Αρχική » Γ. Αμυράς-Αυτό είναι το σχέδιο για αναδάσωση στη Δαδιά

Γ. Αμυράς-Αυτό είναι το σχέδιο για αναδάσωση στη Δαδιά

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την περασμένη Δευτέρα, ο Γιώργος Αμυράς ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος. Ο έμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός, με διετή θητεία ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έπιασε δουλειά αμέσως το επόμενο πρωί, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύνθετη και δύσκολη αποστολή που καλείται να συντονίσει, την αποκατάσταση των καμένων στον Έβρο και την Πάρνηθα. Στην πρώτη του συνέντευξη με το νέο του ρόλο, ο κ. Αμυράς αναλύει το σχέδιο για να αναγεννηθεί η φύση, αλλά και για να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Εξηγεί, επίσης, πως θα εμπλακούν ιδιώτες στα δάση και ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την πολιτική.

Ποια είναι η δική σας εξήγηση για τις εκτενείς δασικές πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι; Είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, τόσο σε επίγεια και εναέρια μέσα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεγάλων πυρκαγιών σε διάφορα μέτωπα;

Η προετοιμασία έγινε με κάθε τρόπο και μέσο, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και φορά. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι, παρά τη διάθεση των μεγαλύτερων πόρων των τελευταίων ετών και τη διαθεσιμότητα του υψηλότερου αριθμού πτητικών μέσων, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει επαρκώς την επελαύνουσα στη Μεσόγειο κλιματική κρίση, η οποία μετατρέπει τις πυρκαγιές σε mega fires. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που είναι ακραία και καταστροφικά, είναι μονόδρομος για εμάς.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων στον Εβρο και στην Πάρνηθα; Ποια μέτρα θα ληφθούν άμεσα και πού θα βρεθούν οι πόροι για το έργο αυτό;

Η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων θα είναι μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, που θα απαιτήσει και πολύ χρόνο και μεγάλους πόρους. Ωστόσο, δεν βαδίζουμε στα τυφλά, καθώς έχουμε το προηγούμενο της ταχύτατης και επιτυχούς παρέμβασης στις εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας, όπου σήμερα βλέπουμε την εντυπωσιακή επιστροφή του δάσους. Οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας έχουν και τη γνώση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, που είναι τα εξής:

  • Λεπτομερής χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με έμφαση στην αποτύπωση υδρογραφικού δικτύου, σφοδρότητας καύσης και βλάστησης.
  • Κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων και απαγόρευση κάθε δραστηριότητας, βόσκηση, κυνήγι κ.λπ. Εάν χρειαστεί, θα τοποθετηθούν περιφράξεις, ενώ ήδη τα στελέχη των δασαρχείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) τοποθετούν ζωοτροφές και νερό για τα άγρια ζώα.
  • Καθαρισμός ρεμάτων.
  • Εκπόνηση μελετών και κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, ώστε να συγκρατήσουμε τα εδάφη χρησιμοποιώντας τους κορμούς των καμένων δέντρων.
  • Αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των οικισμών εκεί όπου θα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες.
  • Διασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και, όπου το δάσος δεν επιστρέφει, τεχνητές αναδασώσεις.

Οι πόροι για όλα αυτά θα αντληθούν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Πράσινο Ταμείο, τον λογαριασμό φυσικών καταστροφών-ΕΠΑ και από την ενεργοποίηση του πολύ χρήσιμου θεσμού του «αναδόχου αποκατάστασης και αναδάσωσης».

Υπάρχουν λάθη κατά το παρελθόν στην αναδάσωση καμένης γης και στα αντιπλημμυρικά έργα, που δεν πρέπει να επαναληφθούν σήμερα;

Το συνηθέστερο λάθος με παλαιότερες αναδασώσεις περασμένων δεκαετιών ήταν η επιλογή πεύκων σε περιοχές όπου κυριαρχούσαν διαφορετικά είδη. Ωστόσο, στην περίπτωση της Πάρνηθας και της Δαδιάς έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία να κινηθούμε στην κατεύθυνση όπου μας οδηγεί το ίδιο το δάσος. Πρώτα θα βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση και, όπου αυτή δεν έρθει, και μόνο τότε, θα προχωρήσουμε σε τεχνητές αναδασώσεις με σπόρους και φυτάρια της ίδιας περιοχής. Πολύτιμο εργαλείο μας είναι η τράπεζα σπόρων που διαθέτει η Δασική Υπηρεσία στο δημόσιο φυτώριο της Αμυγδαλέζας, όπου εντός ειδικών ψυγείων σε υπόγειες εγκαταστάσεις φυλάσσονται εκατομμύρια σπόροι από όλα τα σημαντικά δάση της χώρας. Στη Δαδιά θα διαφυλάξουμε τις περιοχές με τη μαύρη πεύκη και τις βελανιδιές έναντι της επιθετικής, τραχείας πεύκης και θα οργανώσουμε την επιτάχυνση της φυσικής διαδοχής με σποροσυλλογή και δενδροφυτεύσεις.

Τι είναι οι «ανάδοχοι αποκατάστασης» και τι αποτελέσματα ελπίζετε να φέρει ο θεσμός αυτός;

Ο θεσμός αυτός ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, όταν δεκάδες άνθρωποι και εταιρείες θέλησαν να προσφέρουν δωρεές για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής. Ο θεσμός του «αναδόχου» είναι απλός και αποτελεσματικός, καθώς ορίζει ότι, αντί ο δωρητής ή ο ευεργέτης να δώσει τα χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αναδασώσεις κ.λπ., πράγμα που σημαίνει γραφειοκρατία και μεγάλους χρόνους υλοποίησης, ο «ανάδοχος» αναλαμβάνει ο ίδιος να εκπονήσει τις μελέτες και να προχωρήσει στην κατασκευή των έργων, αλλά πάντοτε υπό τη σχολαστική εποπτεία και αδειοδότηση των δασαρχείων και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αναμένουμε αντίστοιχο με τη Βόρεια Εύνοια κύμα προσφοράς από φυσικά και νομικά πρόσωπα στην προσπάθεια να ανατάξουμε τα δασικά οικοσυστήματα της Δαδιάς, της Πάρνηθας και της Ρόδου.

Πηγή: Παραπολιτικά-Συνέντευξη στον Κώστα Παπαχλιμίντζου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας