Αρχική » «Διεθνή αναγνώριση ζητάμε, όχι εκδίκηση»

«Διεθνή αναγνώριση ζητάμε, όχι εκδίκηση»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Με σειρά εκδηλώσεων ανά την επικράτεια θα τιμηθεί και φέτος η 19η Μαΐου, Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στον Δήμο Πειραιά, στο Μνημείο Γενοκτονίας, στην Πλατεία Αλεξάνδρας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, το τελετουργικό τιμής και μνήμης στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν, παρουσία πυρριχιστών που χόρεψαν τον ομώνυμο χορό, ενώ προχθες από τις 21.00 ως τις 00.30 το Μνημείο Γενοκτονίας φωταγωγήθηκε στις αποχρώσεις του κόκκινου. Νωρίτερα, στις 20.00, έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας, πλατεία της περιοχής μετονομάστηκε σε «Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», την ώρα που η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με πολλούς δήμους πραγματοποιούσε δεκάδες παρόμοιες εκδηλώσεις ανά τη χώρα.

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα τελέστηκαν προχθες οι ταυτόχρονες ολονυχτίες σε Πλατεία Συντάγματος και Πλατεία Αριστοιέλους, από τις νεολαίες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στις 22.00, με τους συμμετέχοντες να σχηματίζουν με αναμμένα κεριά τον αριθμό «353» για τους νεκρούς προγόνους τους και να φωνάζουν αντιπολεμικά συνθήματα, στήριξης στον ουκρανικό λαό. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Λαυρεωτικής, την αλλαγή φρουράς με τους ευζωνες ντυμένους με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, το θρηνητικό μοιρολόι «Πάρθεν η Ρωμανία» και τον σχηματισμό πορείας με κατάληξη στην τουρκική πρεσβεία. Την Κυριακή, θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, λειτουργία στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πόσης Ελλάδος Ιερώνυμο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,- με τις εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται με κατάθεση στεφάνου.

ΑΠΟ ΤΟ 1994. Χθες πάντως, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου και τη Μικρασιατική Καταστροφή, σημειώνοντας: «Παροτρύνουμε το επίσημο ελληνικό κράτος, που ομόφωνα το 1994 καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, να υιοθετήσει την πρότασή μας και να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον σχεδίασμά και την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας». Παράλληλα, ζήτησε να συμπεριληφθεί η ιστορία του Πόντου στα σχολικά βιβλία και να ενταχθεί στην εθνική ατζέντα διεκδικήσεων από την Τουρκία η παραδοχή των πράξεων γενοκτονίας.

Ο υπεύθυνος Τύπου του ΠΑΣΠΕ, Στέφανος Τανιμανίδης, θύμισε μέσω ανάρτησής του, το παρασκήνιο του πολυετούς αγώνα μέχρι την εισήγηση του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994, για αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων της Γενοκτονίας και την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης. «Αναρτώ την επιστολή-απάντηση του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στο αίτημά μας για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας.Μνήμης, ως ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής στον πολιτικό που με τόλμη και διορατικότητα αποδέχθηκε το αίτημά μας και παρά τις έντονες πιέσεις που δεχόταν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την επόμενη χρονιά κατέθεσε μέσω του αείμνηστου συμπατριώτη μας και τότε βουλευτή, Θεόδωρου Κατσανέβα, αλλά και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σχετικό σχέδιο νόμου».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», περιέγραψε εν τάχει τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναγνώριση το 1994: «Το 1988, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφερε στο δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου προήδρευε ο πατέρας μου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου, το θέμα του ορισμού της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης. Το συνέδριο, με 600 σύνεδρους από όλο τον κόσμο, το υιοθέτησε. Μεσολάβησαν τέσσερις συνεδριάσεις με τους έλληνες βουλευτές, είδαμε τον Ανδρέα πάνω από 10 φορές και, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο στις 24 Φεβρουάριου 1994 προς ψήφιση».

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Το διαχρονικό αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, υπό το πρίσμα της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στις ουκρανικές πόλεις, όπως τη Μαριούπολη, αποκτά πλέον νέα δυναμική, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, και συνεχίζει: «Η 19η Μαΐου αποτελεί για τους απανταχού ποντιακής καταγωγής ημέρα ορόσημο. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τις γενοκτονίες των προγόνων μας ενώ παράλληλα αποτελεί και την κορύφωση των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Ως απώτερος σκοπός του αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας τίθεται η πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων που δυστυχώς εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Εμείς δεν κηρύττουμε το μίσος. Θέλουμε τη διεθνή αναγνώριση για τους ανθρώπους που χάθηκαν ώστε, έστω και τώρα, από εκεί, να “νιώσουν” την αγαλλίαση ότι κάτι έχει γίνει. Την αναγνώριση ζητάμε, δεν ζητάμε εκδίκηση. Αυτά έγιναν και σήμερα δεν έχουν λόγο να μη ζητήσουν οι Τούρκοι συγγνώμη για όσα συνέβησαν τότε».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στον χώρο εκδηλώσεων του Παζαριού Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, (Σταδίου 33), οι Εκδόσεις «Κασταλία» απευθύνουν πρόσκληση για την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Από τον Πόντο στην Ελλάδα: Οσα έζησε, είδε και ακούσε ένα μικρό κορίτσι», της Αναστασίας Θρασυβούλου Ασπρίδου.

Μαρία Μουρελάτου

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας