Αρχική » Αλεξανδρούπολη: Kοιν. Σ.Επ «Θεογένης «Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα βιομηχανικής κάνναβης»

Αλεξανδρούπολη: Kοιν. Σ.Επ «Θεογένης «Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα βιομηχανικής κάνναβης»

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα βιομηχανικής κάνναβης μετά την πρώτη δοκιμαστική καλλιέργεια που ξεκίνησε μια από τις πρώτες Κοιν. Σ.Επ. στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την Κοιν Σ.Επ «Θεογένης» που εδρεύει στο Τυχερό Έβρου ,όπου τα μέλη της αποφάσισαν να δοκιμάσουν την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μετά και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για ένα προϊόν με 25.000 παράγωγα το οποίο υπήρχε στον Έβρο ως γηγενής ποικιλία μέχρι και το 1936
«Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Πέρυσι σπείραμε πολύ αργά δυο ,τρείς μήνες αργότερα από την κανονική σπορά και παρ όλα αυτά το φυτό έδειξε φοβερή προσαρμοστικότητα στα εδάφη μας,» είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Σπύρος Δέδογλου, εκτιμώντας ότι, «φέτος στις κανονικές συνθήκες σποράς τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά και ίσως όπως- τόνισε- να είναι η καλύτερη βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα στην δική μας περιοχή.»
Όπως εξήγησε ο κ. Δέδογλου «η πρώτη συγκομιδή έγινε , χωρίς όμως να πουληθεί καθώς ο σκοπός μας δεν ήταν το κέρδος ,αλλά να μάθουμε την καλλιέργεια και να την προωθήσουμε.»

Από το φυτό οι καλλιεργητές της βιομηχανικής κάνναβης παίρνουν τρία προϊόντα τον ανθό, τον καρπό και το στέλεχος ,ενώ έχει και πολλαπλές χρήσεις στη βιομηχανία, την ιατρική ,ένδυση κλπ

Όσο αφορά τον ανθό και τον καρπό όπως εξηγεί ο κ .Δέδογλου, «έχουμε κάποιες αγορές που μπορούμε να τις δώσουμε από τη φετινή σεζόν, για την επεξεργασία του στελέχους όμως που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος και δεν μπορεί να γίνει μεταφορά πέρα από τα 150χλμ, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με ιδιώτες για να επενδύσουν στη δημιουργία ενός εργοστασίου ,αλλά και με το ΚΑΠΕ το οποίο έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον ώστε να βρεθεί ένα σχήμα το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εργοστασίου της πρώτης επεξεργασίας.»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Θεογένης» η καλλιέργεια της Βιομηχανικής κάνναβης αναμένεται να προσελκύσει πολλούς αγρότες στην νέα καλλιεργητική περίοδο καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όλες της περιοχές της Ελλάδας, αλλά εμείς όπως υπογραμμίζει ο κ, Δέδογλου μένουμε σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜΘ.
Σήμερα στη Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης η Κοιν.Σ.Επ «Θεογένης», διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις δυνατότητες ανάπτυξης της κλωστικής κάνναβης στην περιοχή.

Πηγή: ert.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας