Αρχική » Προκαλούν στη Θράκη

Προκαλούν στη Θράκη

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο χω­ριό Μεγάλο Δουκάτο της Κομοτηνής, περισσότεροι από 1.500 μουσουλμά­νοι από τη Ροδόπη και τους όμορους νομούς θα δώσουν το «παρών» στην αποκορύφωσα της παρουσίας του τουρκικού «νεο-οθωμανισμού» στα Βαλκάνια. Το καθεστώς Ερντογάν επέλεξε τη συγκεκρι­μένη ελληνική πόλη, που βρίσκεται σε έναν νομό ο οποίος δεν έχει χριστιανική εκπροσώπηση στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η βαλκανική επέλαση με το λεγόμενο «Κα­ραβάνι της Αφθονίας», που ήδη περιοδεύει στα Βαλκάνια.

Πρόκειται για έναν μηχανισμό τουρκικής προ­παγάνδας, που υποτίθεται ότι ξεκινά από έναν δήμο περιφερειακά της Κωνσταντινούπολης (το Μπαϊράμ Πασά), αλλά στην πραγματικότη­τα χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το κόμμα του Τ. Ερντογάν (ΑΚΡ). Μια μα­τιά άλλωστε ακόμα και στους διαχρονικούς χο­ρηγούς του θεσμού, όπου μεταξύ άλλων εμφα­νίζονται το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT και η κρατική αεροπορική εταιρεία Turk Hava Yollari, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς ποια είναι η πραγματικότητα.

Το φετινό «Καραβάνι», πριν καταλήξει στην Ελ­λάδα, έχει προγραμματιστεί να περάσει από 17 ακόμα προορισμούς σε Πρώην Γιουγκοσλαβι­κή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Κόσοβο, Μαυρο­βούνιο και Κροατία.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ

Η διαδρομή του, που καλύπτει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, ξε­κίνησε στις 25 Μαΐου από το Μπαϊράμ Πασά, όπου ο δήμαρχος της πόλης -κι από τους πλέ­ον στενούς ανθρώπους του Ταγίπ Ερντογάν-, Ατίλα Αϊντινέρ, δεν κράτησε καν τα προσχήματα. Στην ομιλία του ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Χτίζουμε γέφυρες φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και των Βαλκανίων. Στόχος μας εί­ναι να συναντηθεί το “Καραβάνι” με τους απογόνους των Οθωμανών στα Βαλκάνια».

Αυτός ακριβώς ο στόχος της ενίσχυσης του «νεο-οθωμανισμού» χρηματοδοτείται πλουσιο­πάροχα, καθώς μόνο για αυτές τις περίπου τρι­άντα ημέρες που το «Καραβάνι» περιοδεύει στα Βαλκάνια έχουν επιστρατευθεί τρεις νταλίκες-ψυγεία, τρία φορτηγά, δύο λεωφορεία, ένα ει­δικά διασκευασμένο αυτοκίνητο, που βρίσκεται σε μόνιμη δορυφορική σύνδεση, προκειμένου να μεταδίδεται τηλεοπτικά η εικόνα στην Τουρ­κία, και 75 εθελοντές, οι οποίοι φροντίζουν για τα πάντα. Στα ψυγεία μεταφέρονται τόνοι κρέα­τος, λαχανικά, γλυκά και κάθε λογής τρόφιμα,

ενώ στα φορτηγά υπάρχουν όλα όσα χρειάζο­νται για τις τουρκικές μουσικοχορευτικές παρα­στάσεις με δερβίσηδες, τα σκηνικά που στήνο­νται για τις ομιλίες κ.λπ.

Το εξαιρετικό φαγητό και το καλλιτεχνικό πρό­γραμμα είναι το «δόλωμα» για την προσέλκυση χιλιάδων μουσουλμάνων ώστε να παρακολου­θήσουν τις εκδηλώσεις. Η επιτυχία αυτού του προπαγανδιστικού μηχανισμού είναι τόσο με­γάλη, που, ενώ μέχρι πριν από τρία χρόνια εί­χαν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τότε μέχρι και φέτος ο αριθμός διπλασιάστηκε, όπως τουλά­χιστον ισχυρίζονται οι διοργανωτές του «Κα­ραβανιού». Ετσι, έφτασαν τα δύο εκατομμύρια όσοι απόλαυσαν τα δωρεάν γεύματα και τα χο­ρευτικά, αλλά ταυτόχρονα ακόυσαν και τα φιλοτουρκικά κηρύγματα που συνοδεύουν κάθε εκδήλωση.

 

ΕΠΕΚΤΑΚΤΙΚΟΙ.

Ο επεκτατικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι διοργανωτές δεν κρύβεται ούτε από τις ομιλίες που κάνουν στο ξεκίνημα, αλλά και στη διάρκεια του ταξιδιού του «Καραβανιού». Ο Μουσταφά Χατιπλέρ, εκ­πρόσωπος του Δήμου Μπάίράμ Πασά, ανέφε­ρε πως «τον καιρό των Οθωμανών ο Κέχρος (σ.σ.: Χωριό της Ροδόπης) και η Κομοτηνή ήταν επαρχίες της Αδριανούπολης (σ.σ.: Τουρ­κική πόλη)». Ο δήμαρχος Αρριανών (ο.σ.: Ρο­δόπης), Ριντβάν Αχμέτ, είπε πως «όταν χιονίζει στο Ερζερούμ (σ.σ.: της Τουρκίας), στη Δυτική Θράκη κρυολογούνε».

Όμως και στην τελευταία παρουσία του «Κα­ραβανιού της Αφθονίας» πέρσι εδώ, ο επικε­φαλής του τουρκοκόμματος DEB, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, έχοντας δίπλα του δύο Ελληνες μουσουλμάνους βουλευτές, τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Ιλχάν Αχμέτ (Δημο­κρατική Συμπαράταξη), ήταν προκλητικότατος: «Το σχέδιο αυτό δείχνει πως ακόμη και αν με­ταξύ μας υπάρχουν φυσικά σύνορα, δεν υπάρ­χουν σύνορα στις καρδιές. Εμείς, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, που για αιώνες ως άν­θρωποι των Βαλκανίων επιδείξαμε ανεκτικό­τητα σε αυτά τα χώματα, τραβήξαμε πολύ πόνο, αλλά δεν υποκύψαμε και σταθήκαμε όρθιοι». Στο πλευρό των προαναφερομένων βρέθη­καν, και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και φέ­τος, τόσο οι δύο ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής όσο και ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, που μάλιστα πέρσι ήταν και ένας από τους ομιλητές. Με ενδιαφέρον αναμένε­ται να γίνει γνωστός ο χώρος στον οποίο θα διεξαχθούν οι δύο εκδηλώσεις του «Καραβα­νιού» στην Ξάνθη, στις 22 Ιουνίου, και στην Κομοτηνή, στις 23, καθώς πριν από δύο χρό­νια είχε ζητηθεί το προαύλιο Γυμνασίου-Λυκείου, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις από ντόπιους.

Στη Ροδόπη η κορύφωση…

Το πλήρες πρόγραμμα των φετινών επισκέψεων που έκανε και θα κάνει το «Καραβάνι της Αφθονίας» περιλαμβάνει: 27-28 Μαΐου Βουλγαρία, 30 Μα­ΐου Σερβία, 1 -2 Ιουνίου Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 4-5 Ιουνίου Σερβία, 7 Ιουνίου Μαυροβούνιο, 9-10 Ιουνίου Κοσσυφοπέδιο, 12-13 Ιουνίου Αλβανία, 15-18 Ιουνίου Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, 19-22 Ιουνί­ου Ξάνθη, 23 Ιουνίου Κομοτηνή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γειτονικά Σκόπια και η Δυτική Θράκη είναι οι δύο περιοχές που φέτος επελέγησαν από τους διοργανωτές προκειμένου το «Καραβάνι» να παραμείνει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό δι­άστημα, όπως επίσης ότι η τελετή λήξης, που είναι η κορύφωση των εκδη­λώσεων, θα γίνει στη Ροδόπη. Η κινητοποίηση του προξενείου είναι μεγάλη προκειμένου τα δύο τραπέζια που θα στηθούν να γεμίσουν από όσο το δυ­νατόν μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων της Ροδόπης και της Κομοτηνής, ώστε η εικόνα που θα φτάσει σε κάθε άκρη της Τουρκίας -και μάλιστα σε απευ­θείας δορυφορική σύνδεση- να είναι εντυπωσιακή.

Πηγή: Εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας