Αρχική » Μετανάστες στον Έβρο: Ο Ερντογάν τους έφερε για να μείνουν

Μετανάστες στον Έβρο: Ο Ερντογάν τους έφερε για να μείνουν

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στον Εβρο είναι αποκαλυπτικά της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο Ερντογάν. Η στρατιωτική ήττα των Τούρκων στη βόρεια Συρία και η εικόνα με τα δεκάδες φέρετρα από το Ιντλίμπ ήταν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν σχεδόν όλοι οι διηλωμάτες και οι αναλυτές, η αφορμή για τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξαφνικά εμφανίστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θράκη. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αντέξει ένα νέο προσφυγικό κύμα από τη Συρία μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τη βοηθάει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Οχι μόνο», λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι, «δεν μας δίνετε τα χρήματα που μας έχετε υποσχεθεί, ούτε έχετε υλοποιήσει τη δέσμευση να μπορούν οι Τούρκοι να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ε.Ε., αλλά στηρίζετε και την Ελλάδα να σφραγίσει τα σύνορά της».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η Αγκυρα ήθελε να κάνει εξαγωγή τη» κρίση» που προκάλεσαν οι θάνατοι στο Ιντλίμπ και η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία Τα δύο αυτά γεγονότα προστίθενται σε δύο άλλες ενέργειες τωνΤούρκων που εκνεύρισαν τη διεθνή κοινότητα Αφενός γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν ετσιθελικά στην ΑΟΖ της Κύπρου και αφετέρου το, νομικά αμφιλεγόμενο. Σύμφωνο θαλάσσια» και Στρατιωτικές Συνεργασία» που υπέγραψαν με τη Λιβύη, ενέργειες που αποδοκιμάστηκαν τόσο από την Ουάστνγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες και έκαναν παλλούς να αναρωτιούνται «πού το πάει ο Ερντσγάν. Πριν εξετάσουμε τη συνολική στρατηγική στόχευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ας δούμε τι ακρβώε επιδιώκει με την Ελλάδα. Στέλνοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο επιδιώκει, μετά τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, να μεταφέρει το πρόβλημα και στη Θράκη, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, αφού στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης υπάρχει ισχυρή μουσουλμανική μειονότητα. Χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για να αναγκάσει την Ελλάδα να αυξήσει τις δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας στα σύνορα Να σπαταλήσει πόρους και δυνάμεις και σε άλλη περιοχή εκτάκτων νησιών. Και μάλιστα σε μόνιμη βάση, αφού όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι στις περιοχές που δεν καλύπτει ο φράχτης αποτροπής και η αντιαρματική τάφρο» η πρόθεση της Αγκυρας είναι να δημιουργήσει hot spot στα οποία οι χιλιάδες των προσφύγων θα συνιστούν μια μόνιμη απειλή για τη χώρα μας Κατά καιρους θα επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα να έχουμε μόνιμα μεθοριακά επεισόδια Η μονιμότητα της απειλής είναι λογικό να έχει επιπτώσεις και στην κοινωνία Εκτός από τις αυξημένες δυνάμεις φρούρησης των συνόρων και τις πρόσθετες δαπάνες για το προσωπικό και τις υποδομές. όσο εδραιώνεται ένα καθεστώς ιδιόμορφης πολιορκίας είναι πιθανά να υπάρξει κόπωση και των κατοίκων τη» περιοχής, π οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρητορική και ακραίε» συμπεριφοράς που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημοκρατική εντομή τάξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι ακραίοι κύκλοι να επιχειρήσουν να μεταφερουν την αναταραχή στο εσωτερικό της μουσουλμανικης μειονότητα» στη Θράκη. Βεβαίως, όσο ο Ερντογάν απομακρύνεται από την Ευρώπη τόσο θα μειώνεται και η επιρροή της Αγκυρα» στους Ελληνες μουσουλμάνους της θράκης. Μόνο ελάχιστοι φανατικοί θα προτιμήσουν προς χάριν του «σουλτάνου» να εγκαταλείψουν τα προνόμιο του Ευρωπαίου πολίτη.

Το σοβιετικό «σχέδιο φινλανδοποίησης»

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ερντογάν, μεταφέροντας προσφυγικούς πληθυσμούς, και μάλιστα με την αρωγή της Στραταχωροφυλακής στη Θράκη επιδιώκει την κόπωση -σε προσωπικό, πόρους και υποδομές- του ελληνικού κρότου» και των πολιτών στην περιοχή.

Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τους περί τα ελληνοτουρκικά επαΐοντες, εντάσσεται στη στρατηγική της φινλανδοποίησης που ακολουθεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Όπως η Σοβιετική Ένωση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τρομοκρατούσε με την ισχύ της τη στρατιωτικά, πολιτικά και πληθυσμιακά υποδεέστερη Φινλανδία προκειμένου να παραμείνει ουδέτερη και να μη μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΌ και της Δύσης, έτσι και η Τουρκία με τη δύναμη της ισχύος αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Απειλεί στον Έβρο, απειλεί στα νησιά, απειλεί στην Κύπρο, γκριζάρει ελληνικές περιοχές στο Αιγαίο, κάνει συνεχώς υπερπτήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις στον αέρα, αμφισβητεί την ελληνικότητα νησιών και βραχονησίδων, δεν επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μιλιά, αμφισβητεί εναέριο χώρο, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ Δεν κάνει και δεν πρόκειται να κάνει πόλεμο, αλλά με την πολική της φινλανδοποίησης που ασκεί εμποδίζει την Ελλάδα να ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία σε περίπτωση που ασκούνταν, γνωρίζει πολύ καλά η Αγκυρα ότι θα την έφερναν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Εξάλλου οι διπλωμάτες της στις συνομιλίες που έχουν με τους Ελληνες συναδέλφους τους το ομολογούν. Η πολιτική της φινλανδοποίησης, της κόπωσης και των γκρίζων ζωνών γίνεται προκειμένου να αποτραπεί η νομική διευθέτηση των διαφορών, όπου η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα * Ξέρουν ότι και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και γι’ αυτό αμφισβητούν την ελληνικότητα σε 21 από αυτά, ώστε αν ποτέ οδηγηθούμε στη Χάγη ή σε διαπραγμάτευση να εξαιρεθούν και κατά συνέπεια ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ να μην είναι σε βάρος τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι φοβούνται ότι το επόμενο χτύπημα της Άγκυρας θα είναι στο Καστελόριζο, το οποίο εμποδίζει σημαντικά τα θαλάσσια δικαιώματά της στην ευρύτερη περιοχή της νοηοανατολικής Μεσογείου. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι ορισμένοι εξηγούν την επιθετικότητα του Ερντογάν στα νησιά, στην Κύπρο και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο επειδή -όπως λένε- αισθάνεται ότι οι Ελληνες επιδιώκουν να τον απομονώσουν. Με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μιλιά το Αιγαίο γίνεται ελληνική λίμνη, λένε οι Τούρκοι, ενώ με τις διευθετήσεις των ΑΟΖ που προωθούνται ερήμην τους το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο φτάνει να έχει τα μικρότερα θαλάσσια δικαιώματα
Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ερντογάν λέγεται ότι του είπε: «Νομίζει» ότι δεν καταλαβαίνω τι πάτε να μου κάνετε με τις τριγωνικές σχέσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, με τις ΑΟΖ και με τον East Med. Πάτε να απομονώσετε την Τουρκία που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Επίσης, ο Ερντογάν διατυπώνει προς τους Ευρωπαίους το παράπονο ότι ενώ του είχαν υποσχεθεί ότι η Κύπρος θα έμπαινε ολόκληρη στην ΕΕ, τελικά τα Κατεχόμενα έμειναν εκτός. Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις ή τις προκλητικές σε αρκετές επιπτώσεις ενέργειες, οι Ελληνες διπλωμάτες έχουν τη γνώμη ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια επιθετική πολεμική ενέργεια και θα παραμείνει στη γραμμή των παρενοχλήσεων. Υπάρχει όμως και ένα σενάριο το οποίο προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία. Και αυτό σχετίζεται με τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής οι επιθετικές ενέργειες της γείτονος είναι τρεις: α) Οι γεωτρήσεις στην Κύπρο, β) το τουρκολιβυκό σύμφωνο και γ) η αμφισβήτηση της συμφωνίας με την ΕΕ σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες, που οδήγησε και στη μεταφορά των προσφύγων στον Έβρο. Αν μείνει σε αυτές, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί.

Πηγή εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας