Αρχική » ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: «Πράσινο φως» για τέσσερα νέα διεθνή LNG projects

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ: «Πράσινο φως» για τέσσερα νέα διεθνή LNG projects

από statusradio.gr
0 σχόλιο

To mega deal ιης Chevron και ίο FSRU Αλεξανδρούπολης

Το ένα έργο μετά το άλλο ξεμπλοκάρουν στην παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που μας πέρασε δύο μονάδες υγροποίησης φυσικού αέριου (LNG) στις ανατολικές ακτές της Αμερικής έλαβαν την τελική άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ (FERC). Τα projects Driftwood στη Λουιζιάνα και Port Arthur στο Τέξας έλαβαν την οριστική έγκριση για να προχωρήσουν, αυξάνοντας έτσι την ετήσια παραγωγή LNG κατά 52 δισ. κ.μ.

Οι ΗΠΑ έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι των εξαγωγών LNG, με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να υποστηρίζει με σθένος τις ενεργειακές επενδύσεις στην Αμερική, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να κατασκευάσουν νέα τερματικά εισαγωγής LNG στα κράτη τους ώστε οι καταναλωτές να επωφεληθούν από την πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου.

Αμερικανική σφραγίδα είχε και το mega deal της εβδομάδας, με τη Chevron να αποκτά για 50 δισ. δολάρια την παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Anadarko, που εκμεταλλεύεται πεδία φυσικού αερίου στην Αμερική αλλά είναι και ο μεγαλύτερος project sponsor της νέας μονάδας παραγωγής LNG στη Μοζαμβίκη, που θα προσθέσει σε πρώτη φάση, το 2022, 17,7 δισ. κ.μ.

LNG ετησίως και έως 55,2 δισ. κ.μ. LNG ετησίως στην πλήρη ανάπτυξη της μονάδας. Το πλεονεκτήματα της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού έχει αξιολογήσει με πολλή προσοχή η κροατική κυβέρνηση, δίνοντας αυτή την εβδομάδα εντολή να προχωρήσει η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στο Κερκ της Κροατίας. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 233,6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να καλύπτεται από ευρωπαϊκά (101,4 εκατ. ευρώ) και κρατικά κονδύλια (100 εκατ ευρώ). Το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ενα αντίστοιχο έργο, διπλάσιας δυναμικότητας αεριοποίησης από αυτό της Κροατίας, αναπτύσσεται στην Ελλάδα. To FSRU Αλεξανδρούπολης ανήκει στην ελληνική εταιρεία Gastrade και θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 10 χλμ. από τις ακτές της Μάκρης. To project έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση το status του «Εργου Κοινού Ενδιαφέροντος», αφού θα προσφέρει στη χώρα και την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων όλα τα οφέλη μιας νέας υπερσύγχρονης ανεξάρτητης υποδομής εισαγωγής φυσικού αερίου με πολλαπλούς προμηθευτές.

Ενεργειακή στρατηγική Το έργο υποστηρίζεται από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, Γιώργο Σταθάκη και Τεμενούζκα Πέτκοβα αντίστοιχα, και έχει ενταχθεί επίσημα στην ενεργειακή στρατηγική των δύο χωρών. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη μονάδα FSRU, τους αγωγούς μεταφοράς του αερίου και όλες τις απαραίτητες υποδομές μέχρι τη σύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

To FSRU Αλεξανδρούπολης θα έχει χωρητικότητα δεξαμενών 170.000 κ.μ. LNG (της Κροατίας είναι 140.000 κ.μ.) και δυναμικότητα αεριοποίησης 5,5 δια κ.μ./έτος (της Κροατίας 2,6 δισ. κ.μ./έτος). Το έργο είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται το 2021.

Πηγή εφημερίδα ¨ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ¨

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας