Αρχική » Η Αγκυρα χαμογελάει, ο Αλέξης Τσίπρας τι κατάλαβε;

Η Αγκυρα χαμογελάει, ο Αλέξης Τσίπρας τι κατάλαβε;

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Παρά τις κατά καιρούς σοβαρές «επικοινωνιακές» προσπάθειες από Αθήνα και Αγκυρα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν κακές. Τα δύο μέρη δεν «συ­ναντιόνται» σε καμία θετική ατζέντα. Και γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς, πέραν της Τουρκίας, να κατηγορήσει ως «ένοχη» πλευρά την ελληνική.

Η ευθέως επιθετική πολιτική της γείτο- νος χώρας από τη δεκαετία του 70 έχει στόχο ξεκάθαρο την αποκοπή των ελλη­νικών νησιών του Αιγαίου από τον εθνι­κό κορμό, ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, με στρατιωτικές πιέσεις και επίσημη «απειλή πολέμου» (casus belli), καθώς και την τουρκοποίηοη ολόκληρης της Κύπρου, με πολιτικά μέσα σήμερα, μετά τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή του

1974.

Επιπλέον, η Τουρκία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν ασκεί στα Βαλκάνια, ιδι­αίτερα σε Αλβανία και Σκόπια, πολιτική στήριξής τους σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Τη Δευτέρα, με δεδομένα όλα αυτά και με το Κυπριακό να μπαίνει για άλλη μία φορά σε φάση ενδεχόμε­νων «εξελίξεων» και με θέσεις «μπετόν» από την Αγκυρα, που ζητά τη θανάτω­ση της Κυπριακής Δημο­κρατίας και μοιρασιά στα πάντα στο νέο, «ενιαίο» κράτος, η Αθήνα υποδέ­χθηκε τον Τούρκο πρω­θυπουργό, Μπ. Γιλντιρίμ. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημά του να συζητή­σει πολιτικά με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα χωρίς προετοιμασία, χωρίς ιδι­αίτερο λόγο, σε μια μερικώς «ιδιωτική»

και αορίστως «ανεπίσημη» επίσκεψή του στην Αθήνα, με πραγματικό στόχο του τη συμμετοχή του σε θρησκευτική εκδήλω­ση μουσουλμάνων στη Θράκη. Ο πρω­θυπουργός -που πρόσφερε στον Τούρκο ομόλογό του και μια visite στο προεδρι­κό μέγαρο- υποχρεώθηκε να ακούσει τις άτεγκτες, επιθετικές θέσεις της Αγκυρας, που ο κ. Γιλντι­ρίμ διατύπωσε με πολιτική ωμότητα και γλώσσα «ισχύος», καλώντας τον κ. Τσίπρα να φανεί «πραγματιστής» στις ελληνοτουρκικές υποθέσεις.

Ο Τούρκος πολιτικός άκουσε «βερεσέ» τα περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου,

που ανέφεραν ο κ. Τσίπρας και ο Πρό­εδρος Π. Παυλόπουλος, και υποστήρι­ξε σθεναρώς ότι και η Ελλάδα προκαλεί και παραβιάζει τουρκικό χώρο στο Αιγαίο. Προέτρεψε, δε, ευθέως την ελ­ληνική κυβέρνηση να κάνει τη δική της «δουλειά», άσχετα από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών.

Τα είπε όλα αυτά ο Τούρκος πρωθυ­πουργός και έφυγε προφανώς ευχαρι­στημένος για τη Θράκη. Και ο κ. Τσίπρας έμεινε με μια διπλωματική «γκάφα» στα χέρια.

Μένει ανοικτή η απορία: Ποιος ή ποιοι εντός ή εκτός του υπουργείου Εξωτερι­κών έπεισαν τον πρωθυπουργό να κά­νει αυτή την ώρα «κοζερί» με τον κ. Γιλντιρίμ, με ατζέντα «μούφα», που έδωσε την ευκαιρία να δηλώνει ο συνομιλητής του ελευθέριος ό,τι θέλει και να «γράφει» κυνικά τις θέσεις της Αθήνας;

Πηγή: εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας