Αρχική » Ένας εκβιαστής στις Βρυξέλλες

Ένας εκβιαστής στις Βρυξέλλες

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τη βελγική πρωτεύουσα επισκέπτεται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν για επαφές «εφ’ όλης της ύλης» με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους ● Αναμένεται να επαναλάβει τις απειλές προς την Ε.Ε., ζητώντας υποστήριξη στη Συρία για να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες

Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ δείχνει να «κρατάει», μετά το βεβιασμένο ρωσο-τουρκικό ντιλ της Πέμπτης, όπως άλλωστε και το σιδηρόφρακτο ευρωπαϊκό αντιπροσφυγικό «τείχος» στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κι έτσι, μην έχοντας άλλα περιθώρια στρατιωτικών ελιγμών, ο Ταγίπ Ερντογάν καταφτάνει σήμερα το πρωί εκτάκτως στις Βρυξέλλες, για έναν κρίσιμο γύρο επαφών «εφ’ όλης της ύλης» με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για συνομιλίες σχετικά με τη «μετανάστευση, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Σαρλ Μισέλ. Αν και στην πραγματικότητα ο (στριμωγμένος από τις ίδιες του τις ενέργειες και φιλοδοξίες) Τούρκος ηγέτης δεν θα μιλήσει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά απλά θα επαναλάβει τον ωμό εκβιασμό του προς την Ε.Ε. για οικονομική και άλλη βοήθεια στη Συρία, προκειμένου να ξανακλείσει τα τουρκικά σύνορα για τους μυριάδες απελπισμένους που σήμερα ο ίδιος στέλνει, ως αναλώσιμα πολιτικά «πιόνια», στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

«Απάνθρωπη συμπεριφορά»

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας, λίγες ώρες πριν φύγει για τη βελγική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: «Ελπίζαμε να λάβουμε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έχω συνάντηση αύριο στο Βέλγιο με αξιωματούχους της Ε.Ε. Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, που προβλέπονται από τη συμφωνία με την Ε.Ε. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της, εκτός από μια ελάχιστη συνεισφορά… Ελπίζω αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Στα… δικά μας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Ευρώπη και την Ελλάδα για «απάνθρωπη» και «εγκληματική» συμπεριφορά σε βάρος των προσφύγων και κάλεσε τη χώρα μας να ανοίξει και εκείνη τα σύνορά της: «Έϊ, Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις κι εσύ τις πύλες σου, που άνοιξαν ήδη. Ανοιξε κι εσύ τις πύλες σου και απαλλάξου από αυτό το βάρος. Άσ’τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. Όταν λέμε για δίκαιη κατανομή του βάρους, εμείς θα είμαστε εκεί για αυτή τη δίκαιη κατανομή», είπε ο… ανθρωπιστής «σουλτάνος», σημειώνοντας πως οι μετανάστες και πρόσφυγες δεν έχουν σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να περάσουν από εκεί, ώστε να πάνε σε χώρες της Ευρώπης.

«Ακόμη και τις βάρκες τρυπάνε οι Έλληνες στρατιώτες, αφήνοντας εκτεθειμένους στον θάνατο μέσα στα άγρια κύματα του Αιγαίου μητέρες και παιδιά. Μπροστά σε όλα αυτά η Δύση τι κάνει; Η καρδιά της πονάει; Όχι! Λέει τίποτα; Όχι! Αμφιβάλλουμε για την ανθρωπιά όσων δεν λυγίζουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ένας ολόκληρος κόσμος γυρίζει την πλάτη του σε αυτή τη θέα, μόνο και μόνο για να μη χαλάσει την άνεσή του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Στη Συρία, από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανθρωπιστική κρίση που κρατάει εννέα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος είναι γυναικόπαιδα, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν δείχνει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Τίποτα άλλο!», ανέφερε. Και δυστυχώς, παρ’ όλη τη διπροσωπία του, έχει δίκιο!

Πώς ετοιμάζεται να υποδεχτεί, όμως, τον «σουλτάνο» η ευρωπαϊκή πλευρά; Χθες, ο (Γερμανός) επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γιοχάνες Χαν, έδωσε ένα πρώτο «στίγμα», δηλώνοντας πως η Ε.Ε. είναι μεν έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, αλλά μόνον αν η Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές εκβιασμού» και συμμορφωθεί στην ημιθανή μεταναστευτική συμφωνία –με άλλα λόγια σταματήσει να «σπρώχνει» πρόσφυγες και μετανάστες προς τον ελληνικό «κυματοθραύστη». Και πάλι όμως, το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της «θα είναι μικρότερο από το προηγούμενο»…

«Ιδιαίτερη κατάσταση»

Είχε προηγηθεί βέβαια το τηλεφωνικό «ραντεβού» του Ερντογάν με την Ανγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ξεκάθαρα στην καγκελάριο ότι η ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό «δεν λειτουργεί πια» και πρέπει να αναθεωρηθεί. Αλλά και η «περίεργη» ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το οποίο «το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται» από την Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δεδομένου ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν χιλιάδες ανθρώπων προσπαθούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, ει δυνατόν, να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα». Σε αυτήν την… ιδιαίτερη κατάσταση, λέει, «προκύπτουν άλλα νομικά θέματα από εκείνα σε μια ομαλή διέλευση των συνόρων» γι’ αυτό και «χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα».

Αν κάτι προκύπτει από τα δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες, είναι πως οι Ευρωπαίοι –τι έκπληξη!– διαφωνούν μεταξύ τους κάθετα για τη… διαχείριση του απασφαλισμένου «σουλτάνου». Ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία δείχνει διατεθειμένη να συνδιαλλαγεί και πάλι με την Αγκυρα, η γειτονική της Αυστρία επιμένει διά του καγκελαρίου της Σεμπάστιαν Κουρτς πως η Ε.Ε. «δεν πρέπει να δείξει αδυναμία» απέναντι στην Τουρκία» και πως «πέραν της ενίσχυσης της Frontex… πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν». «Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν», είπε ο… διαχρονικά αφιλόξενος Αυστριακός ηγέτης, που μαζί με τις άλλες «χώρες του Βίζενγκραντ» έχει επιτυχώς βραχυκυκλώσει την κοινοτική διαδικασία διαμοιρασμού των προσφύγων στην Ε.Ε. βάσει ποσόστωσης.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας