Αρχική » Γιάννης Φαλέκας … Η Αλεξανδρούπολη των «δύο» ταχυτήτων !

Γιάννης Φαλέκας … Η Αλεξανδρούπολη των «δύο» ταχυτήτων !

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρώην Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Γιάννης Φαλέκας, σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης. Υποστηρίζει πως πρέπει να κρατηθούν οι αναγκαίες ισορροπίες στις τοπικές μας αναπτυξιακές επενδύσεις, με οφέλη στον Δήμο και τους κατοίκους του, μέσω ισόρροπης, βιώσιμης, φιλοπεριβαλλοντικής πρακτικής. Κατηγορεί τη Δημοτική αρχή για αδράνεια, αδιαφορία και καμία διεκδίκηση σε θέματα ενέργειας και στις τηλεθερμάνσεις. Τέλος ανακοινώνει τη συστράτευσή του με την παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη Πόλη & Πολίτες» και εξηγεί τους λόγους της επιλογής του.

Από τη μία, η Αλεξανδρούπολη ως Εθνικός, Ευρωπαϊκός, Παγκόσμιος τόπος, όπου δημιουργούνται νέες δυναμικές, χαράσσονται νέες πολιτικές ως κρατικές επιλογές ή ως ιδιωτικές επενδύσεις, με στόχο την ‘’μεγάλη εικόνα’’, είτε της Χώρας μας είτε της Ευρώπης, μέσω της ιδιαιτερότητας του σημείου μας στον χάρτη σε έναν σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο νέο κόσμο που πλέον ζούμε.   

Η μεγάλη εικόνα θετική … τοπικά όμως ?

“Έξω πάμε καλά” … όπως αναφέρει η γνωστή φράση. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μία «δυσαρμονία» μεταξύ της εικόνας της πόλης μας που διαχέεται ή ακούγεται παντού, σε σχέση με την τοπική μας ανάπτυξη, του Δήμου μας και των κατοίκων που ζούμε την εδώ καθημερινότητα – πραγματικότητα !   

Η Αλεξανδρούπολη βήμα βήμα βιομηχανοποιείται ενεργειακά, και ως Δήμος Αλεξανδρούπολης καλούμαστε «και πρέπει» να κρατήσουμε μια αναγκαία «ισορροπία» στις τοπικές μας αναπτυξιακές επενδύσεις, με οφέλη στον Δήμο και τους κατοίκους μας μέσω ισόρροπης, βιώσιμης, φιλοπεριβαλλοντικής πρακτικής … ως συνειδητής επιλογής κι ως ανάγκη πλέον.

Διότι αν «ανοίξει πολύ η ψαλίδα» και δεν «ακολουθήσουμε» τοπικά τις μεγάλες επενδύσεις καλύπτοντας το κενό … τότε ο τόπος μας θα έχει συνέπειες που δύσκολα θα αλλάζουν, συνέπειες στην καθημερινότητά μας, συνέπειες στον τουρισμό μας, συνέπειες στην παραγωγική μας διαδικασία, συνέπειες στη ζωή όσων ζούμε εδώ !

Κι αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι όλες αυτές οι μεγάλες επενδύσεις που καλώς γίνονται στον τόπο μας έχουν στόχο το κέρδος και την ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης. Τον Δήμο μας όμως και τους κατοίκους μας ΠΡΕΠΕΙ να τους θωρακίσουμε εμείς, τοπικά, με έργα «δικά μας».

Η τοπική ενεργειακή «στασιμότητα» που ζούμε από το 2019, σταματώντας την ενεργειακή δυναμική του Δήμου μας έχει ήδη συνέπειες σε αυτές τις «δύο όψεις της Αλεξανδρούπολης».

«Κανένα» νέο ενεργειακό έργο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, «καμία» διεκδίκηση, την ώρα που είτε από το κράτος, είτε από τις ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μας (στην ουσία δεν είναι ιδιωτικές διότι συμμετέχουν & δημόσιοι φορείς) δεν ζητούμε τίποτε απολύτως, κι αυτό είναι τεράστιο σφάλμα.

«Κανένα» βήμα στις Τηλεθερμάνσεις που αφήσαμε σε εξέλιξη το 2019. Ένας τομέας όπου είναι για άμεση χρήση σε κάθε σπίτι, σε κάθε κτήριο Δημοτικό ή ιδιωτικό με τεράστια οικονομία άμεση στον τόπο μας. Απλά παρακολουθούμε άλλους Δήμους να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κι εμείς παραμένουμε «στάσιμοι» σε όσα έγιναν ως το 2019 !!! Πόσο λάθος !

Ζητούμε εξηγήσεις, ζητούμε διεκδικήσεις, κάνουμε προτάσεις και η τοπική Δημοτική αρχή δεν ακούει, δεν απαντάει !!! Ο τόπος ζημιώνει όμως !

Υπάρχουν έργα «βιτρίνας», υπάρχουν και τα «παραγωγικά χρήσιμα έργα» που δίδουν πολλαπλασιαστική αξία σε έναν τόπο με την συνεχή, αδιάλειπτη χρήση τους από τους κατοίκους μας.

Υπάρχουν τα έργα που το κεντρικό κράτος «διαλέγει» για όλους τους Δήμους και χρηματοδοτεί, αλλά η «πραγματική αξία» είναι σε έργα που εμείς ως τόπος «προτάσσουμε» ως χρήσιμα κι αναγκαία, που αγωνιζόμαστε να «διεκδικήσουμε», να «επιβάλουμε τις χρηματοδοτήσεις» τους με αγώνα, με δυσκολίες, έργα που δε θα έχουν άλλοι, δύσκολα έργα, που όμως «αύριο θα κάνουν τη διαφορά» για τον τόπο μας (όπως οι Τηλεθερμάνσεις σε Τραϊανούπολη και Φέρες).

Ένας Δήμος δεν είναι ατομική υπόθεση όσων νομίζουν ότι είναι «δική τους» επιχείρηση, ένας Δήμος δεν είναι εικονική πραγματικότητα σε βίντεο παιχνίδια, δεν είναι η συνεχής σκόπιμη παραπλάνηση των Δημοτών για την προσωπική εικόνα του καθενός αιρετού, η τοπική απραξία έχει κόστος τεράστιο σε βάθος ετών στον τόπο μας ! Οι λάθος επιλογές του σήμερα που χρησιμοποιούνται μόνο για το «φαίνεσθε» κι όχι για την «ουσία» πληγώνουν ήδη βαθιά τον Δήμο μας.

Ενεργειακά έργα του Δήμου Αλεξανδρούπολης που ολοκληρώσαμε ως το 2019

  • Αντικατάσταση του ενεργοβόρου δημοτικού φωτισμού του συνόλου του δήμου με νέας τεχνολογίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης φωτισμό LED (3.330.000 Ευρώ).

Σημείωση – Ακόμη και σήμερα 2023 η Δημοτική αρχή τοποθετεί όπου χρειάζεται τους λαμπτήρες που αφήσαμε (δεν χρειάστηκε να αγοράσει νέους στη θητεία της).

  • Κατασκευή νέας Γεωθερμικής γεώτρησης στο Γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή Αετοχώριου. (150.000 Ευρώ)
  • Χορήγηση άδειας διανομής θερμότητας απόΡΑΕ & ΥΠΕΝ προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για το γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Άνθειας- Αρίστηνου.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, 10 kw στο Δημοτικό σχολείο Χιλής, 10 kw στις Δημοτικές υπηρεσίες Τραϊανούπολης, 10 kw στον β’ παιδικό Φερών.
  • Έναρξη Ηλεκτροκίνησης με δύο(2) ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
  • Στο Β’ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε πλήρες ηλιακό θερμικό σύστημα θέρμανσης και ΖΝΧ.
  • Στον Α’ παιδικό σταθμό Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε σύστημα αβαθούς γεωθερμίας με γεωεναλλάκτη κατακόρυφων γεωτρήσεων για θέρμανση και ΖΝΧ.
  • Στον Β’ παιδικό σταθμό Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε φωτοβολαταϊκο σύστημα ιδιοκατανάλωσης 5 kwp, καθώς και σύστημα αντλίας θερμότητας αέρα νερού για θέρμανση και ΖΝΧ.
  • Στον Ζ’ παιδικό σταθμό Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα ιδιοκατανάλωσης 12,5 Kwp και σύστημα αντλίας θερμότητας αέρα νερού για θέρμανση και ΖΝΧ.
  • Στον Β’ Παιδικό σταθμό Φερών εγκαταστάθηκε σύστημα αβαθούς γεωθερμίας με γεωεναλλάκτη κατακόρυφων γεωτρήσεων για θέρμανση και ΖΝΧ.
  • Στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκο σύστημα τροφοδοσίας σταθμού φόρτισης 5 kwp και σύστημα λέβητα καυστήρα βιομάζας ισχύος για θέρμανση.
  • Στο Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Άγιος Κυπριανός», εγκαταστάθηκε Ηλιακό σύστημα ΖΝΧ, σύστημα λέβητα καυστήρα βιομάζας για θέρμανση και ΖΝΧ και φωτοβολταϊκο σύστημα ιδιοκατανάλωσης 5 kwp.
  • Στο Α’ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης, εγκαταστάθηκε σύστημα λέβητα –καυστήρα βιομάζας ισχύος για θέρμανση.

Ενεργειακά έργα του Δήμου Αλεξανδρούπολης που αφήσαμε το 2019 σε εξέλιξη (έχουμε 2023 αλλά δυστυχώς δεν προχώρησαν από την Δημοτική αρχή που ολοκληρώνει την θητεία της)

  • Αστική και αγροβιοτεχνική Τηλεθέρμανση με αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Αριστήνου-Άνθειας σε τρείς Αγροτικές περιοχές και θέρμανση σε είκοσι δυο(22) κτήρια Δημοσίου χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνετε & το  Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στο Αρίστηνο. (6.500.000 Ευρώ)
  • Γεωθερμική Τηλεθέρμανση για οικιακή χρήση των οικισμών της δημοτικής ενότητας Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Αρίστηνο,  Άνθεια, Δωρικό. Αετοχώρι, Λουτρά και της Αγνάντιας (της Δημοτικής ενότητας Αλεξανδρούπολης). (10.000.000 Ευρώ)
  • Κατασκευή συστήματος Τηλεθέρμανσης Φερών, Γεμιστής, Πέπλου, Βρυσούλας, Αρδανίου, Κήπων, Καβησού, με αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP. (32.000.000 Ευρώ)
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ(1.370.000 Ευρώ) και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΥΛΜΠΟΥΤΖΗΣ με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
  • Μονάδα παραγωγής pellets με χρήση γεωθερμικής ενέργειας και αντικατάσταση τους λέβητες πετρελαίου σε Δημοτικά & Σχολικά κτήρια. (2.200.000 Ευρώ)
  • Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Αλεξανδρούπολης, Δήμου Σαμοθράκης, Οργανισμού Λιμένα, Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.
  • Σε εξέλιξη Horizon 2020, Πρόγραμμα Ενεργειακό στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου (με KAΠE)

Σε προετοιμασία  Ενεργειακά έργα Δήμου Αλεξανδρούπολης (που είχε η παράταξη μας και προτείναμε, τα καταθέσαμε από το 2019 να συνεχιστούν, αλλά η Δημοτική αρχή δεν τα υιοθέτησε). 

  • Συνεργασία με τη ΔΕΥΑΑ για εφαρμογή μεθόδων ξήρανσης της λυματολάσπης με αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών.
  • Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής (ORC) από γεωθερμικά ρευστά με θερμοκρασία 90-95° ιδιοκατανάλωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Φωτοβολταϊκών πάρκων σε σύνδεση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ιδιοκατανάλωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Αιολικής ενέργειας σε αγροκτήματα του Δήμου ιδιοκατανάλωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (τηλεθέρμανση οικισμού) με χρήση βιομάζας στον οικισμό της Νίψας μέσω Ενεργειακής Κοινότητας Δήμου & κατοίκων.
  •  Δεύτερη(2) Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Αλεξανδρούπολης με την συμμετοχή των Νομικών της προσώπων.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Δημοτική Τηλεθέρμανση του  σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP ιδιοκατανάλωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
  • Επικαιροποίησηστρατηγικού σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2050 σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμφώνου των Δημάρχων
  • Δημοτικός στόλος οχημάτων κίνησης και έργου, ηλεκτροκίνησης και φυσικού αερίου.
  • Κατασκευή νέων γεωτρήσεων παραγωγής και δικτύων μεταφοράς αποκλειστικά για υποστήριξη μεγάλων θερμοκηπιακών μονάδων κηπευτικών.
  • Υποστήριξη και πιθανή συμμετοχή στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Γεωθερμία μέσης και υψηλής ενθαλπίας» του ΥΠΕΝ.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών & δημοτικών κτηριακών υποδομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης για μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης
  • Ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου

Γιατί με τον … Βαγγέλη Λαμπάκη ?

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης αποτελεί ένα φανατικό και αφοσιωμένο λάτρη της τοπικής αυτοδιοίκησης  και παρόλο που είχε ευκαιρίες να μεταπηδήσει  σε κεντρικότερα σημεία της πολιτικής σκηνής του τόπου εμμένει και επιμένει να ολοκληρώσει το όραμα του για το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Υπήρξε ένας πολύ επιτυχημένος Δήμαρχος που άλλαξε την πορεία του Δήμου σε χαλεπούς καιρούς , πορεία ανοδική που διακόπηκε , κατά την γνώμη μου , την κρίσιμη τετραετία που μας πέρασε όπου η Αλεξανδρούπολη στη συγκυρία των στιγμών αναβαθμίζεται ως σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο της Ν/Α Ευρώπης.

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης είναι ένας  έμπειρος αυτοδιοίκητος παράγοντας ,με ηθικές αξίες , ποικίλες γνώσεις , με κριτική ικανότητα  , με θάρρος ,σθένος και  αντίληψη να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες  προκλήσεις , αφόρητα διεκδικητικός  που με ζήλο και αφοσίωση   αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον του Τόπου και των πολιτών. Έχει ανοίξει πόρτες, έχει δώσει αγώνες , μπορεί να σταθεί παντού και να εκπροσωπήσει τον Δήμο επάξια.

Πιστεύω λοιπόν  πως όταν σαν ψηφοφόροι επιλέγουμε την εκπροσώπηση μας , θα πρέπει να μας απασχολούν τα αντικειμενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά  και όχι υποκειμενικά  εάν δηλαδή είναι φίλος , συγγενής , γείτονας αν μας αρέσει η φάτσα του κλπ κλπ. «Το κοινό καλό είναι και ατομικό καλό, το αντίθετο όχι»!

Οι φωνές λοιπόν που ψιθυρίζουν σχόλια του τύπου, μα είναι ισχυρογνώμων, απόλυτος, αυστηρός και απότομος , φέρεται αλαζονικά, δεν μας ακούει, φτάνει τόσο, ας αναλάβει κάποιος άλλος , προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχουν σοβαρό υπόβαθρο!!!  Ουδείς τέλειος και   «άλλους πειραματισμούς ο Δήμος μας δεν αντέχει» !!!

Η παράταξη Πόλη και Πολίτες είναι δυνατή και εμπλουτισμένη  με αξιόλογες προσωπικότητες του τόπου, πιο έτοιμη από ποτέ να πάρει τα ηνία της Δήμου ξανά στα χέρια της. Έχει «αγώνα» μπροστά της η Αλεξανδρούπολη, πρέπει να σταθεί στα πόδια της «δυνατά», να διεκδικήσει με δύναμη, με σιγουριά το αύριο της !!!

Γιάννης Φαλέκας

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας