Αρχική » Στον βρόντο η πρόταση για επιπλέον συνοριοφύλακες

Στον βρόντο η πρόταση για επιπλέον συνοριοφύλακες

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX αποκαλύπτει στα ΝΕΑ πως ο οργανισμός έχει προτείνει επανειλημμένως στην Αθήνα να ενισχύσει την αποστολή της στον Εβρο, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Χωρίς απάντηση εκκρεμεί εδώ και καιρό πρόταση της FRONTEX προς την ελληνική κυβέρνηση για ενίσχυση της αποστολής της στον Εβρο λόγω της έκρηξης του αριθμού των μεταναστών, που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα προερχόμενοι κυρίως από την Τουρκία, περνώντας από την ελληνοτουρκική μεθόριο. Παρότι ο οργανισμός έχει επανέλθει πολλές φορές στο συγκεκριμένο θέμα, υποβάλλοντας επανειλημμένα την πρόταση, οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί.

Το θέμα αποκαλύπτει μέσω συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φαμπρίς Λεζερί, την ώρα που ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων από τον Εβρο έχει τριπλασιαστεί, φτάνοντας τις 15.814 την περασμένη χρονιά. «Προτείναμε στις ελληνικές Αρχές να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα από την πλευρά της Ελλάδας τόσο για την ενδυνάμωση της επιτήρησης όσο και της επιχειρησιακής ικανότητας» λέει ο Φαμπρίς Λεζερί.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, η πρόταση έχει υποβληθεί «αρκετές φορές», χωρίς, όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από την ελληνική πλευρά, εξέλιξη που αφήνει το ζήτημα σε εκκρεμότητα, αφού, όπως ξεκαθαρίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού «για να προχωρήσουμε θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών Αρχών, καθώς είναι απαραίτητη η ύπαρξη συμφωνίας επί των επιχειρησιακών σχεδίων».

Η ΑΥΞΗΣΗ. Οπως επισημαίνει, η σημερινή παρουσία αξιωματούχων της FRONTEX στην περιοχή του Εβρου δεν επαρκεί. «Εχουμε τακτική παρουσία στα σημεία εισόδου στα χερσαία σύνορα, όπως στις εθνικές οδούς από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε ολοκληρωμένη ανάπτυξη» δηλώνει ο Φαμπρίς Λεζερί στα «ΝΕΑ» από το γραφείο της FRONTEX στις Βρυξέλλες, την ώρα που σε κοντινή απόσταση οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών – μελών της ΕΕ ενέκριναν πρόταση της Κομισιόν για περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού στην προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων τα επόμενα χρόνια.

Κατά τον γάλλο αξιωματούχο η αύξηση της εισόδου μεταναστών μέσω του Εβρου αποτελεί τον κυριότερο λόγο για την αύξηση των συνολικών παράτυπων μετάναστευτικών ροών μέσω της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου. «Στην ανατολική διαδρομή της Μεσογείου ο αριθμός των παράτυπων ροών αυξήθηκε κατά ένα τρίτο, φτάνοντας πέρυσι στα 56.561 άτομα. Η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στον υψηλότερο αριθμό ροών στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι διελεύσεις μέσω των νησιών του Αιγαίου παραμένουν περίπου σταθερές» εξηγεί ο Φαμπρίς Λεζερί, έχοντας νωρίτερα παρουσιάσει τη νέα έκθεση της FRONTEX για την ανάλυση κινδύνων για το 2019.

Ομως, το γεγονός ότι οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου παρουσιάζουν μικρή αύξηση δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο εφησυχασμού, κατά τον Φαμπρίς Λεζερί. «Αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα το γεγονός ότι ειναί τα μεταναστευτικά κύματα ήταν υπό έλεγχο την περασμένη χρονιά, είδαμε μικρή αύξηση στις ροές στο Αιγαίο» τονίζει ο επικεφαλής της FRONTEX. «Αν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται από αυτούς που φεύγουν με νόμιμους τρόπους, τότε η κατάσταση θα συνεχίσει να αποτελεί μια πρόκληση».

ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΙΕΙΣ. Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών ο Φαμπρίς Λεζερί ασκεί, μάλιστα, κριτική για τους χαμηλούς ρυθμούς επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία, τις οποίες υπολογίζει μόλις σε «μερικές εκατοντάδες». «Στη διαδικασία επαναπροωθήσεων η FRON TEX δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες δεν έχουν σχεδόν ποτέ φέρει αντίρρηση να δεχτούν τις επιστροφές. Υπάρχουν, όμως, σημαντικά προσκόμματα από την πλευρά των ελληνικών Αρχών». Ο Φαμπρίς Λεζερί υπογραμμίζει ότι «ο περιορισμένος αριθμός επαναπροωθάσεων οφείλεται στις αργές διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου» από την ελληνική πλευρά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις λόγω των μακρών χρονικά δικαστικών διαδικασιών. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το γεγονός αυιό δρα ως «αποτρεπτικός παράγοντας» για την ανακοπή των μετάναστευτικων ροών προς τη χώρα. «Η διαχείριση των υποθέσεων πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν». Δυσαρέσκεια εκφράζει και για την κατάσταση στα hotspots: «Η FRONTEX έχει ζητήσει τη βελτίωση ορισμένων χώρων φιλοξενίας και υποδοχής, αλλά δεν αποφασίζουμε εμείς για τις συνθήκες στα hotspots».

Ο Φαμπρίς Λεζερί προβλέπει ότι «τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται το 2019» και διαμηνύει ότι «αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη μια έντονη κρίση παράνομων αφίξεων, όμως, οι 150 χιλιάδες παράνομες ροές την περασμένη χρονιά δείχνουν ότι υπάρχει πίεση. Η πίεση θα πα(>αμείνει και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εποχή για να ενισχύσουμε την προστασία των συνόρων». Ο επικεφαλής της FRONTEX προέβλεψε ότι την επόμενη χρονιά και «τα σύνορα γειτονικών προς την ΕΕ χωρών θα βρεθούν υπό πίεση», ενώ προανήγγειλε την ανάπτυξη συνεργασίας για πρώτη φορά με χώρες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. «Το πρώτο κύμα της συνεργασίας, το οποίο ξεκινά την άνοιξη, 0α γίνει με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ» παρατηρεί.

Πηγή εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας