Αρχική » Ανάβει «φωτιές» με νόμο στη Θράκη ο Σκουρλέτης

Ανάβει «φωτιές» με νόμο στη Θράκη ο Σκουρλέτης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Νόμος-δώρο σιο τουρκικό προξενείο προωθεί τοπικά δπμοψπφίσμάτα τύπου Καταλονίας

Μπουρλότο στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης βάζει η κυβέρνηση, προωθώντας μια σειρά από ρυθμίσεις για την εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος στις επόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες! Ο συνδυασμός της εμμονικής ιδεοληψίας της Αριστερός για την απλή αναλογική και της διακαούς επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας τόσο στις περιφερειακές όσο και στις εθνικές εκλογές δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα με απροσδιόριστες συνέπειες.

Τα «Π» αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο οι μεθοδεύσεις του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη -προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον κυβερνητικό συνεταίρο, Πάνο Κομμένο- μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εθνικές περιπέτειες μέσω των περιφερειακών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, στη σκιά της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός, είπε ευθέως ότι «η απλή αναλογική θα φέρει αποσχιστικές τάσεις», και μάλιστα, λόγω ακριβώς της ταυτόχρονης παρουσίας του Τούρκου προέδρου στην Κομοτηνή, έσπευσε να προσθέσει με νόημα: «Οποιος σπέρνει απλή αναλογική να ξέρει ότι η πατρίδα κινδυνεύει να θερίσει χάος και Καταλονίες… να μην πω τίποτε παραπάνω, μέρα που είναι σήμερα».

Αν και το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί στις
λεπτομέρειές του, ο κ. Σκουρλέτης έχει περιγράψει σαφώς την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί:

Οι περιφερειακές ενότητες διατηρούνται ως εκλογικές περιφέρειες, με δικαίωμα όμως «επικοινωνίας» των ψηφοδελτίων. Δηλαδή, είναι δικαίωμα του ψηφοφόρου να βάλει σταυρό προτίμησης και σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας από εκείνη που ψηφίζει.

Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες δεν θα ορίζονται από τον περιφερειάρχη, όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα επιλέγονται από αυτόν ανάμεσα στους εκλεγμένους συμβούλους.

θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο έπειτα από πρωτοβουλία των οργάνων του δήμου, αλλά και κατόπιν… λαϊκής πρωτοβουλίας!

Και οι τρεις αυτές αλλαγές αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και του κόμματος DEB. που ελέγχεται απολύτως από την Αγκυρα, δεδομένων των πληθυσμιακών συσχετισμών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης και Εβρου.

Το δικαίωμα «επικοινωνίας», το οποίο διαφημίζει ο κ. Σκουρλέτης, δίνει τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο να επιλέξει υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο όχι μόνο από τη δική του ενότητα, αλλά και από κάποια άλλη, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει διευκρινιστεί αν θα μπορεί και σε περισσότερες από μία. Με λίγα λόγια, ψηφοφόροι από τη Ροδόπη -όπου πλέον το χριστιανικό στοιχείο δεν έχει καν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση- αλλά και από την Ξάνθη και τον Εβρο θα μπορούν να βάζουν σταυρό προτίμησης και σε υποψηφίους γειτονικών νομών. Ετσι, με την κατάλληλη «οργάνωση», το προξενείο θα μπορεί να έχει δικούς του ανθρώπους και εκτός Ροδόπης, Ξάνθης και Εβρου (όπου υπάρχει μικρός αριθμός μουσουλμάνων), διευρύνοντας την ήδη σημαντική επιρροή του.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Η αλλαγή του τρόπου ορισμού των χωρικών αντιπεριφερειαρχών είναι πιθανόν να οδηγήσει τον εκλεγμέ-
νο περιφερειάρχη στον ορισμό χωρικού αντιπεριφερειάρχη ο οποίος θα έχει συγκεντρώσει πολλές ψήφους και όχι του προσώπου που ο ίδιος θεωρεί καταλληλότερο. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, όπου ζει μεγάλο μουσουλμανικό στοιχείο, υπάρχει αυτή η σοβαρή πιθανότητα.

Το πλέον επικίνδυνο, όμως, σε μια περιοχή όπως η Θράκη είναι η δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων έπειτα από «λαϊκή πρωτοβουλία». Μόνο αφελής μπορεί να πιστέψει πως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν αντιλαμβάνεται ότι κάνει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελλάδα «δώρο»
στην Αγκυρα. Και αυτό γιατί, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ικανοποιεί ουσιαστικά ένα πάγιο αίτημα των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, η οποία αυξάνεται διαρκώς στη Ροδόπη και την Ξάνθη, σε αντίθεση με το χριστιανικό στοιχείο, που συρρικνώνεται. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ειδικά στη Ροδόπη υπάρχουν τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές και στην Ξάνθη ένας, η χειραγώγηση της μειονότητας θα μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολη και η πιθανότητα να εγερθούν θέματα για δημοψήφισμα, όπως αυτά που αφορούν την άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων ή την παιδεία, ακόμα μεγαλύτερη.

Πηγή εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας