Αρχική » Δημοσχάκης προς Χρυσοχοΐδη: Σύσταση μονάδας ΕΚΑΒ στη Σαμοθράκη

Δημοσχάκης προς Χρυσοχοΐδη: Σύσταση μονάδας ΕΚΑΒ στη Σαμοθράκη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτοντας νέα Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με επίκεντρο την σύσταση μονάδας ΕΚΑΒ στη Σαμοθράκη.

Σε συνέχεια της διπλής προφορικής ενημέρωσης του Υπουργού, η τελευταία το πρωινό της Παρασκευής (15/9), ο Βουλευτής επανέρχεται και με γραπτή παρέμβαση, διεκδικώντας την υγειονομική θωράκιση της Νήσου.

Ειδικότερα, ζητά την σύσταση Μονάδας-Βάσης ΕΚΑΒ, που θα συλλειτουργεί με το υπάρχον πλωτό ασθενοφόρο, του ΛΣ εξυπηρετώντας τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του νησιού, όλο το 24ωρο με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς το υφιστάμενο  ασθενοφόρο υπάγεται στο τοπικό Κ.Υ με περιορισμένη σύνθεση -στελέχωση & με μειωμένο ωράριο διαθεσιμότητας.

Τέλος υπογραμμίζεται εναλλακτικά ως απαραίτητη η παράταση (πέραν της 31/12/2023) της θητείας του προσωπικού των Ε.Δ, Σ.Α & ΟΤΑ που ενίσχυσαν την στελέχωση των Κ.Υ. ή ιδανικά η προκήρυξη μόνιμων θέσεων που θα διασφαλίσουν την επάρκεια προσωπικού για 24ωρη κάλυψη!!

Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :

Αλεξ/πολη, 19/9/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΚΑΒ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ!!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο είχε σκύψει με περίσσια φροντίδα πάνω από ζητήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, θέτοντας την νέα κοινοβουλευτική περίοδο την αναβάθμιση της, σε θέση προτεραιότητας.

Η Σαμοθράκη του Ν.Έβρου διαθέτει ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, ορεινό όγκο, επικίνδυνο οδικό δίκτυο, ενώ η απόσταση από το πλησιέστερο λιμάνι αλλά και του ΠΓΝΑ της ηπειρωτικής Χώρας, αποτελεί διαχρονικά σημαντικό πρόβλημα για την διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγείας, όπως έχω αναδείξει και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου!! 

Στο τοπικό Κ.Υ εντάσσεται και η λειτουργία ενός ασθενοφόρου με το πλήρωμα, το οποίο επαρκεί για να ανταποκριθεί σε περιστατικά μόνο τις πρωινές,  ίσως & απογευματινές ώρες!

Το Υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή μου για ενίσχυση του προσωπικού στις αρχές του καλοκαιριού!

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) (5-7-2023/ΦΕΚ 132/Α/5-7-2023) προβλέφθηκε η ενίσχυση της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας καθώς και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας με διάθεση προσωπικού του Π.Σ ή των Ε.Δ ή με απόσπαση προσωπικού των ΟΤΑ, μέχρι τις 31/12/2023.

Κρίνεται αναγκαία η σύστασημονάδας-βάσης του ΕΚΑΒ στον Νησί, υπαγόμενη στην 9η Περιφέρεια Αλεξανδρούπολης, στην αναπτυξιακή κατεύθυνση που χάραξε και η Θάσος, το οποίο θα συλλειτουργεί αρμονικά με το υπάρχον πλωτό ασθενοφόρο του Λ.Σ.

Με αυτόν τον τρόπο, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες που κατακλύζουν το Νησί τους καλοκαιρινούς μήνες & γιορτές, θα έχουν πρόσβαση όλο το 24ωρο σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα σπεύδει στον τόπο, του έκτακτου συμβάντος για την παροχή άμεσης βοήθειας και διακομιδής πασχόντων ατόμων προς τους πλησιέστερους υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.ά).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε: 

·        Προτίθεστε να εξετάσετε το ζήτημα της σύστασης αυτοδύναμης Μονάδας-Βάσης του ΕΚΑΒ  προκειμένου να υπάρχει 24ωρη κάλυψη των έκτακτων περιστατικών υγείας από εξειδικευμένο προσωπικό στο Νησί της Σαμοθράκης;

·       Δεδομένου ότι η ΠΝΠ που προβλέπει την ενίσχυση των πληρωμάτων με προσωπικό των Ε.Δ, Σ.Α & ΟΤΑ λήγει στο τέλος του έτους, σκοπεύετε να προχωρήσετε σε παράταση ή ιδανικά σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων προκειμένου το προσωπικό των πληρωμάτων να επαρκεί τουλάχιστον για την 24ωρη κάλυψη (τρεις βάρδιες)?

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας