Αρχική » Εξώδικο με τερτίπια από την Eldorado

Εξώδικο με τερτίπια από την Eldorado

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την οδό των οικονομικών πιέσεων επέλεξαν οι Καναδοί της Eldorado, ώστε απειλώντας την κυβέρνηση και ουσιαστικά τη χώρα με αίτημα αποζημίωσης 750 εκατ. ευρώ να διεκδικήσουν τις αδειοδοτήσεις που χρειάζονται, ή έστω να πετύχουν την εγγραφή νομικών διεκδικήσεων για δικούς τους λόγους.

Η μέθοδος δεν είναι καινούργια αλλά είναι αλάνθαστη. Στην Ελλάδα των Μνημονίων, όπου κάθε ευρώ μετράει στα μάτια των δανειστών, το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του Δημοσίου με 750 εκατ. ευρώ αποζημίωσης δημιουργεί ταυτόχρονα κίνδυνο οικονομικής απώλειας και πλήττει την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Γι’ αυτό και μόνον η εξώδικη διεκδίκηση αποτελεί ατράνταχτο επιχείρημα και, όπως έχουμε δει σε άλλη περίπτωση (γνωστή μεγάλη εταιρεία, απειλώντας με αποζημίωση 1 δισ ευρώ, πέτυχε τους επιχειρηματικούς της στόχους), φέρνει λαμπρά αποτελέσματα. Μπορεί όμως μια κυβέρνηση να εκβιάζεται για να επισπεύδονται αμφιλεγόμενες επενδύσεις;



Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της αγοράς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα κίνητρα πλην του εμφανούς, της πολιτικής πίεσης, στην ενέργεια αυτή των Καναδών. Σημειώνουν ότι οι Καναδοί θεώρησαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν τις πολυπόθητες άδειες το επόμενο προεκλογικό διάστημα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να υπαναχωρήσει σε ένα τόσο εμβληματικό θέμα, όπως αυτό των Σκουριών, δυσαρεστώντας ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους της Β. Ελλάδας, που έχουν ήδη ενοχληθεί από το «Μακεδονικό». Κρίνοντας, λοιπόν, ότι το project δεν έχει ελπίδα, τουλάχιστον από αυτή την κυβέρνηση, η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής έπρεπε να κάνει μια κίνηση που θα αποδείκνυε ότι έχει διασφαλίσει τα συμφέροντα των Καναδών μετόχων και, ταυτόχρονα, να πιέσει… την επόμενη κυβέρνηση.

Με την εξώδικο αίτηση, η διοίκηση του κ. Μπερνς πέτυχε να αποτυπώσει τη διεκδίκησή της σε οικονομικό αντάλλαγμα, προσδίδοντας αξία στην εταιρεία και δημιουργώντας δύο διεξόδους: Από τη μια διευκολύνει την αποεπένδυση από το project, αφού, αν θέλει να πουλήσει την «Ελληνικός Χρυσός», πλέον υπάρχει καταγεγραμμένη διεκδίκηση και αξία για την εταιρεία, και από την άλλη, είτε πουληθεί είτε δεν πουληθεί, θα έχει
προετοιμαστεί το έδαφος ώστε μια επόμενη κυβέρνηση να «έχει σοβαρούς λόγους» να προχωρήσει σε συμφωνία μαζί τους.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Οταν η «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα, στις 10 Αυγούστου κατέθεσε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το εξώδικο αίτημα των 750 εκατ. ευρώ αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο, κρύος ιδρώτας έλουσε την κυβέρνηση, καθώς… αν οι Καναδοί έδιναν δημοσιότητα, εν μέσω ΔΕΘ, θα γινόταν μεγάλη ζημιά στο φιλοεπενδυτικό προφίλ που με κόπο χτίζεται αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της «Ελληνικός Χρυσός», κ. Μπερνς, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον υπουργό κ. Σταθάκη, τις ημέρες της ΔΕΘ, η εξώδικη κίνηση έγινε για εσωτερικούς εταιρικούς λόγους και όχι για να πλήξει την κυβέρνηση. Πράγματι, η εταιρεία δεν δημοσιοποίησε το εξώδικο, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα έναν μήνα μετά την κατάθεσή του σε φιλοκυβερνητική μάλιστα εφημερίδα, κάτι που αποδεικνύει τη μακροπρόθεσμη στόχευση της εταιρείας, ότι, δηλαδή, ο στόχος της πίεσης δεν είναι αυτή η κυβέρνηση, αλλά η επόμενη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, το αίτημα είναι εξώδικο. ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, σημείωσε ότι η αίτηση «αποτελεί μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με το ελληνικό κράτος σε ένα πλαίσιο καλής πίστης».

Στο εξώδικο, η «Ελληνικός Χρυσός» αναφέρεται σε ζημίες τριών κατηγοριών και, συγκεκριμένα, στη μείωση της υφιστάμενης περιουσίας της Eldorado Gold λόγω των καθυστερήσεων, σε διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καθυστέρησης της περιόδου εκμετάλλευσης του εργοστασίου στον Μαντέμ Λάκκο, που υπολογίζονται σε περίπου 664 εκατ. ευρώ, και, τέλος, σε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν διαφαίνεται διάθεση συνεργασίας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια της ανακοίνωσης της «Ελληνικός Χρυσός» για το αίτημα αποζημίωσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, μια ενιαία επένδυση». Ως εκ τούτου, σημειώνει το υπουργείο, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων, ενώ υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».

Πηγή Εφημερίδα  “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας