Αρχική » Τουρκικά όνειρα στη Θράκη µε καναδικά γεωτρύπανα

Τουρκικά όνειρα στη Θράκη µε καναδικά γεωτρύπανα

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Τουρκικά όνειρα στη Θράκη με καναδικά γεωτρύπανα Η ερευνητική εταιρεία Valeura Energy έχει ήδη εγκατασταθεί στη Ραιδεστό και τις επόμενες μέρες θα αναζητήσει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κεφάλαια για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΝΕΙΡΑ για κοιτάσμαχα φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη, στην Τεκιρντάγ (Ραιδεστός), κάνει η Τουρκία. Η καναδική ερευνητική εταιρεία αερίου Valeura Energy, που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή και έχει ήδη λάβει άδεια για 21 γεωτρήσεις, καταφεύγει τις επόμενες μέρες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να προχωρήσει το μεγάλο πρότζεκτ.

Η καναδική Valeura, σε συνεργασία με τη νορβηγική Equinor, από το 2017 παράγει φυσικό αέριο από τη γεώτρηση Yamalik-i στην Ανατολική Θράκη. Τον περασμένο χρόνο ανακοίνωσε την εκτίμησή της για την ύπαρξη κοιτάσματος στην περιοχή μεγέθους αρκετών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και έχει δημοσιοποιήσει πως στόχος της είναι να επενδύσει 50ο εκατομμύρια τουρκικές λίρες στην πραγματοποίηση νέων γεωτρήσεων για την αξιολόγηση των εμπορικών δυνατοτήτων των κοιτασμάτων. Η καναδική εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν αποθέματα ύψους ι ο τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Τον περασμένο Οκτώβριο ολοκλήρωσε μια γεώτρηση για την αξιολόγηση της περιοχής και θα συνεχίσει να εξετάζει τη λεκάνη μέσω νέων γεωτρήσεων το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε σε έκθεσή της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ανατολική Θράκη μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη. Το 2015 η καναδική Marsa Energy, που δραστηριοποιείται στη χερσόνησο της Καλλίπολης, είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στο πεδίο Ποϊράζ. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποθέματα που είχαν ανακαλυφθεί ήταν γύρω στα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το ενδιαφέρον για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μεγάλο στη γείτονα, η οποία διαθέτει τεράστια αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της καλύπτεται από το φυσικό αέριο.

Την αποκάλυψη ότι έπειτα από έρευνες ετών στη Θράκη ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ραιδεστού, έξω από την Κωνσταντινούπολη, έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Έπειτα από έρευνες χρόνων στη Θράκη είχαμε μια μικρή ανακάλυψη φυσικού αερίου» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Μακάρι να βρούμε ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα, επειδή είμαστε μια μεγάλη χώρα και η κατανάλωσή μας είναι πολύ υψηλή. Αλλά είτε πρόκειται για μια μικρή είτε για μεσαία ανακάλυψη, η οικονομία κερδίζει».

Για την Τουρκία το θέμα δεν έχει μόνο οικονομική αξία, αλλά και γεωστρατηγική, αφού στην περιοχή φτάνουν οι μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί TurkStream και Tana. Παράλληλα, υπάρχει ένας σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή Ερέγλισι της Ανατολικής Θράκης. Μεγάλα είναι και τα ενεργειακά πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική πλευρά: ο αγωγός TAP που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο, ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στη Σχάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Στο τιμόνι η «σιδηρά κυρία» της Ενέργειας

Η Valeura Energy Inc. είναι μια εταιρεία με έδρα τον Καναδά που ασχολείται με την ανάπτυξη και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Τουρκία. Από τη στιγμή που ιδρύθηκε, το 2010, έχει πάρει μέρος σε διάφορα σχέδια. Επί του παρόντος κατέχει συμμετοχές σε 21 άδειες παραγωγής και άδειες εκμετάλλευσης στη λεκάνη της Θράκης στην Τουρκία. Η Valeura Energy Inc. προέκυψε από τη συνένωση των Pan Western Energy Inc. και Northern Hunter Energy Inc. τον Σεπτέμβριο του 2010.

Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 έχει προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στη θέση Yamalik-1. Τα θετικά αποτελέσματα που εξήχθησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017 έδειξαν ότι υπήρχε πλούσιο κοίτασμα σε φυσικό αέριο. Τον Φεβρουάριο του 2018, ανακοίνωσε αποτελέσματα ανεξάρτητης αξιολόγησης των μελλοντικών πόρων της από τις DeGolyer και MacNaughton, οι οποίες έκαναν εκτιμήσεις για 10,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τον Σεπτέμβριο του 2108 η Valeura επανεξέτασε το φρεάτιο Yamalik-1, και το συνέδεσε με την υποδομή συλλογής φυσικού αερίου της. Τον Οκτώβριο του 2018 ξεκίνησε γεωτρήσεις αξιολόγησης στη θέση lnanli-1, σε απόσταση περίπου 6 χλμ. βορειοανατολικά του Yamalik-1.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία, που «καίγεται» να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με την άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές, τοποθέτησε ως ανεξάρτητη διευθύντρια ένα πολύ έμπειρο στέλεχος της πετρελαϊκής αγοράς, την Κίμπερλι Γουντ. Η κυρία Γουντ έχει πάνω από ι8 χρόνια νομικής πείρας και είναι εξειδικευμένη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πρόσφατα ήταν επικεφαλής πετρελαίου και αερίου για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στη Norton Rose Fulbright LLP, ενώ παραμένει ανωτέρα σύμβουλός της. Εκτός από αυτό τον νέο ρόλο της ως ανεξάρτητης διευθύντριας στη Valeura, η κυρία Γουντ είναι ανεξάρτητη διευθύντρια της Africa Oil Corp., αλλά και της Gulf Keystone Resources Ltd.

Για το 2oi9 η Valeura έχει ανακοινώσει πως θα εστιάσει στην εκτίμηση και την αξιοποίηση των αποθεμάτων στη λεκάνη της Θράκης. Οι κύριες δραστηριότητες για την υποστήριξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν τη συνεχή συλλογή δεδομένων από την κοιλότητα εξερεύνησης Yamalik-1 και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα γεωτρήσεων και δοκιμών αξιολόγησης. Η εταιρεία ολοκλήρωσε τη γεώτρηση του lnanli-1 σε βάθος 4-885 μέτρων τον Ιανουάριο του 2019, ανακοινώνοντας θετικά αποτελέσματα. Οι εργασίες fracking (μέθοδος ανίχνευσης και καταγραφής των κοιτασμάτων) και δοκιμών αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη η εταιρεία κατασκευάζει έναν αγωγό για να συνδέσει το φρεάτιο με την υποδομή της.

Η Valeura ξεκίνησε τη διάνοιξη ακόμα ενός κοιτάσματος στη θέση Devepinar-1, τον Φεβρουάριο του 2019. Το πηγάδι είναι περίπου 20 χλμ. από το lnanli-1. Εάν τα αποτελέσματα της γεώτρησης και της καταγραφής είναι θετικά, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει και να δοκιμάσει το πηγάδι. Έως τώρα έχουν γίνει γεωτρήσεις στις θέσεις Yamalik-1, Inanli-1 και Devepinar-1.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας