Αρχική » Το σχέδιο εξυγίανση της ΕΒΖ με «σπάσιμο» σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού

Το σχέδιο εξυγίανση της ΕΒΖ με «σπάσιμο» σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η ΕΒΖ ιδρύθηκε το 1960 και είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα εργοστάσια, στο Πλατύ με επεξεργαστική δυνατότητα 8.000 τόνων τεύτλων ανά ημέρα, στην Ορεστιάδα ζαχαρουργείο που έχει δυναμικότητα κατεργασίας 5.400 τόνων τεύτλων την ημέρα, στις Σέρρες ζαχαρουργείο, το οποίο είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια και έχει δυναμικότητα κατεργασίας 5.000 τόνων τεύτλων ημερησίως. Επίσης διαθέτει μονάδα στη Λάρισα, η οποία λειτούργησε ως ζαχαρουργείο για τελευταία χρονιά το 2006. Ως αποθηκευτική και συσκευαστική μονάδα ζάχαρης λειτουργεί μονάδα στην Ξάνθη.

Το μόνιμο απασχολούμενο προσωπικό της ΕΒΖ αγγίζει τα 215 άτομα, ενώ συνολικά ετησίως απασχολεί σε Ελλάδα και Σερβία (μόνιμο και εποχικό προσωπικό) πάνω από 800 άτομα, ανάλογα
με τις ανάγκες και τον όγκο παραγωγής. Η ΕΒΖ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε δεινή οικονομική κατάσταση. Μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς οφείλει 179,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο οφειλών προς πιστωτές που ανέρχονται σε 253 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία χρωστά μισθούς επτά μηνών στους υπαλλήλους της, ενώ στα σιλό των εργοστασίων της δεν έχει ούτε κόκκο ζάχαρης που να της ανήκει, με εξαίρεση μια ποσότητα στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας που ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά την έχουν μπλοκάρει οι εργαζόμενοι.

Το Σχέδιο της Πειραιώς προβλέπει τη μεταβίβαση των προσημειωμένων και ενεχυριασμένων στοιχείων του ενεργητικού της ΕΒΖ, όπως και στοιχείων ελεύθερων βαρών, σε τρείς εταιρείες ειδικού σκοπού, τις λεγόμενες SPV’s, οι οποίες θα συσταθούν μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Αυτές οι SPV’s θα έχουν συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 98,3 εκατ. ευρώ.

Οι θυγατρικές

Στην πρώτη εταιρεία θα περάσουν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στη δεύτερη τα βιομηχανικά ακίνητα της εταιρείας στην Ελλάδα και στην τρίτη τα real estate assets που κατέχει η εταιρεία.

Ως αντάλλαγμα, η Πειραιώς θα προχωρήσει σε μερική διαγραφή απαιτήσεων από την ΕΒΖ (κατά ορισμένες πληροφορίες φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ), ενώ το εναπομείναν τμήματου δανεισμού θα «σπάσει» στίς τρείς εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες εν συνεχεία θα επιχειρηθεί να πωληθούν.

Στην SPV’s θα μεταφερθούν οι μετοχές των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, τίτλοι που υπολογίζεται ότι έχουν εμπορική αξία 45 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση του σχεδίου, δηλαδή για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ στίς εταιρείες αλλά και για την παράλληλη ρευστοποίηση των στοιχείων που ακόμη ανήκουν στην ΕΒΖ ελεύθερων βαρών, θα απαιτηθούν τρία χρόνια.

Στο τρίτο έτος, δηλαδή το 2021, θα αρχίσει εκ νέου η παραγωγή ζάχαρης, με την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ και την αξιοποίηση τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι θυγατρικές της Σερβίας. Συνεπώς, για δύο χρόνια η τευτλοκαλλιέργεια θα σταματήσει, με στόχο στο τρίτο έτος να καλλιεργηθούν 60.000 στρέμματα.

Πηγή εφημερίδα “ΑΓΡΟΤΗΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας