Αρχική » Τραγωδία στα Τέμπη: Για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα της Δικαιοσύνης – Το ζοφερό μέλλον για ΟΣΕ και Hellenic Train

Τραγωδία στα Τέμπη: Για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα της Δικαιοσύνης – Το ζοφερό μέλλον για ΟΣΕ και Hellenic Train

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μετά τις στιγμές του αβάσταχτου πόνου και της οδύνης έρχεται και η ώρα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το οποίο έχει συγκλονίσει την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, με τα μεγάλα ΜΜΕ να προβάλουν τις τελευταίες ημέρες καθημερινά με πηχιαίους τίτλους το γεγονός.

Με τα δύο πρώτα κρίσιμα 24ωρα, στα οποία προτεραιότητα είχαν οι έρευνες για θύματα και επιζώντες να βρίσκονται πλέον πίσω μας, σταδιακά περνάμε στη δεύτερη φάση του δράματος, όπου το λόγο πλέον έχει η δικαστική εξουσία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το μεσημέρι της Πέμπτης, κατατέθηκε η πρώτη αγωγή από επιβάτη κατά της Hellenic Train.

Κατά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, έγινε από πλευράς τραυματία, επιβάτη της τραγικής αμαξοστοιχίας κατά της Hellenic Train, ο οποίος ισχυρίζεται, μέσω του δικηγόρου του κ. Μπαρτζώκη ότι το τρένο κυκλοφορούσε με υπεράριθμους επιβάτες, καθώς, επειδή το ταμείο στο σταθμό της Λάρισας ήταν κλειστό, υπήρξαν πολλοί επιβάτες που μπήκαν… χωρίς εισιτήριο. «Μόνο όσοι είχαν ηλεκτρονικό εισιτήριο, μπήκαν με εισιτήριο στο τρένο. Για αυτό δεν δίνει η εταιρεία ακριβή αριθμό επιβατών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του πολυτραυματία.

Με αυτή την αγωγή, αλλά και με άλλες, που σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, τόσο από πλευράς τραυματιών, όσο και από πλευράς γονέων ή κηδεμόνων ή συζύγων που έχασαν τα παιδιά και τους οικείους τους ανοίγει, επί της ουσίας, ο ασκός του Αιόλου τόσο για την Hellenic Train, όσο και για τον ΟΣΕ, αλλά και για την ΕΡΓΟΣΕ, καθώς ανάλογα με τη δικογραφία που θα σχηματιστεί, οι εταιρείες θα κληθούν να δώσουν αποζημιώσεις.

Σύμφωνα, όμως, με όσα τονίζουν νομικοί κύκλοι στο BusinessNews.gr οι δύο εταιρείες δεν θα είναι οι μόνες που θα δουν αγωγές να κατατίθενται εναντίον τους. Αγωγές αναμένεται να κατατεθούν και σε εργολάβους, οι οποίοι δεν εκπλήρωσαν συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στον ΟΣΕ, μη περατώνοντας συγκεκριμένες εργασίες, ενώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπάρξει και αγωγή της Hellenic Train προς το ελληνικό Δημόσιο για την κατάσταση των σιδηροδρομικών υποδομών. Το κατηγορητήριο, δε, μπορεί να ποικίλει από πρόκληση σωματικών βλαβών μέχρι και απόπειρα ανθρωποκτονίας και μάλιστα με δόλο, καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο του πρώτου επιβάτη που κατέθεσε αγωγή, είναι κάτι που μπορεί να υποστηριχθεί στο δικαστήριο, εφόσον ο σταθμάρχης παραδέχθηκε ότι ήταν ένα προσωπικό του λάθος.

Την ίδια στιγμή, μπορεί να υπάρξουν ευθύνες και για τις καθυστερήσεις για τη μη εφαρμογή της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και για το γεγονός ότι σημειώθηκαν παραλείψεις σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της εταιρείας.

Κατά όσα αναφέρει η νομικός, Λάουρα Κονβερτίνι στο BusinessNews.gr, δικηγόρος με 25 και πλέον έτη πείρας στην διεκδίκηση αποζημιώσεων από ατυχήματα και δυστυχήματα «είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά είναι σίγουρο ότι θα δούμε σωρεία οικονομικων διεκδικήσεων τόσο από πλευράς των οικογενειών των εκλιπόντων και των τραυματιών προς τις εταιρείες, όσο και από πλευράς των εταιρειών κατά του Δημοσίου. Υπάρχει επίσης η περίπτωση να τεθεί, ειδικά από πλευράς Ηellenic Train θέμα εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όλα είναι ανοιχτά, καθώς τα διοικητικά δικαστήρια μπορεί να πάρουν χρόνια για να εκδικάσουν υποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μάχη που τώρα αρχίζει για γονείς και τραυματίες».

Η κυρία Κονβερτίνι μιλά για πολύ μεγάλα ποσά που μπορούν να διεκδικηθούν από τους ενάγοντες, στην προκειμένη περίπτωση, τραυματίες και συγγενείς των θυμάτων: «Έχουν επιδικαστεί σε παρόμοιες καταστάσεις, ποσά που φθάνουν ακόμα και τα 90.000 ευρώ το άτομο, ανάλογα με τη δικογραφία. Είναι πολλές οι παράμετροι που επηρεάζουν το δικαστήριο και βαραίνουν στην απόφαση για το τελικό ποσό όπως η ηλικία του θύματος, καθώς οι γονείς των νέων παιδιών συνήθως μπορούν να αποσπάσουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με συγγενείς πιο μεγάλων ανθρώπων, το αν πχ ο εκλιπών ή η εκλιπούσα ήταν ο κύριος εργαζόμενος στην οικογένεια και είχε εξαρτώμενα μέλη, όλα αυτά είναι που καθορίζουν τελικά τις αποφάσεις του δικαστηρίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται και η τοποθέτηση στο ΒusinessNews.gr του επίσης δικηγόρου, εξειδικευμένου στις αποζημιώσεις ατυχημάτων Στέλιου Σμπώκου, ο οποίος βάζει στο τραπέζι και άλλους έμμεσα εμπλεκόμενους στο δυστύχημα, όπως πχ εργολάβους που είχαν αναλάβει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις μέσω συμβάσεων που είχαν υπογραφεί και δεν προχώρησαν στην ολοκλήρωσή τους. «Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη αναδεικνύεται σε ένα δικαστικό δαίδαλο με πολλούς εμπλεκόμενους.Θα είναι ο ΟΣΕ, θα είναι η Hellenic Train, θα είναι ο σταθμάρχης, ο οποίος έχει σε αυτή τη φάση βαρύ κατηγορητήριο. Θα πάει όμως και πιο βαθιά η υπόθεση, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για συμβάσεις που δεν τηρήθηκαν, στα ΜΜΕ ακούσαμε για ηλεκτρονικά συστήματα που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Θα έχει ενδιαφέρον η τελική σύνθεση του κατηγορητηρίου».

Ο ίδιος μιλά και για αγωγές πολλών χιλιάδων ευρώ που μπορούν να επιδικαστούν σε οικογένειες εκλιπόντων, αλλά και τραυματίες. «Όσο πιο πολλά μέλη της οικογένειας συμμετέχουν σε μια αγωγή, υπό την αίρεση της ψυχικής οδύνης, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το ποσό. Εξάλλου σε αυτές τις περιπτώσεις, μεγάλα ποσά αποζημίωσης, που μπορεί να επιδικαστούν και με τη μορφή μηνιαίας αποζημίωσης εφ’ όρου ζωής, είναι δυνατό να διεκδικήσουν και οι πολυτραυματίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα τόνιστηκαν τις προηγούμενες ώρες από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκο, ο οποίος έχει διατάξει και τις σχετικές έρευνες: «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

«Η αυτοπρόσωπη και ενεργός παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη. Τα στοιχεία αυτά επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά» κατέληξε ο κ. Ντογιάκος.

Υπάρχει δικαστικό προηγούμενο

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει δικαστικό προηγούμενο για δυστύχημα, οδικό, στα Τέμπη και συγκεκριμένα για τους 14 μαθητές που τραυματίστηκαν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα τον Απρίλιο του 2003, αλλά και για τους συγγενείς των 21 εκλιπόντων.

Το Πρωτοδικείο, που έκρινε τότε το αστικό μέρος της υπόθεσης, επιδίκασε συνολική αποζημίωση περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και στους 14 μαθητές που τραυματίστηκαν στο ίδιο δυστύχημα επιστρέφοντας από
τη σχολική τους εκδρομή τον Απρίλιο του 2003.

Την αποζημίωση ήταν τότε υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι υπεύθυνοι του ΚΤΕΛ Ημαθίας που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών, καθώς και νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας ΑΚΡΙΤΑΣ στην οποίαν ανήκε το θανατηφόρο φορτίο(μελαμίνες) του φορτηγού που έπεσε στο λεωφορείο με τους μαθητές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν τότε στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης, οι υπεύθυνοι για την αποζημίωση των οικογενειών όφειλαν να καταβάλουν κατά μέσον όρο στους γονείς των θυμάτων κατά μέσον όρο 200.000 ευρώ και επιπλέον 70.000 ευρώ για κάθε ένα από τα αδέρφια τους και άλλα 20.000 ευρώ για κάθε παππού ή γιαγιά που βρίσκονταν εν ζωή.

Hellenic Train: Εταιρεία σε αφωνία

Την ώρα που, ήδη, έχουν αρχίσει να αναζητούνται ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αξίζει να πάμε λίγο το χρόνο πίσω στον Ιούλιο του 2022, οπότε και έγινε η μετάβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε Hellenic Train S.A., σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και τις μεταφορές και όπως είχε τονιστεί, τότε, σε εκδήλωση, την έναρξη για το “Ταξίδι στο αύριο των μεταφορών”.

Σε ειδική εκδήλωση που είχε γίνει στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, είχε παρουσιαστεί το νέο της όνομα και λογότυπο, αλλά και η στρατηγική και η πορεία της στον κλάδο των μεταφορών.

Η νέα εταιρική ταυτότητα αποσκοπούσε στην ανάδειξη της Hellenic Train S.A. σε έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους παρόχους εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών, καθιστώντας την Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Στόχος, εξάλλου, ήταν για τη νέα διοίκηση η αναμόρφωση και ανάπτυξη του τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ο εκσυγχρονισμός του τροχαίου υλικού και η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Λίγους μήνες μετά, μιλώντας στο 37ο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο της ΠΟΣ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train Maurizio Capotorto είχε κάνει λόγο για αυξήσεις μισθών και νέες προσλήψεις που θα γίνονταν από την εταιρεία στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εταιρείας είχε αναφέρει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στη νέα Συλλογική Σύμβαση, σε συνδυασμό με τον ερχομό νέων εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, είχε τονίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της πιστοποίησης 74 μηχανοδηγών, οι οποίοι θα εντάσσονταν σύντομα στην εταιρεία, στελεχώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της.

Τραγική ειρωνεία, εξάλλου, ήταν και το γεγονός ότι σήμερα, 3 Μαρτίου λήγει και η προθεσμία για την πρόσληψη, από μέρους της Hellenic Train, προσωπικού κίνησης και ελέγχου αμαξοστοιχιών σε περιοχές όπως ο Ρέντης, η Πάτρα, το Διακοπτό, το Κιάτο, το Λιανοκλάδι, η Λάρισα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, κατά όσα αναφέρονταν σε αγγελία που είχε αναρτηθεί σε blog σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Εξάλλου, μόλις πριν από λίγους μήνες και σύμφωνα με ό,τι έδειχναν τα αποτελέσματα των οικονομικών καταστάσεων του 2021, η εταιρεία είχε εμφανίσει έσοδα 112,3 εκατ. ευρώ (με την κρατική επιδότηση των 50 εκατ. ευρώ για τις άγονες γραμμές) έναντι 106,2 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή αύξηση 5,6%.

Αντίστοιχα, τα EBITDA ανήλθαν στα 21,5 εκατ. ευρώ έναντι 16,6 εκατ. ευρώ το 2020 και το τελικό αποτέλεσμα, σε κέρδη μετά φόρων 0,06 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11 εκατ. ευρώ το 2020.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών, κατά όσα ανέφεραν τα στοιχεία της εταιρείας αφορά τη μείωση της έκθεσης της στους περιορισμούς Covid – 19, καθώς το 2021, μόνο σε ενάμισι από τα τέσσερα τρίμηνα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ολικό lockdown, ενώ το 2020 στα δύο από τα τέσσερα τρίμηνα.

Την ίδια στιγμή, ανά κατηγορία εσόδων, τα έσοδα από τη μεταφορά επιβατών ανήλθαν στα 36,5 εκατ. ευρώ έναντι 32,7 εκατ. ευρώ το 2020 και τα έσοδα από τα εμπορεύματα στα 15,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ το 2020.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί από την εταιρεία «σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον τομέα των επιβατών, ο κλάδος των εμπορευματικών μεταφορών έχει αποδειχθεί ουσιαστικά ανθεκτικός στις επιπτώσεις της πανδημίας, με αυξήσεις, τόσο στα έσοδα, όσο και στην παραγωγή».

Τότε είχε γίνει γνωστό, ότι στη διάρκεια του 2021 είχαν λάβει χώρα και επενδύσεις προς βελτίωση των αμαξοστοιχιών: Από τις κυριότερες επενδύσεις της Hellenic Train το 2021 ήταν η ανακατασκευή των 5 αμαξοστοιχιών ETR 470 από τη μητρική εταιρεία, την Trenitalia έναντι 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία προχώρησε στην ανακαίνιση του αμαξοστασίου της Θεσσαλονίκης για να καλύψει τις ανάγκες του νέου τροχαίου υλικού, ήτοι επένδυση 15,6 εκατ. ευρώ.

Έγιναν, επίσης, βήματα μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών, καθώς η Hellenic Train ανέθεσε στην εταιρεία τεχνολογίας της FSI Group, FSI Technology, την ανάπτυξη μιας νέας εμπορικής πλατφόρμας, βασισμένη στις λύσεις που ήδη χρησιμοποιούνται από τις άλλες εταιρείες μεταφορών επιβατών του ομίλου της FSI έναντι 1,65 εκατ. ευρώ.

Το αν τελικά αυτές οι επενδύσεις λειτούργησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι κάτι που θα κρίνει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων και η ελληνική δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι το BusinessNews.gr είχε προσπαθήσει, λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, να έρθει σε επικοινωνία με την εταιρεία, σχετικά με τους υπεύθυνους υπαλλήλους της στο δυστύχημα, όμως αυτό δεν στάθηκε δυνατό, σε αντίθεση με τον ΟΣΕ.

Αυτό που έμεινε τις προηγούμενες ώρες από την εταιρεία ήταν τα συλλυπητήρια του Πρόεδρου του ΔΣ, καθηγητή, Dario Lo Bosco.

Ολόκληρη η δήλωση του έχει ως εξής: «Καθώς η διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη, η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεχίζει να εργάζεται δίπλα στις αρχές και στους διασώστες στο σημείο του δυστυχήματος και σε όλα τα νοσοκομεία που φροντίζουν τους τραυματίες. H Hellenic Train, η διοίκηση και οι εργαζόμενοί της, στέκεται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζοντας από καρδιάς τα πιο θερμά της συλλυπητήρια, αλλά και τη δέσμευσή της για την πλήρη υποστήριξη τους, καθώς και όλων των επιβατών».

Πηγή: businessnews.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας