Αρχική » Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομίας

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Πλειάδα χρηματοδοτικών εργαλείων για την επανεκκίνηση και την ανάταξη της οικονομίας έχει θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Γιάννης Τσακίρης. Νίκος Παπαθανάσης και Χρίστος Δήμος:

Η πρωτη δράση είναι η επιδότηση των επιτοκίων όλων των επιχειρηματικών δανείων των εταιρειών οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊό και ανήκουν στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η επιδότηση έχει ύψος 750 εκατ. ευρώ και συνολικό προϋπολογισμό έως 1.2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτεί το επιτόκιο όλων των ενήμερων την 31η/12/2019 επιχειρηματικών δανείων, το οποίο σημαίνει 90 ημέρες περίοδο πριν από αυτή την ημερομηνία, δηλαδή ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα έπρεπε να έχουν πληρώσει τη δόση τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιδοτεί τα επιτόκια για τρεις μήνες, με δυνατότητα για άλλους δύο. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά με τέσσερις υπεύθυνες δηλώσεις.

  • Ανοιξε πάλι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο ταμείο ΤΕΠΙΧ II για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και εξασφαλίζει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ II για την υπόλοιπη διάρκεια. Αυξήθηκε το ποσό με τη μόχλευση από το 1,3 δισ. ευρώ σε πλέον των 2 δισ. ευρώ.
  • Το εγγυοδοτικό ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισ. ευρώ. Εγγυάται το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.

Εξάλλου, ίο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δρομολογεί και πιο στοχευμένες χρηματοδοτήσεις μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα:

‘» Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμέτοχων για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές. Το Ταμείο επιχειρηματικών συμμέτοχων είναι ύψους 400 εκατ ευρώ, το οποίο θα προσελκύσει αλλα 600 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια και θα χρηματοδότη

σει έργα ενεργειακά, Κυκλικής οικονομίας και έργα κρίσιμων υποδομών. Το συνολικό ποσό του 1 δισ. ευρώ αφορά μετοχικό κεφάλαιο, equity, σε αυτά τα έργα. Αρα. λαμβάνοντας υπόψη και τον δανεισμό, ο οποίος κατ’ εκτίμηση είναι άλλα 2 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.

5* Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συνεπενδύσεων «επιχειρηματικών αγγέλων» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Δημιουργείται ουσιαστικά η αγορά των λεγάμενων «επιχειρηματικών αγγέλων». «Επιχειρηματικοί άγγελοι» είναι ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι επενδύουν σε εταιρείες που είναι μικρές, αλλά έχουν μια δυναμική που αναμένεται να φανεί πάρά πολύ γρήγορα. Αυτό το πρόγραμμα είναι 30 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια, το οποίο αναμένεται να ρίξει στην αγορά συνολικά 60 εκατ. ευρώ.

Δημιουργία project preparation για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής. Είναι μια δομή συντονιστική και χρηματοδοτική, έτσι ώστε να ωριμάζει πολύ γρήγορα μεγάλα έργα υποδομής και αυτά να μπαίνουν στη σειρά για δημοπράτηση και κατασκευή. Το ύψος του είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από χρήματα ευρωπαϊκά.

Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς καινοtόμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό προϊόν το οποίο είναι ουσιαστικά μια επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αυτές οι εταιρείες, οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλη αυξημένη προστιθέμενη αξία, αυτή την εποχή, επειδή δεν

έχουν τζίρους, είναι δύσκολο να συντηρηθούν. Ετσι, με αυτό το πρόγραμμα τους παρέχεται ρευστότητα για να ξεπεράσουν την κρίση.

Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ της δημόσιας συμμετοχής στο EquiFund.

Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το κεφάλαιο είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δανείζει, μαζί με άλλες τράπεζες, εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των μεταφορών.

Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων. Δημιουργείται ένα ταμείο συνεπενδύσεων για ξένους θεσμικούς επενδυτές 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επενδύει με ξένους επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών. Αναμένεται η προσέλκυση άλλων 100 εκατ. ευρώ από ξένους επενδυτές.

Το σύνολο όλων αυτών των δράσεων, μαζί με την αύξηση του ΤΕΠΙΧ, φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσει έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές Αρχές ενέκριναν πρόσθετη ενίσχυση ύφους 2,7 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου.

Μέχρι σήμερα το σύνολο των εγκρίσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο ήταν 2,5 δισ. ευρώ. Ετσι, αυξήθηκε το περιθώριό για φορολογικές απαλλαγές αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια περισσότερο από το 100%.

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν και οι 2.000 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει επενδυτικά σχέδια προς έγκριση. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου ξεκινά ο νέος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύφους 350 εκατ. ευρώ και την επιχειρηματικότητα πολύ μητρών και μικρών επιχειρήσεων, υψους 150 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος αυτός θα κλείσει τον Ιούλιο και θα ανοίξει νέος με τα ίδια ποσά.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και με άλλα συναρμόδια υπουργεία, θέτει σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ ευρώ.

Πηγή εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας