίδας, τις άμεσες διαδικασίες αδειοδότησης, την ενίσχυση της έρευνας και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Η αναπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα συμβάλλει, πρωτίστως, στη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για 12 GW έωw το 2040-2045, καθιστώντας την Ελλάδα μεγάλη, εξαγωγική χώρα πράσινης ενέργειας.

Η θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης είχε οριστεί ως περιοχή πιλοτικών έργων με τον νόμο του 2022 για τα υπεράκτια αιολικά, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για τη μετατροπή της ακριτικής αυτής περιοχής σε διεθνή ενεργειακό και γεωπολιτικό κόμβο.

Οπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρεε ο κ. Αρης Στεφάτος, επικεφαλής του φορέα υλοποίησης των θαλάσσιων αιολικών (ΕΔΕΥΕΠ), η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ ισχυρό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που μπορεί να ξεκλειδώσει νέες, καθαρές πηγές ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες και να ενισχύσει έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, να προσφέρει πράσινες θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην εππάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Πηγή: Ένθετο Business Stories-Εφημερίδα ΘΕΜΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας