Αρχική » Και ξαφνικά εμφανίστηκε μια βάρκα…

Και ξαφνικά εμφανίστηκε μια βάρκα…

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε το μεσημέρι της Κυριακής στις Φέρες Εβρου ομάδα περιηγητών που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της εισόδου στην Ελλάδα 17 Αφγανών μέσω του ποταμού.

Μέρα μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, σε παρόχθια περιοχή στις Φέρες του Εβρου, περιηγητές του Δέλτα διακρίνουν ανθρώπινες φιγούρες να ξεπροβάλλουν πίσω από τη βλάστηση και να κινούνται παράλληλα με την όχθη του ποταμού. Μετρούν 17 άτομα (16 άνδρες και μία έγκυο γυναίκα), ενώ διαπιστώνουν ότι ένας αριθμός έχει μείνει πίσω στην όχθη. Δύο άνδρες της ομάδας κουβαλούν μαζί τους και τη μία από τις δύο πλαστικές βάρκες με τις οποίες είχαν διασχίσει λίγα λεπτά πριν από την κοίτη του Εβρου ποταμού, περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο οικονομολόγος και συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για να μιλήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, έγινε αυτόπτης μάρτυρας σκηνών που διαδραματίζονται καθημερινά στις όχθες του διασυνοριακού ποταμού. Το βίντεο διάρκειας 35 δευτερολέπτων, που τράβηξε και ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Αν. Λαυρέντζος, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο για το μεταναστευτικό αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η περιοχή της Θράκης, έκανε μια πε-
ριήγηση στην παρόχθια περιοχή, με οδηγούς-ξεναγούς τη δημοσιογράφο Μελαχροινή Μαρτίδου και τον Αλέξανδρο Αδαλή, έναν από τους «ανθρώπους του Δέλτα» που διατηρούν καλύβες στην περιοχή.

https://www.facebook.com/100015358634737/videos/546925919162691/

Στο βίντεο φαίνονται κάποια μέλη της ομάδας των 17 Αφγανών να προσεγγίζουν διατακτικά το τζιπ με τους τρείς αγνώστους που τους εντόπισε. «Το τζιπ είναι χακί και ίσως αρχικά πίστευαν ότι ήμασταν στρατιωτικοί. Μετά είδαν ότι είμαστε πολίτες που τους τραβάμε βίντεο» εξηγεί στο «Εθνος» η Μ. Μαρτίδου.

Οι επιβαίνοντες στο τζιπ ακούγονται να τους ρωτούν στα αγγλικά από πού είναι και ένας απάντησε «Αφγανιστάν». «Ηταν καλοντυμένος, κουβαλούσε ένα σακίδιο πλάτης και διέφερε από τους άλλους. Ισως ήταν ο διακινητής που τους πέρασε και τους οδήγησε με GPS σε σημείο που είχε συμφωνηθεί» επισημαίνει η δημοσιογράφος. Στο τέλος, ο Αλ. Αδαλής τούς φώναξε: «Μείνετε εκεί, θα έρθει η Αστυνομία να σας παραλάβει». Στο άκουσμα της λέξης «Police» οι μετανάστες άνοιξαν το βήμα και απομακρύνθηκαν γρήγορα από την περιοχή.

Μειωμένες ροές

Πέρυσι οι μεταναστευτικές ροές τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017 (17.473 έναντι 5.551). Οι πρώτοι μήνες του 2019 κύλησαν με σχετικά μειωμένες ροές (1.362 διελεύσεις μέχρι τις 13 Μαρτίου), αλλά αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τον χειμώνα ο Εβρος είναι δύσκολα προσπελάσιμος. Στο διάστημα αυτό τα κυκλώματα των διακινητών χρησιμοποιούσαν και την εναλλακτική θαλάσσια οδό, μέσω του Θρακικού Πελάγους.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο συντονιστής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει προς στιγμήν ιδιαίτερη ανησυχία για τις ροές από τα χερσαία σύνορα, σε αντίθεση με τα νησιά, όπου οι αφίξεις έχουν αυξηθεί.

Ο Ν. Ράγκος συνοδέυσε τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αγγελο Τόλκα, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την Υπηρεσία Ασύλου στη Θεσσαλονίκη και προανήγγειλε τη σύντομη ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 120 ατόμων μόνιμου προσωπικού.

Πηγή εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας