Αρχική » Φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς: «Δίνει ελπίδες η κατεύθυνση των ανέμων»

Φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς: «Δίνει ελπίδες η κατεύθυνση των ανέμων»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Εξακολουθεί να καίει η μεγάλη φωτιά στον Έβρο.

Ωστόσο, η κατεύθυνση του ανέμου δίνει ελπίδες στον πολύπαθο Έβρο. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ. Δεν επιβεβαιώνονται δηλαδή οι προβλέψεις που μιλούσαν για νότιο άνεμο που θα δημιουργούσε συνθήκες απειλητικές για τον μικρό πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς.

Στο δάσος της Δαδιάς όπου ενδημούν σπάνια είδη πτηνών. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι δεν επλήγη η αναπαραγωγή του μαυρο-γύπα, του σπάνιου είδους, που κατά ευτυχή συγκυρία είχε ολοκληρώσει το φετινό κύκλο του λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Η πύρινη λαίλαπα αφήνει πίσω της μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο μοναδικό δάσος σε όλη την Ευρώπη που μπορεί να δει κανείς τέσσερα διαφορετικά είδη γύπα.

Στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς υπήρχε και λειτουργούσε ένας πρότυπος χώρος δασικής αναψυχής. Διέθετε πολλά γήπεδα, χώρους για την ψυχαγωγία των επισκεπτών όπως επίσης και πολλά κτίρια για την διανυκτέρευση τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει πια, όλα παραδόθηκαν στη μανία της καταστροφής. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να μην περάσει η φωτιά στον πυρήνα του δάσους, όπου έχουν βρει καταφύγιο σπάνια είδη ζώων και πτηνών.

“Το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ”

Σε ερώτηση για τους λόγους που δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε: “Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά.

Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση. Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών”.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. “Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας