Αρχική » Σε απόγνωση εργαζόμενοι και αγρότες

Σε απόγνωση εργαζόμενοι και αγρότες

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Σε αδιέξοδο οδηγείται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη5, με αποτέλεσμα πλέον να μοιάζει μονόδρομος το σχέδιο διάσωσης της Τράπεζας Πειραιώς, που προβλέπει ουσιαστικά «σαλαμοποίηση» της βιομηχανίας η οποία θα πρέπει να παραμείνει κλειστή για ένα διάστημα.

Σε απόγνωση είναι χιλιάδες αγρότες που φέτος δέχτηκαν να ξαναμπούν στα χωράφια τους και να σπείρουν, χωρίς να ξέρει κανείς αν θα πληρωθούν τόσο για τις προηγούμενες χρονιές όσο και για τη φετινή σοδειά. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να αποχωρούν εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεΐς για μετάταξη σε άλλες περιφερειακές δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, αλλά επίσης κανένας δεν τους έχει ενημερώσει πότε θα πάρουν τους μισθούς που τους οφείλει η επιχείρηση.

Με τροπολογία που κατατέθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη επιχειρήθηκε μέρος αυτών των ποσών να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με τη ρύθμιση καλύπτονται αρχικά οι οφειλές προς τους εργαζομένους, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί πότε θα καταβληθούν αυτά τα ποσά. Σε ό,τι αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, η ρύθμιση καλύπτει μόνο τις οφειλές για το 2018. Δεν υπάρχει μέριμνα για τα ποσά που τους οφείλονται για το 2017. Εξαιτίας της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών (παράταση της αναστολής εκδικάσεων) δεν θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπως ήταν προγραμματισμένο, το αίτημα της ΕΒΖ για ένταξη στις πρόνοιες της εξυγιαντικής προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 106μ, στοιχείο που επιτείνει την αβεβαιότητα μεταξύ των εργαζομένων και των τευτλοπαραγωγών. Μετά την ερχόμενη Τετάρτη η ΕΒΖ θα ζητήσει τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη συζήτηση του θέματος στο Πρωτοδικείο.

Τις προηγούμενες μέρες άρχισαν να εκδηλώνονται σημάδια διάλυσης της βιομηχανίας, που ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους τέλους, τουλάχιστον με τη μορφή και τον ρόλο που την ξέραμε μέχρι τώρα Η βιομηχανία άρχισε να αδειάζει… από εργαζομένους. Αρχισε η διαδικασία για τη μετάταξη 105 υπαλλήλων από την ΕΒΖ σε θέσεις σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου. Επίσης 98 υπάλληλοι προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει τα υπουργεία. Καμία ενημέρωση όμως δεν υπάρχει για το πότε και το πώς οι εργαζόμενοι θα πάρουν τους περίπου επτά μισθούς που τους οφείλονται.

Σε μια προσπάθεια οι εργαζόμενοι να πιέσουν τις καταστάσεις για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, περίπου πριν από τρείς εβδομάδες μπλόκαραν τη διάθεση μιας ποσότητας περίπου 8.000 τόνων ζάχαρης που υπήρχε στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας από την παραγωγή του 2017.

Οι τευτλοπαραγωγοί

Σε απόγνωση όμως βρίσκονται και οι τευτλοπαραγωγοί. Μέχρι τώρα είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν τα ποσά που τους οφείλονται για τις προηγούμενες χρονιές, ενώ όσοι έσπειραν φέτος, ακούγοντας τις κυβερνητικές παραινέσεις για στήριξη της καλλιέργειας, δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με την παραγωγή της φετινής χρονιάς.

Η τελευταία πράξη του θρίλερ για τη διάσωση της ΕΒΖ παίχτηκε με την πρόταση διάσωσης της ΕΒΖ που κατέθεσε η
κοινοπραξία της Innovation Brain του Λούκας Φέκερ με ομάδα παραγωγών οι οποίοι σύστησαν εταιρεία.

Οι πληροφορίες έλεγαν πως η πρόταση προς την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο μεγάλος πιστωτής της ΕΒΖ, ήταν ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση δεν τελεσφόρησε επειδή οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ως προς τον τρόπο καταβολής του ποσού. Η Τράπεζα αλλά και η ΕΒΖ ήθελαν η κοινοπραξία να καταβάλει αρχικά περίπου το μισό κεφάλαιο για να καλύψουν τις υποχρεώοείς της βιομηχανίας προς τους εργαζομένους και τους τευτλοπαραγωγούς για τις προηγούμενες χρονιές. Ο Λούκας Φέκερ όμως δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο και η συμφωνία δεν ήρθε ποτέ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κ. Φέκερ διεμήνυε στους τευτλοπαραγωγούς ότι θα καταβάλει 32 ευρώ/τόνο σε όσους φέτος πήραν το ρίσκο και έσπειραν τεύτλα, ενώ θα δώσει και τα οφειλόμενα από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο τευτλοπαραγωγός Αθανάσιος Πίππας, επικεφαλής των παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος μετείχε και
στο νέο επενδυτικό σχήμα που προσπάθησε να ρίξει «σωσίβιο» στην ΕΒΖ, μιλώντας στον «Αγρότη», δήλωσε απογοητευμένος από τις εξελίξεις. «Πιστέψαμε τις διαβεβαιώσεις που μας είχαν δοθεί από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες πως όλα θα πάνε καλά και θα πληρωθούμε για τη φετινή παραγωγή και σπείραμε 17.000-18.000 στρέμματα. Τώρα, μετά τίς τελευταίες εξελίξεις, αισθανόμαστε πως είμαστε στον αέρα Κανένας δεν μας λέει τι θα γίνει με τα λεφτά που μας χρωστάνε και κυρίως δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τη φετινή σοδειά μας. Εμείς ξοδέψαμε χρήματα για αυτή την καλλιέργεια. Πληρώσαμε πετρέλαια για τα μηχανήματά μας, λιπάσματα, ενοίκια για τα χωράφια που καλλιεργούμε. Τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα; Θα πληρωθούμε ποτέ κάτι απ’ όλα αυτά;» είπε στον «Αγρότη».

Ο κ. ΓΙίππας χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου επισημαίνοντας και άλλη μία διάσταση του θέματος. «Αν μέχρι την άλλη εβδομάδα δεν γίνουν οι δηλώσεις στο ΟΣΔΕ, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε ως χώρα και τη ουνδεδεμένη κοινοτική ενίσχυση που φτάνει τα 8 εκατ. ευρώ» τόνισε.

Πηγή εφημερίδα “ΑΓΡΟΤΗΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας