Αρχική » Ο Ιαματικός τουρισμός στο επίκεντρο

Ο Ιαματικός τουρισμός στο επίκεντρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Της ΛΗΤΩΣ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ

Eίναι η πρώτη φορά που ένα ουσιαστικό βήμα ξεκινά να γίνεται στην Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας (wellness, ιαματικός τουρισμός), το οποίο επισφραγίζεται από το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Πρότυποι τουριστικοί προορισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης, οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης προορισμού, ιαματικές πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης». Οπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, είναι ένα τεράστιο asset για τη χώρα, που θα προσφέρει σύγχρονα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες. Βασικός στόχος του υπουργού είναι η ενίσχυση της εικόνας του τουριστικού προϊόντος της χώρας και του νέου βιώσιμου μοντέλου διαμονής και ταξιδιού. Καταλυτικό ρόλο στα σχέδιά του θα παίξουν η εμπειρία και η γνώση που απέκτησε ως υπουργός Υγείας, έτσι ώστε να καταφέρει να ανεβάσει την Ελλάδα ψηλά στον ήδη ισχυρό ανταγωνισμό του ιατρικού τουρισμού και του wellness (βλ. Τουρκία).

«Ο τουρισμός είναι θέμα των πολλών, όχι των λίγων. Θα το υπερασπίζομαι και θα το υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμη της φωνής μας, των δυνάμεών μας, των πολιτικών μιας αποφάσεων και των νομοθετημάτων μας», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός. Ειδικότερα, το νέο νομοσχέδιο αφορά τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας Ιαματικές Πηγές Ελλάδας (ΙΠΕ Α.Ε.), ενός φορέα υπεύθυνου για την αναγνώριση, αξιοποίηση και διαχείριση των ιαματικών πηγών, που μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο, διέπονται από πολλαπλά, κατακερματισμένα καθεστώτα ιδιοκτησίας και παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης.

ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Κεντρική επιδίωξη του Β. Κικίλια είναι η ανάπτυξη του ιαματικού-θερμαλιστικού τουρισμού (spa, wellness), καθώς όχι μόνο θα ενισχύσει την αειφορική διαχείριση των ιαματικών πηγών, αλλά θα δημιουργήσει νέες αγορές και αυξημένες πληρότητες, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ της χώρας. Θυμίζουμε εδώ πως βάσει της τελευταίας έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) η Ελλάδα αποτελεί μια παγκόσμια τουριστική δύναμη, κατατασσόμενη πρώτη στην προτίμηση των ταξιδιωτών και των δυνητικών ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές αναφορικά με το ποια χώρα θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν στο αμέσως επόμενο ταξίδι τους προς Ευρώπη, ξεπερνώντας την Ιταλία και την Ισπανία. Στις μη ευρωπαϊκές αγορές η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση (μετά την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Αναφορικά με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, στις πλέον δημοφιλείς μορφές ταξιδιού συγκαταλέγεται ο τουρισμός ευεξίας μαζί με το πολιτιστικό ενδιαφέρον, είτε αυτό συνδυάζεται με το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» είτε με το city break. Σε σχέση με το φύλο, η ίδια έρευνα καταγράφει μια σημαντική προτίμηση όσον αφορά τις υπηρεσίεςwellness από τις γυναίκες.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Παράλληλα με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας, το νέο νομοσχέδιο -με καθαρά αναπτυξιακό πρόσημο- ποντάρει στη διαχείριση και προώθηση περιοχών ως πρότυπων τουριστικών προορισμών (DΜΟs). Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω νέων συνεργασιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως αναφέρει το υπουργείο, οι πρότυποι τουριστικοί προορισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, στην επίτευξη υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης και εν γένει στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας με βάση: την αναγνωρισιμότητα της ταυτότητας της περιοχής (brand awareness) σε διεθνές επίπεδο, τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τον πολιτισμό, τη δυναμική της τοπικής κοινωνίας – οικονομίας του προορισμού, τον βαθμό επάρκειας της προσβασιμότητας από άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε τουριστικές υποδομές, την αρτιότητα του οδικού δικτύου, τη γειτνίαση με λιμένες και αεροδρόμια, τη μέση ετήσια πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων του προορισμού και το εύρος της τουριστικής περιόδου.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο υπουργός Τουρισμού έχει στόχο να στηρίξει τους επιχειρηματίες αντλώντας ένα πολύ σημαντικό ποσό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) – και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Μέσω σύναψης συμφώνων με επαγγελματικές ενώσεις προσώπων, επιχειρήσεις, φορείς του ιδιωτικού τομέα ή clusters, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού θα μπορεί να έχει στήριξη για συνδιαφήμιση, χρηματοδότηση μελετών, διαχείριση και προβολή του προορισμού εντός και εκτός συνόρων με εξειδικευμένους τουριστικούς οργανισμούς, τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.

Οσο για τις διαδικασίες συνδιαφήμισης, θα χρηματοδοτούνται κατά 50% από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ή από τον οικείο ΟΤΑ και κατά το υπόλοιπο ποσοστό από επαγγελματικές ενώσεις προσώπων ή επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Ετσι, το υπουργείο Τουρισμού θα μπορέσει να εξασφαλίσει αποτέλεσμα όσον αφορά την ενίσχυση στοχευμένων αγορών στην Ελλάδα για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βάσει της προτίμησης που διαμορφώνεται για κάθε τουριστικό προϊόν (π.χ. ιαματικός τουρισμός-ννοΐΐηθδδ, αναρριχητικός τουρισμός, γαστρονομία, καταδυτικός τουρισμός, οινοτουρισμός κ.ο.κ.).

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-moneypro

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας