Αρχική » ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ HUB Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ HUB Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και ο ρόλος της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποΐηση του λιμένα τns Αλεδανδρούπολης μαζί με εκείνον της Καβάλας που σχεδιάζει να προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με δύο νέα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη τριετία στην Αλεξανδρούπολη, μεγαλώνουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και τον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή των Βαλκανίων η πόλη του Εβρου.

Οι συνδυασμένες μεταφορές αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Θράκης και το όραμα για το logistics center στην ακριτική πόλη μοιάζει να είναι πλέον ένα εφικτός στόχος. Η χωροθέτηση στα σύνορα με την Τουρκία, η παράκαμψη του Βοσπόρου, η πρόσβαση στην Εγνατία οδό και τους διεθνείς αυτοκινητόδρομοί, η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η εγγύτητα με την βιομηχανική περιοχή στον Αβαντα δημιουργούν έναν ελκυστικό συνδυασμό στην καρδιά τns Μεσογείου.

Μέχρι το 2021, στην Αλεξανδρούπολη θα έχει λετουργήσει ένας νέος πλωτόs σταθμός αποθήκευσής και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU), ο onoios θα μπορεί να εφοδιάζει με 5,5 δισεκατομμΰρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως το Ελληνικό και Βαλκανικό Σύστημα.

Η μεγάλη αυτή επένδυση που υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ, θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία και θα μεγιστοποιήσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη τns βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή.

Τροφοδοσία με φυσικό αέριο από το FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) προβλέπεται και για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660 MW του ομίλου Κοπελούζου που πρόσφατα αδειοδοτήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η μονάδα αυτή θα παρέχει απρόσκοπτα ενέργεια στο Εθνικό Δίκτυο είτε για κατανάλωση είτε για διαμετακόμιση περιορίζοντας τη χρήση του λιγνίτη προς όφελος τns υγείας και του περιβάλλοντος.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Gastrade, η εταιρεία που θα υλοποιήσει το FSRU τns Αλεξανδρούπολη με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειas προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η επόμενη φάση, δεσμευτικού χαρακτήρα,του markettest για την δέσμευση δυναμικότητας στο FSRU. Σύμφωνα με εκτιμήσει και με αστάθμητο παράγοντα την προεκλογική περίοδο, η διαδικασία αυτή θα μπορέσει να ξεκινήσει εντός Ιουλίου.

Στην πρώτη φάση του market test που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, είκοσι εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να δεσμεύσουν δυναμικότητα έως και 12,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, όταν η χωρητικότητα του έργου είναι 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Στις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κατά την α’ φάση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ισχυροί ευρωπαϊκοί αλλά και διεθνείς όμιλοι εμπορίας φυσικού αερίου.

Με βάση τον προγραμματισμό, η τελική επενδυτική απόφαση θα έχει ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

To FSRU στρατηγικά χωροθετημένο στη διασταύρωση του κάθετου και του νότιου διαδρόμου φυσικού αέριου, σε συνδυασμό με τους νέους αγωγούς IGB προς Βουλγαρία και TAP προς την Ιταλία δημιουργούντα θεμέλια για το ενεργειακό Hub των Βαλκανίων.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη δημιουργία ενός Hub είναι η προμήθεια αερίου από πολλούς και εναλλακτικούς προμηθευτές που μόνο μέσω του LNG μπορεί να επιτευχθεί. Άλλωστε οι χαμηλές τιμές του LNG σε συνδυασμό με την ευελιξία τns παράδοσής από μονάδες παραγωγής δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του πραγματικού gas trading στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τόσο το λιμάνι τns Αλεξανδρούπολης όσο και το FSRU έχουν τραβήξει τα βλέμματα διεθνών παικτών αφού αξιολογούν θετικά τις συνέργειες των δύο υποδομών. Ηδη για το FSRU Αλεξανδρούπολη ο Αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Payatt, έχει δηλώσει ότι αποτελεί την πύλη για την εισαγωγή του αμερικανικού LNG στα Βαλκάνια, ενώ την υποστήριξη στο έργο cos εναλλακτική πηγή εφοδιασμού για τη χώρα τns έχει επανειλημμένα τονίσει και η υπουργός Ενέργειας ms Βουλγαρίας Temenuzka Petkova.

Όμως και για την ελληνική κυβέρνηση, η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου τns Αλεξανδρούπολης αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, για το οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έχουν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το έργο είναι βιώσιμο και θα προχωρήσει.

Στην Gastrade, η οποία θα «τρέξει»τη μεγάλη επένδυση συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η GasLog, με κύριο μέτοχο τον Ελληνα εφοπλιστή Πήτερ Λίβανό και ο κρατικός διαχειριστής τns Βούλγαρίας Bulgartransgaz (ο βουλγαρικός ΔΕΣΦΑ). Το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο και περιλαμβάνεται στη λίστα με τα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Πηγή εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας