Αρχική » Σιτάρι: μειωμένη η σοδειά, μικρότερη και η ζήτηση

Σιτάρι: μειωμένη η σοδειά, μικρότερη και η ζήτηση

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μετά την αύξηση της σοδειάς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα επί πέντε διαδοχικές καλλιεργητικές περιόδους, η παγκόσμια παραγωγή του σιταριού θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2018/19, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Σιτηρών (IGC).

Αυτή η πτώση αποδίδεται στη μεγάλη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής το καλοκαίρι λόγω του μεγάλου καύσωνα, ο οποίος οδήγησε σε άνοδο των τιμών. Στη συνέχεια, οι τιμές του σιταριού στις διεθνείς αγορές σταθεροποιήθηκαν χάρη στις προσδοκίες για ισχυρή σοδειά στις ΗΠΑ και αύξηση των εξαγωγών από τη Ρωσία.

Παρά τη μείωση της παραγωγής το καλοκαίρι στη Ρωσία, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, οι εξαγωγές του σιταριού αναμένεται να διαμορφωθούν στους 36,5 εκατ. τόνους το 2018/19.

Οι εξαγωγές σκληρού «κόκκινου» σιταριού (HRW) από τις ΗΠΑ προβλέπεται να φθάσουν στους 8.7 εκατ. τόνους ή 320 εκατ. μπούσελ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) τον Δεκέμβριο. Βέβαια, το USDA τηρεί επιφυλάξεις για το εάν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, καθώς οι παραγγελίες ήταν λιγότερες κατά το ένα τρίτο από πέρυσι μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, η παραγωγή του σιταριού στα κράτη-μέλη θα κινηθεί στους 127 εκατ. τόνους το 2018/19, διολισθαίνοντας στο χαμηλό εξαετίας και αντανακλώντας πτώση 10% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στο χρηματιστήριο
Euronext η τιμή ίου σιταριού παραμένει υψηλότερη κατά 40 με 50 ευρώ τον τόνο από πέρυσι, λόγω αυτής της πτώσης στην προσφορά. Στο χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή του σιταριού αναρριχήθηκε από τα 505 σεντς ανά μπούσελ τον Νοέμβριο σε πάνω από 520 σεντς ανά μπούσελ τη 2η εβδομάδα του Ιανουαρίου, με αρκετές διακυμάνσεις στο ενδιάμεσο.

Πηγή: agricola

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας