Αρχική » Κακομεταχείριση προσφύγων «δείχνει» ευρωπαϊκή έκθεση

Κακομεταχείριση προσφύγων «δείχνει» ευρωπαϊκή έκθεση

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και χρήση βίας από την Αστυνομία

Σχεδόν εκατό μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρό παιδιά και έγκυοι, βρίσκονταν σε ένα κελί στο προαναχωρησιακό κέντρο στο Φυλάκιο Εβρου, με τον χώρο που αναλογούσε σε κάθε άτομο να είναι λίγο μεγαλύτερος από ένα τετραγωνικό μέτρο! Κι αυτά η κατάσταση γίνεται εφιάλτης για όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν σε τέτοιες συνθήκες για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Αυτό τουλάχιστον καταγράφει η έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία κάνει λόγο για κακομεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών.
ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΡΙΛΙΟ. Η έκθεση αυτή βασίστηκε στην επίσκεψη μέλών της Επιτροπής στη χώρα μας τον περασμένο Απρίλιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Επιτροπή αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των αυξημένων ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, ωστόσο παρατηρεί ότι οι μετανάστες που βρίσκονται σε κράτηση αντιμετωπίζονται απάνθρωπα και χωρίς αξιοπρέπεια. Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται αναφορά σε σοβαρές και αξιόπιστες – όπως τις χαρακτηρίζει – κατηγορίες για σωματική κακομεταχείριση από την Αστυνομία, που περιλαμβάνει χαστούκια, μπουνιές, κλωτσιές, ακόμη και χτυπήματα με κλομπ. Οι κατηγορίες δε, αφορούσαν περιστατικά που έλαβαν χώρα στο προαναχωρησιακό κέντρο στο Φυλάκιο Εβρου, στο ΚΥΤ στο Φυλάκιο, στο Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού αλλά και στο προαναχωρησιακό κέντρο στη Μόρια. Τα μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν πως τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα και οι σταθμοί συνοριακής φύλαξης συνεχίζουν να χρησιμεύουν ως χώροι παραιεταμένης κράτησης πολιτών τρίτων χωρών, που ξεπερνούν κατά πολύ τις 24 ώρες.

Στο Αστυνομικό – Συνοριακό Τμήμα Ισαακίου, στο Διδυμότειχο, 41 μετανάστες πέρασαν ένα βράδυ εγκλωβισμένοι και στοιβαγμένοι σε ένα βρώμικο και άθλιων συνθηκών κελί, με τον χώρο που αναλογούσε στον καθένα να μην ξεπερνά το ενάμισι τετραγωνικό μέτρο.

ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Καταπέλτης, ωστόσο, είναι η έκθεση σε ό,τι αναφορά τα παιδιά και δη τα ασυνόδευτα, καθώς όπως αναφέρεται «οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν κάνει καμία αποφασιστική κίνηση μετά την προηγούμενη έκθεση της CPT αναφορικά με την κράτηση των παιδιών, που βρίσκονται σε “προστατευμένη φύλαξη”». Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση και για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, βάσει αξιόπιστων μαρτυριών και καταγγελιών. Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις
Βρυξέλλες ο υπουργός Μετανασιευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως κατά το 2018 εισήλθαν στην Ελλάδα 47.929 άνθρωποι, ενώ το 2017 είχαν εισέλθει 34.707. Η αύξηση δε των εισροών το 2018 στα νησιά ήταν της τάξης του 10%, ενώ στον Εβρο ήταν 284%. Ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα χρημάτων, αλλά ζήτημα αλληλεγγύης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αλληλεγγύη σημαίνει να μοιραζόμαστε το βάρος και την ευθύνη».

Πηγή εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας