Αρχική » Το Σχέδιο για την ανάπτυξη της ΠΑΜΘ παρουσίασε ο Χ. Μέτιος

Το Σχέδιο για την ανάπτυξη της ΠΑΜΘ παρουσίασε ο Χ. Μέτιος

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το σχέδιο του για την ανάπτυξη της ΠΑΜΘ παρουσίασε ο X. Μέτιος το οποίο περιλαμβάνει 19 θεματικές ενότητες, καθώς και 334 έργα και δράσεις. Χρήσιος Μέτιος: «Τον Μάιο, η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση θα δώσει μία μεγάλη μάχη και θα πετύχει μία μεγάλη νίκη». Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε ξενοδοχείο της πόλης την Δευτέρα 8 Απριλίου και αποτελεί συνέχεια του σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο Περιφερειάρχης στις 7 Νοεμβρίου 2017, και το οποίο, όπως σημείωσε, βασίστηκε στο έργο του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.Έργο το οποίο τόνισε ότι τιμούν, αναγνωρίζουν και συνεχίζουν.

Όπως ανέφερε, από τα 159 έργα και δράσεις που είχε παρουσιάσει πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, το σχέδιό σήμερα έχει 334 έργα και δράσεις, τα οποία όμως δεν είναι απλά σημεία, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα επισκέψεων και συσκέψεων με φορείς και πολίτες, μιας διαδικασίας αξιολόγησης για το αν το συγκεκριμένο έργο είναι αναγκαίο, εκτίμησης μέσω μελέτης για το κόστος που απαιτείται,απόφασης των αρμόδιων οργάνων για δέσμευση του ποσού και στο τέλος ανακοίνωσης του έργου

Αρχή του, σημείωσε, είναι να μην ανακοινώνει προθέσεις, αλλά μόνο έργα και δράσεις όταν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο σημαντικό βήμα, που είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, για αυτό και τα έργα που παρουσίασε την Δευτέρα, είναι όλα πλήρως κοστολογημένα, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ενώ η υλοποίησή τους θα συμβάλει πραγματικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Κρίσιμες οι αυτοδιοικητικές εκλογές Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θεωρεί πως γίνονται σε ένα κρίσιμο διάστημα για τη χώρα και την Περιφέρειά μας, ενώ το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πορεία και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Το μήνυμα που θα βγει από τις εκλογές, τόνισε, θα πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο: Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, να αθροιστεί σε λάθος κατεύθυνση, σε ευκαιριακά σχήματα,σε θολά και ανύπαρκτα προγράμματα.Στη θητεία της Διοίκησής, τόνισε, έκαναν σημαντικά βήματα στην Περιφέρειά, παρήγαγαν έργο και προχώρησαν μπροστά, αφήνοντας οριστικά πίσω όσους προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στο έργο τους.Όπως προχώρησε η Περιφέρεια, προχώρησε και η παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης, με τον συνδυασμό να εμπλουτίζεται με νέους και ικανούς ανθρώπους, έτοιμους να προσφέρουν.

Ο ίδιος, έχοντας συμπληρώσει εμπειρία 17 ετών στην Αυτοδιοίκηση, έχει βαθιά πίστη στις δυνατότητες και στους ανθρώπους της Περιφέρειάς, και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για το μέλλον του τόπου, επιθυμούν τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας, που μπορούν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις και να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. «Αυτή είναι η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, και τον Μάιο,η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση θα δώσει μία μεγάλη μάχη και θα πετύχει μία μεγάλη νίκη» κατέληξε.

Στην αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου, ο κ. Μέτιος, αφού έκανε αναφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρειά μας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 19 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας και μπορεί να έχει επιμέρους τομείς, που εξειδικεύονται σε μεγαλύτερες και μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Η 1 η θεματική ενότητα αφορούσε τα διεκδικούμενα έργα, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, γέφυρα και νέο συνοριακό σταθμό στους Κήπους, συνέχεια της κατασκευής του κάθετου άξονα στην Ξάνθη και διεκδίκηση της δημιουργίας του φράγματος του Ιάσμου.

Η 2η θεματική ενότητα αφορούσε έργα χρηματοδοτούμενα πρωτίστως από το ΠΔΕ και άλλα προγράμματα, συνολικά 227 έργα ύψους 96,1 εκ.ευρώ, 18 από τα οποία ήδη χρηματοδοτήθηκαν στη Ροδόπη, και 12, ύψους 9,6 εκ ευρώ, είναι σε εξέλιξη, όπως η Συντήρηση και η σήμανση του οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί ρεμάτων, η συντήρηση δρόμου Οργάνη-Μυρτίσκη, και οι συντηρήσεις και έργα πρόσβασης ΑμεΑ στα κτίρια της Περιφέρειας. Τέλος ολοκληρώνουν μελετητικά και προχωρούν στη Ροδόπη 6 έργα ύψους 8,4 εκ. ευρώ με σημαντικότερα τη βελτίωση του δρόμου από τον Σώστη στη Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη στο Παπίκιο Όρος, την κατασκευή αναβαθμού στον ποταμό Κομψάτο, την αποκατάσταση της γέφυρας ποταμού Κομψάτου, για την μελέτη της οποίας υπάρχει ανάδοχος, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες και το έργο αν δημοπρατηθεί εντός του 2019, και το Διαχειριστικό σχέδιο και οριοθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας. Επίσης θα κατασκευαστούν ιρλανδικές διαβάσεις νέου τύπου σε Βοσβόζη, Αμυγδαλόρεμα (Γρατινή) και Ποντικόρεμα (Αρριανά), αλλά και νέα ιρλανδική διάβαση στον ποταμό Λίσσο, στην Αγία Μαρίνα Ιμέρου, ενώ εντός Απριλίου αναμένουν έγκριση δημοπράτησης της κατασκευής του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την Παραλία Πετρωτών, που θα ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το παραλιακό μέτωπο Ροδόπης και Εβρου.

Η 3η θεματική ενότητα αφορούσε τα έργα Οδικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνουν στη Ροδόπη τη γέφυρα Αρριανών στο ποταμό Λίσσο, την αναβάθμιση του δρόμου Κοπτερό -Ίασμος, και το έργο της νέας γέφυρας του Κοσμίου καθώς και του ποδηλατοδρόμου από το Κόσμιο μέχρι τον Ραδιοφωνικό Σταθμό.

Η 4η θεματική ενότητα αφορούσε τον πρωτογενή τομέα, που περιλαμβάνουν έργα αναδασμών, άρδευσης, των υδατοκαλλιεργειών αλλά και δράσεων για την κτηνοτροφία, τόσο όσο αφορά τα νοσήματα, αλλά και την κατασκευή μικρών έργων υποδομής.

Η 5η θεματική ενότητα έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα, και συγκεκριμένα αυτή που επενδύει στη γνώση και στην καινοτομία, που παράγει πλούτο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Έτσι έχουν προχωρήσει σε εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, σε χρηματοδότηση δράσεων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ενώ προχωρά η σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ώστε να δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή, την ομαδοποίηση και την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΑΜΘ στις αγορές του εξωτερικού.

Στην 6η θεματική ενότητα, τουρισμός-πολιτισμός, έχουν προχωρήσει μια σειρά από τομείς, όπως έρευνες για τα τουριστικά δεδομένα της Περιφέρειας, παραγωγή προωθητικού υλικού, ψηφιακές εφαρμογές για τον τουρισμό, συμμετοχή σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δικτύωση αλλά και στοχευμένη προβολή της Περιφέρειας, ενώ ειδική μνεία έκανε ο κ. Μέτιος στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού.

Η 7η θεματική Ενότητα είναι η νέα ΟΧΕ Ζώνης Νέστου και Ορεινού όγκου Ροδόπης, ενώ 8η θεματική ενότητα είναι η ενέργεια, με έμφαση στη δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου και την εκμετάλλευση τηςγεωθερμίας

9η θεματική ενότητα ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της περιφέρειας, και 10η οι δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

11 η θεματική ενότητα είναι το Περιβάλλον, με χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, με 3,8 εκ ευρώ στη Ροδόπη για την ύδρευση και 13,2 εκ. ευρώ για την αποχέτευση.

12η θεματική ενότητα είναι η χρηματοδότηση της Κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της Εθνικής στρατηγικής, 13η η ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, τόσο μέσω τη καταπολέμησης των κουνουπιών όσο και την ενίσχυση δομών υγείας, και 14η η Παιδεία, με τη στήριξη τόσο των δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και χρηματοδότηση μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

15η ενότητα είναι η Ψηφιακή Σύγκλιση της Περιφέρειας, 16η τα Ευρωπαϊκά προγράμματα διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας, 17η οι ‘Ελεγχοι και οι Αδειοδοτήσεις που γίνονται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, 18η η βελτίωση των Εσωτερικών Δομών της και 19η και τελευταία θεματική, το Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής το οποίο επαναλειτούργησε στο τέλος του 2018 και 6 διαφορετικές δράσεις, με συνολικά 10 παραστάσεις, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι δράσεις αυτές θα διπλασιαστούν.

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας