Αρχική » Αλεξανδρούπολη-Καβάλα: Μετά το Πάσχα οι υποπαραχωρήσεις

Αλεξανδρούπολη-Καβάλα: Μετά το Πάσχα οι υποπαραχωρήσεις

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μετά το Πάσχα θα αρχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, όπως γνωστοποίησε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, στο πλαίσιο του συμποσίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – ICC, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Πύλη Ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Ξενόφος, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, αλλά ταυτόχρονα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης προσφορών από ενδιαφερομένους και για τα δυο λιμάνια. Το επόμενο «κύμα» διαγωνισμών για περιφερειακά λιμάνια θα αφορά την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα και τον Βόλο εντός του 2019 -πιθανότατα στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Μέχρι το τέλος του 2019, επίσης σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει και στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου, στο εξαντλημένο θαλάσσιο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Για το εν λόγω έργο εκτίμησε ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον μεταξύ άλλων και από την Energean Oil & Gas, που έχει σύμβαση για την εκμετάλλευση της αποθήκης ως τον Νοέμβριο του 2020.

Εντός του επόμενου διμήνου, επίσης, πάντοτε κατά τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται να βγει στον «αέρα» και ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη. Επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η νέα στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που περιλαμβάνει και το νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο, επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τον Δήμο Καλαμαριάς και τους τοπικούς φορείς.

Για το 2020 μετατίθεται -στον αντίποδα- η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (ολοκλήρωση του διαγωνισμού), καθώς η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για το φετινό Οκτώβριο. Κατά τον κ. Ξενόφο, πάντως, υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως οι μελέτες για την αδειοδότηση των σηράγγων, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι συμβάσεις για την κατασκευή των διοδίων και θέματα προϋπολογισμού, ενώ τον τελευταίο μήνα έγιναν συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Διεύθυνσηρΰ Move) και το υπουργείο Υποδομών σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων και αναμένεται σύντομα η σχετική έγκριση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Διεύθυνση.

Ερωτηθείς, δε, για το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΑΠΕ, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός υπό τις ίδιες συνθήκες και αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος σχετικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμών και του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, για τα ποσοστά του ΤΑΙΠΕΔ σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να επιδιωχθεί πώληση εντός του 2019

Για το 2019 το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει ιδιωτικοποιήσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ ευρώ, πάντως σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο θα είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας