Αρχική » Δήμαρχος Σουφλίου με επιστολή προς Πρωθυπουργό: «’Ικετεύομεν ενέργειες Μητρός Ελλάδος, σῶσαι εναπομείναντας…»

Δήμαρχος Σουφλίου με επιστολή προς Πρωθυπουργό: «’Ικετεύομεν ενέργειες Μητρός Ελλάδος, σῶσαι εναπομείναντας…»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου 2023 που έπληξε το σύνολο του Νομού Έβρου και ιδιαίτερα το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουφλίου, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας, αιτούμενος την εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος αποκλειστικά για τον Δήμο Σουφλίου, το οποίο στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: α) Στήριξη της ανθρώπινης δραστηριότητας β)Αποκατάσταση γ) Πρόληψη.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου με την επιστολή αυτή ζητά από τον Πρωθυπουργό γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τους πολίτες που γενναία φυλλάνε τα σύνορα της χώρας, με την υλοποίηση μιας δέσμης μέτρων, η οποία, με βεβαιότητα, δεν κοστίζει στο σύνολό της, ούτε το μισό της αξίας του κατασκευαζόμενου Φράχτη.

Ζητά γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τον Κεντρικό Έβρο και τον Δήμο Σουφλίου, όπου η μείωση κατά 21,5% του πληθυσμού του και η επακόλουθη παρακμή της παρέβριας δραστηριότητας, μπορεί να προκαλέσει, μακροπρόθεσμα, προβλήματα μεγίστης εθνικής σημασίας με αναπότρεπτα αποτελέσματα.

Επαναφέρει την ώρα που η καταστροφική πυρκαγιά ακόμη δεν έχει πάψει να κατακαίει την γη και την ψυχή μας, την επίκαιρη όσο ποτέ, φράση που χρησιμοποίησε ο σουφλιώτης γιατρός Δημήτριος Αντωνιάδης σε τηλεγράφημά του προς την Κυβέρνηση το 1913 κατά τη διάρκεια μιας εξίσου δυσμενούς περιόδου δοκιμασίας της περιοχής μας, το οποίο παραμένει έκτοτε εκκρεμές και αναπάντητο: «…’Ικετεύομεν ’ενέργειες Μητρός ‘Ελλάδος, σῶσαι ’εναπομείναντας…».

Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής που εστάλη την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή εν μέσω «πολέμου» σε καιρό ειρήνης. Δεκαέξι πλήρεις ημέρες έχουν παρέλθει από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά που έχει πλήξει σχεδόν 1.000.000 στρέμματα της εδαφικής επικράτειας του Νομού Έβρου και ακόμη, ο φόβος μιας πιθανής αναζωπύρωσης δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε και να ατενίσουμε με ελπίδα το μέλλον.

Το τοπίο στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου, ενός Δήμου που βρίσκεται στο κέντρο του Νομού και απέχει μόλις πεντακόσια (500) μέτρα από την συνοριογραμμή, θυμίζει, χωρίς τούτο να ενέχει ίχνος υπερβολής, σκηνικό βιβλικής καταστροφής. Το Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ο πνεύμονας μας, το σπιτικό δεκάδων σπάνιων αρπακτικών πουλιών και άλλων ζώων, αυτό το στολίδι της φύσης που αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, τον λόγο για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού διέκρινε την περιοχή μας ως Best Tourism Village, έχει χαθεί οριστικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και την οικονομία του τόπου μας.

Με λυπεί απερίγραπτα η διαπίστωση ότι έναν χρόνο και κάποιους μήνες μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2022 βρισκόμαστε, κύριε Πρωθυπουργέ, στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές, χωρίς το περσινό πάθημα να έχει γίνει μάθημα. Μόνο που αυτή η φορά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Αυτή τη φορά τα δεδομένα μιλούν και κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης, η οποία μάλιστα συνετελέστη σ’ ένα από τα πιο νευραλγικά γεωγραφικά σημεία της Χώρας.

Δεν στέκομαι ούτε σε ακριβή απολογιστικά στοιχεία ούτε σε ευχαριστίες. Διότι, για τα μεν πρώτα δεν χωρεί αμφιβολία ότι αποδεικνύουν πως βρισκόμαστε προ των πυλών της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η σύγχρονη ιστορία της περιοχής και για τις δε δεύτερες δεν μου απομένει κουράγιο, την στιγμή που θα πρέπει πρώτα να απαντήσω στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των αποκαρδιωμένων συμπολιτών μου σχετικά με τους λόγους για τον οποίους δεν υλοποιήθηκε σχεδόν κανένα από τα μέτρα που αιτηθήκαμε αμέσως μετά την περσινή πυρκαγιά για την προστασία του δάσους, σχετικά με την αδυναμία κατάσβεσης πριν αυτή να λάβει καταστροφικές διαστάσεις κ.α.

Αντιθέτως, με την παρούσα επιστολή σας παραθέτω ένα προς ένα τα μέτρα, τα οποία αποτελεί επιτακτική και υψίστης εθνικής σημασίας ανάγκη να ληφθούν, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του ο πολύπαθος τόπος μας, αναμένοντας την άμεση ανταπόκριση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού.

Έτσι λοιπόν, για την ανάκαμψη της περιοχής από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023 προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Δήμο Σουφλίου, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

👉1ος άξονας: Στήριξη της ανθρώπινης δραστηριότητας.

1.Ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής (δασεργάτες, κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι), τα οποία θα κινδυνέψουν να αποδυναμωθούν λόγω έκλειψης των βασικών πόρων.

Ειδικότερα:

•Για τους δασεργάτες: α) Αποζημίωση για τις συστάδες ξύλων που είχαν ήδη υλοτομηθεί και βρισκόταν εντός της δασικής έκτασης που επλήγη. β) θέση σε ειδικό καθεστώς υποστήριξης τους, διότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να βρεθούν σε μία εξαιρετικά δυσμενή θέση, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πια δυνατότητα υλοτόμησης στο κατεστραμμένο δάσος και άρα το επάγγελμα τους θα καταστεί άνευ αντικειμένου γ) Προτίμηση των συνεταιρισμών δασεργατών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου στην περίπτωση πρόσκλησης καθαρισμού του δάσους από την εναπομείνασα ύλη, και ενίσχυση τους για την αγορά μηχανημάτων προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

•Για τους μελισσοκόμους και τους κτηνοτρόφους: α) Παροχή επιδότησης τροφής, διότι μετά την πυρκαγιά έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι βασικές πηγές τροφοδοσίας των ζώων β) Παροχή κινήτρων μέσω ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης για τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτά τα επαγγέλματα.

•Για το σύνολο των κτηνοτρόφων, των ζωοπαραγωγών, των μελισσοκόμων, των υλοτόμων και των αγροτών: Παροχή αποζημίωσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους που σχετίζεται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

2.Καθιέρωση πλήρους επιδότησης διαμονής και σίτισης, η οποία θα υποστηρίζεται από ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης του Δήμου Σουφλίου, για πέντε (5) έως επτά (7) χρόνια, σύμφωνα με το πρότυπο της Βόρειας Εύβοιας. Συνιστάται καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού κουπονιών που θα αφορούν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις του Δήμου Σουφλίου, διότι σε περίπτωση καθιέρωσης του ενιαίου «EvrosPass», με πιθανότητα που εγγίζει την βεβαιότητα, οι επισκέπτες, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, θα προτιμήσουν να επισκεφθούν την παραθαλάσσια πρωτεύουσα του Νομού, και όχι την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης, γεγονός που εκμηδενίζει την αρχική σκοπιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου.

3.Καθιέρωση ειδικού προγράμματος Leader με υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές με σκοπό την κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων νέων επενδυτών στα χωρικά όρια του Δήμου Σουφλίου.

4.Παράταση των ήδη ειλημμένων μέτρων φορολογικής διευκόλυνσης και θέσπιση Ζώνης Αφορολόγητου για τον Κεντρικό Έβρο για διάστημα πέντε (5) έως επτά έτη (7), ειδάλλως, σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και κατάργηση του Τέλους Επιτιδεύματος για τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την ενεργειακή κρίση και την παρούσα στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη ανασφάλεια που δημιουργεί η αβεβαιότητα της πορείας των καταναλωτικών επιλογών.

5.Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για δημιουργία νέας έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη του Σουφλίου, και ειδικότερα ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής. Πρόκειται για μία πρόταση η οποία αίρει την αδικία εξαίρεσης του κεντρικού Έβρου από το προνόμιο φιλοξενίας κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος, η υλοποίηση της οποίας όχι μόνο θα έχει αντίκρισμα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και ουσιαστικά πρακτικά οφέλη για τους φοιτητές που θα την επιλέξουν, λαμβανομένου υπόψη του πλούσιου ζωικού κεφαλαίου της περιοχής. Σημειώνεται δε ότι στον Δήμο Σουφλίου υφίσταται κτιριακή υποδομή που θα μπορούσε να υποστηρίξει το παρόν μέτρο.

6.Επέκταση του επιτρεπτού χρονικού ορίου κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υλοτομούν το δάσος για σκοπούς ατομικής χρήσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η περισυλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων κορμών δέντρων που κείνται εντός της δασικής περιοχής, σε διάστημα τριετίας οπότε και είθισται να παύει να αποτελεί ωφέλιμη καύσιμη ύλη η καμένη ξύλινη μάζα.

7.Ενίσχυση του Σχολικού Τουρισμού και επάνδρωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου.

8.Οργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης και προβολής του Δάσους της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου με σκοπό την αύξηση των επισκεπτών-παρατηρητών στην περιοχή.

9.Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς (π.χ. Εθνική Λυρική Σκηνή) με σκοπό την βελτίωση της ψυχολογίας των κατοίκων της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών.

👉2ος άξονας: Aποκατάσταση

10.Έργα Υποδομής:

•Αποκατάσταση του πρώτου πανελλαδικά μελισσοκομικού πάρκου, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, και επέκταση αυτού με την φύτευση ακόμη περισσότερων ανθοφόρων φυτών, μιας και θα υπάρχει πια πολύ μεγάλη ανάγκη κάλυψης των διατροφικών απαιτήσεων των εναπομεινασών μελισσών.

Επαναδημιουργία του δασικού χωριού στην περιοχή «Κατραντζήδες» πλησίον του οικισμού της Δαδιάς.

•Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η δημοτική πισίνα στην περιοχή «Λαγοτροφείο» πλησίον του οικισμού του Σουφλίου.

•Συντήρηση των αντλιοστασίων.

•Βελτίωση αγροτικής και λοιπής οδοποιίας (όπου επλήγη).

•Αποκατάσταση των φραγμάτων Λύρας και Προβατώνα.

11.Έργα Ανάπλασης και εξωραϊσμού των οικισμών που εκκενώθηκαν ή τέθηκαν σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, στους οποίους χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις βαρέων οχημάτων με σκοπό την πυροπροστασία τους, προκαλώντας αλλοίωση της αρχικής τους εικόνας.

12.Ανάληψη ενεργού ρόλου του τμήματος δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο τον σχεδιασμό της αναγέννησης και την βιωσιμοτητα του δάσους Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμης (π.χ. Εκπόνηση μελέτης επαναφοράς του δασικού συμπλέγματος στην προτέρα κατάσταση, μελέτη σχετική με την αναβλάστηση από εναπομείνασες νησίδες πρασίνου κ.α.)

13.Πρόσδοση ιδιαίτερης σημασίας στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των αρπακτικών πουλιών του δάσους, μία διαδικασία που απαιτεί την συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, όπως ο κύριος Μπακαλούδης Δημήτριος, καθηγητής οικολογίας και διαχείρισης άγριας πανίδας με εξειδίκευση στην οικολογία και προστασία των αρπακτικών πτηνών στο τμήμα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με πολυετή εμπειρία στο πεδίο της έρευνας του δάσους της Δαδιάς.

14.Άμεση αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών και των αγροτικών καλλιεργειών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

👉3ος άξονας: Πρόληψη.

15.Σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας (διαχείριση των υδάτινων πόρων, κατασκευή νέων ομβροδεξαμενών, κορμοδέματα,).

16.Σχεδιασμός της διαχείρισης του Εθνικου Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (καθαρισμός του δάσους, αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, πρόβλεψη αντιμετώπισης μελλοντικών φυσικών καταστροφών).

17.Επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του Φράγματος Δερείου και άλλων μικροφραγμάτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά σε περίπτωση ανάγκης καταστολής πιθανής πυρκαγιάς στο μέλλον.

18.Δημιουργία τμήματος σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α.) με έδρα την πόλη του Σουφλίου.

19.Λειτουργία νέου τμήματος ΔΙΕΚ για την ειδικότητα: «Χειριστής μηχανημάτων». Η λειτουργία του ως άνω τμήματος κρίνεται σκόπιμη, διότι κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, παρατηρήθηκε αδυναμία εύρεσης ανθρώπων, ικανών να χειριστούν τα υπάρχοντα μηχανήματα διευκόλυνσης του έργου της κατάσβεσης.

20.Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, βελτίωση της κτιριακής υποδομής του και πρόσληψη νέων πυροσβεστών και δασολόγων.

21.Ενίσχυση του Δασαρχείου Σουφλίου σε έμψυχο δυναμικό με την πρόσληψη δασολόγων και δασοφυλάκων, αλλά και σε υλικοτεχνικό δυναμικό.

22.Κάλυψη των κενών θέσεων ηλεκτρολόγου, υδραυλικού και χειριστή μηχανημάτων στον Δήμο Σουφλίου. Διότι, οι υπάρχοντες υπάλληλοι αυτών των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδράμουν την προσπάθεια καταστολής της πυρκαγιάς, εργάζονται στον Δήμο Σουφλίου με οκτάμηνη σύμβαση, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς, πρώτον να μην είναι βέβαιο ότι θα μπορούν να συμβάλλουν, δεδομένης της πληθώρας των ανακυπτουσών αναγκών ενός από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Χώρας, ενώ δεύτερον υπολογίζεται το ενδεχόμενο να μην είναι ενεργή η σύμβαση τους κατ’ αυτούς τους μήνες.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για εμάς που γενναία φυλάμε τα σύνορα της χώρας!

Απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τον Κεντρικό Έβρο και τον Δήμο Σουφλίου, όπου η μείωση κατά 21,5% του πληθυσμού του και η επακόλουθη παρακμή της παρέβριας δραστηριότητας, μπορεί να προκαλέσει, μακροπρόθεσμα, προβλήματα μεγίστης εθνικής σημασίας με αναπότρεπτα αποτελέσματα.

Δια της παρούσης λοιπόν και εκ μέρους των πολιτών που εκπροσωπώ, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν έρθει αντιμέτωποι με απόκοσμες εικόνες και καταστάσεις, σας απευθύνω θερμή παράκληση να λάβετε σοβαρά υπόψη τα ως άνω αναφερθέντα και να προβείτε στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της δέσμης μέτρων, η οποία, με βεβαιότητα, δεν κοστίζει στο σύνολό της, ούτε το μισό της αξίας του κατασκευαζόμενου Φράχτη, ορίζοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο Έβρος είναι ένας τόπος που η ιστορία έχει δοκιμάσει πολλές φορές. Αυτήν λοιπόν την ώρα που η καταστροφική πυρκαγιά ακόμη δεν έχει πάψει να κατακαίει την γη και την ψυχή μας, επαναφέρω την, επίκαιρη όσο ποτέ, φράση που χρησιμοποίησε ο σουφλιώτης γιατρός Δημήτριος Αντωνιάδης σε τηλεγράφημά του προς την Κυβέρνηση το 1913 κατά τη διάρκεια μιας εξίσου δυσμενούς περιόδου δοκιμασίας της περιοχής μας, το οποίο παραμένει έκτοτε εκκρεμές και αναπάντητο: «…’Ικετεύομεν ’ενέργειες Μητρός ‘Ελλάδος, σῶσαι ’εναπομείναντας…».

Ελπίζουμε το ενδιαφέρον και η ευαισθησία σας για τον ακριτικό μας Νομό που έχετε πολλάκις αποδείξει, να επαληθευθούν και αυτήν την φορά που η πατρίδα μας χρειάζεται την υποστήριξή σας περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για περεταίρω συζήτηση και οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των παραπάνω.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Σουφλίου

Παναγιώτης Καλακίκος

Φωτογραφία: Maria Theodora Gambrani

Δαδια,Παρασκευή 1/9/2023

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας