Αρχική » Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Η διαφαινόμενη πολυδιάσπαση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, υποθηκεύει κάθε προοπτική στον Δήμο Αλεξ/πολης

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Η διαφαινόμενη πολυδιάσπαση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, υποθηκεύει κάθε προοπτική στον Δήμο Αλεξ/πολης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Την άποψη του σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές εκφράζει ο ανεξάρτητος δημοτικός συμβουλος Αλεξανδρούπολης, Παύλος Μιχαηλίδης, αναλύοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του σχετικά με το ότι στις μισές απο τις παρατάξεις της Αλεξανδρούπολης, οι ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι έχουν μέχρι σήμερα μηδαμινή εμπειρία από τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Καταλήγει στο άρθρο του λέγοντας πως «υπάρχουν τα περιθώρια να αφήσουμε το «εγώ» μας και να λειτουργήσουμε συνθετικά, οδηγούμενοι σε ενωτικές λύσεις στην βάση προγραμματικών θέσεων, από τις οποίες δεν θα απουσιάζει καμία πολύτιμη αυτοδιοικητική μονάδα, λύσεις που επιπλέον θα ενθαρρύνουν τους ικανούς ανθρώπους να ασχοληθούν με την τοπική μας αυτοδιοίκηση.»

Αναλυτικά το άρθρο του:

Με οδηγό μια κοινή αντίληψη για τον Δήμο μας, είναι γεγονός  πως οι μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας απαιτούν πλατιές, ενωτικές και δημοκρατικές συναινέσεις. Τις προεκλογικές συνεργασίες θέτει ως βασική προϋπόθεση και ο νέος εκλογικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο η ενισχυμένη αναλογική δημιουργεί την ανάγκη ισχυρών ψηφοδελτίων με τα οποία οι νέες δημοτικές αρχές θα είναι αναγκασμένες να διοικήσουν, χωρίς να επιτρέπονται πλέον εκ του νόμου οι μετεκλογικές συμπράξεις με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η δεδομένη αρχική απειρία τόσο του σημερινού Δημάρχου όσο και της παράταξης με την οποία εκλέχτηκε, καλύφθηκε εν μέρει από την σύμπραξη με δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων γεγονός που επέτρεπε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Αξιοσημείωτο πως στην διοίκηση του δήμου πέρασαν μέχρι και 6 έξη δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με άλλες παρατάξεις. Κάτι τέτοιο για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2023-2028 ή 2024-2029 δεν θα επιτρέπεται. Η μόνη σύμπραξη που θα μπορεί να επιτευχθεί μετεκλογικά είναι η συμμετοχή στην διοίκηση του Αναπτυξιακού οργανισμού και αυτή υπό προϋποθέσεις.

Στα χαρακτηριστικά επίσης του νέου εκλογικού νόμου, η συνθήκη της απόλυτης αυτοδυναμίας που θα έχει η διοικούσα παράταξη γεγονός που καθιστά τις μελλοντικές αντιπολιτευτικές παρατάξεις στο απόλυτο περιθώριο, άρα και το μοναδικό ουσιαστικό κίνητρο -θα τολμούσε να πει κάποιος- είναι η διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. 

Ένας μητροπολιτικός Δήμος υψηλών απαιτήσεων όπως αυτός της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συνεχώς μεταλλάσσεται, δεν είναι δυνατόν να διοικηθεί για μια ολόκληρη πενταετία από ανθρώπους και παρατάξεις ολίγων μηνών, ειδικά δε όταν μέχρι σήμερα δεν έχουν καθίσει όχι μόνο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου αλλά δεν έχουν ενδιαφερθεί να εμφανιστούν ούτε καν σαν απλοί πολίτες. Οξύμωρο και το γεγονός πως στις προθέσεις αλλά και στον αντιπολιτευτικό τους λόγο, ασκούν κριτική στον σημερινό δήμαρχο όπου του καταλογίζονται παραλήψεις οι οποίες προέρχονται είτε απο απειρία είτε απο συγκεντρωτισμό, χαρακτηριστικά παρόμοια και με τις δικές τους υποψηφιότητες.

Πλησιάζοντας λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες κρίσιμες δημοτικές εκλογές το σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό, με καταγραφή προθέσεων και ανακοινώσεων οι οποίες απαριθμούν τουλάχιστον οκτώ εν δυνάμει δημοτικές παρατάξεις. Αξιοσημείωτο πως στις μισές απο αυτές τις παρατάξεις οι ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι έχουν μέχρι σήμερα μηδαμινή εμπειρία από τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παρασκηνιακές κινήσεις παλαιών αυτοδιοικητικών που μέσα σε όλη αυτή την χαοτική κατάσταση, εκφράζουν απόψεις οι οποίες όχι μόνο δεν συνθέτουν αλλά μεγιστοποιούν το σημερινό πρόβλημα. 

Είναι σαφές πως όλη αυτή η πολυδιάσπαση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, αποτελεί ασφαλή συνταγή και μέθοδο που υποθηκεύει κάθε προοπτική στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης, με οδυνηρές συνέπειες που πολύ σύντομα θα διαφανούν και θα οξύνουν την ήδη σημερινή προβληματική κατάσταση.

Εκτός αν πιστεύουν κάποιοι πως ο θεσμός του δημάρχου αρκείται στο να παρίσταται σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις, να μοιράζει επιχορηγήσεις σε κάθε είδους συλλόγους και σωματεία και να ασκεί εθιμοτυπικά καθήκοντα όπως αυτά του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.     

Ο χρόνος είναι μεν λίγος, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμος και υπάρχουν τα περιθώρια να αφήσουμε το «εγώ» μας και να λειτουργήσουμε συνθετικά, οδηγούμενοι σε ενωτικές λύσεις στην βάση προγραμματικών θέσεων, από τις οποίες δεν θα απουσιάζει καμία πολύτιμη αυτοδιοικητική μονάδα, λύσεις που επί πλέον θα ενθαρρύνουν τους ικανούς ανθρώπους να ασχοληθούν με την τοπική μας αυτοδιοίκηση.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας