Αρχική » Θρίλερ με θάνατο φαντάρου στον Έβρο

Θρίλερ με θάνατο φαντάρου στον Έβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Εκκληση σιο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για συνέχιση των ερευνών απευθύνουν μέσω των «Παραπολιτικών» οι γονείς και τα αδέλφια του Αλέξανδρου-Αθανάσιου Σαρτζή, που έφυγε από τη ζωή στις 9 Αυγούστου 2015

Έναν τιτάνιο αγώνα δίνει εδώ και έξι χρόνια, από τις 9 Αυγούστου 2015, η οικογένεια του 28χρονου φαντάρου Αλέξανδρου-Αθανάσιου Σαρτζή, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο στρατόπεδο «Μυλωνάς», στον Βάλτο Εβρου, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι ευθύνονται για τον θάνατό του και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι γονείς και τα αδέλφια του, με δήλωσή τους στα «Παραπολιτικά», απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και σε κάθε άλλον αρμόδιο να διατάξει τη συνέχιση των ερευνών, για να εντοπιστούν ο δράστης ή οι δράστες της δολοφονίας. Ταυτόχρονα, ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι για τον θάνατο του φαντάρου να απευθυνθεί στους ίδιους ή στους δικηγόρους τους.

«Κάνουμε έκκληση προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προς κάθε αρμόδιο όργανο να διατάξει τη συνέχιση των ερευνών, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εγκλημάτων κατά Ζωής της ΕΛ.ΑΣ., για τον εντοπισμό του δολοφόνου ή των δολοφόνων του παλληκαριού μας, που με εμπιστοσύνη στην πατρίδα άσκησε το ύψιστο καθήκον του να την υπηρετήσει. Επίσης, παρακαλούμε κάθε συμπολίτη μας που γνωρίζει οτιδήποτε, ακόμη και κάτι πολύ μικρό και απλό, που μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση του δολοφόνου, να επικοινωνήσει μαζί μας ή με τους πληρεξούσιους δικηγόρους μας, Αγλαΐα Σ. Λιούρδη και Δημήτριο Α Λιούρδη. Οποιαδήποτε βοήθεια δεν θα συνδράμει μόνο στον εντοπισμό του δράστη, αλλά και στην προστασία της κοινωνίας μας από έναν δολοφόνο που κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας», τονίζει -μεταξύ άλλων- η οικογένεια του 28χρονου στα «Παραπολιτικά».

«Δυστυχώς, η αντίδραση των αρμόδιων οργάνων, ειδικά κατά τα πρώτα 24ωρα, υπήρξε αναιμική, καθώς οι έρευνες που ακολούθησαν φαίνεται να είχαν ως κεντρικό γνώμονα την απόδειξη ατυχήματος ή αυτοχειρίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι αυτό που μεταφέρθηκε στην οικογένεια ήδη από την πρώτη ημέρα ήταν ότι ο υιός τους είχε αυτοκτονήσει! Χωρίς δηλαδή να έχει αρχίσει -πόσω μάλλον να ολοκληρωθεί- η έρευνα, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεώρησαν ορθό να μεταφέρουν μια ανακριβή πληροφορία προς τους γονείς του θύματος», εξηγεί στα «Παραπολιτικά» ο δικηγόρος της οικογένειας του φαντάρου, Δημήτριος Α. Λιούρδης.

Οι δύο πρώτες έρευνες που διατάχθηκαν, η προανάκριση και η ένορκη διοικητική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα της αυτοχειρίας, ωστόσο, όπως προέκυψε στη συνέχεια, σε αυτό το πρώτο και κρίσιμο στάδιο υπήρξε σωρεία παραλείψεων.

Μεταξύ άλλων, δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο ασφαλείας του στρατοπέδου σε περίπτωση πυροβολισμού, δεν λήφθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα καταθέσεις από τους υπόλοιπους στρατιώτες και δεν προσε-λήφθη εμπειρογνώμονας.

ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΧΙΤΩΝΙΟ

Επιπλέον, δεν εξετάστηκε ποτέ το χιτώνιο του στρατιώτη για ίχνη DΝΑ, παρόλο που η Μεραρχία ισχυρίστηκε εγγράφως ότι το είχε αποστείλει προς εξέταση στην Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ωστόσο δηλώνει, επίσης εγγράφως, ότι ουδέποτε το παρέλαβε.

Μετά την κατάθεση νέων στοιχείων, ο εισαγγελέας προχώρησε στην ανάσυρση της δικογραφίας από το αρχείο και στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Το 2019 πια, ο εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Με τη διάταξη αυτή, η στρατιωτική Δικαιοσύνη ανέτρεψε την αρχική απόφασή της περί αυτοχειρίας, κρίνοντας ότι εντέλει ο στρατιώτης Αλέξανδρος-Αθανάσιος Σαρτζής δολοφονήθηκε εντός του στρατοπέδου. Οι γονείς και τα αδέλφια του, έξι χρόνια μετά, ζητούν να ξεκινήσουν ξανά οι έρευνες για τον δολοφόνο του δικού τους ανθρώπου.

«Ολα αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε να αποδείξουμε ότι ο υιός και αδελφός μας δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως βεβιασμένα και με περίσσια και ύποπτη προχειρότητα είχε υποστηρίξει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Χρησιμοποιούμε τον σκληρό χαρακτηρισμό “ύποπτη” γιατί οι παραλείψεις και η προχειρότητα ήταν πρωτοφανείς και δεν συνάδουν με τις υψηλές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, της οποίας τη συνδρομή θα μπορούσαν να ζητήσουν. Ακόμα και τώρα που η στρατιωτική Δικαιοσύνη έκρινε ότι εντέλει επρόκειτο περί δολοφονίας και όχι αυτοκτονίας, κανένας δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, που συνέβη εντός ελληνικού στρατοπέδου, ούτε έχουν καταλογιστεί ευθύνες για την πλημμελή προανάκριση και τη σωρεία παραλείψεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αυτής», τονίζει η οικογένεια του Αλέξανδρου-Αθανάσιου Σαρτζή στη δήλωσή της στα «Παραπολιτικά».

Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας