Αρχική » Δημοσχάκης: Ο κάθετος ενεργειακός άξονας θα προσφέρει πολύτιμο αναπτυξιακό πλεονέκτημα στον Έβρο

Δημοσχάκης: Ο κάθετος ενεργειακός άξονας θα προσφέρει πολύτιμο αναπτυξιακό πλεονέκτημα στον Έβρο

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με επίκεντρο τον Κάθετο Άξονα Φυσικού Aερίου που θα ενώνει την πόλη των Φερών με το Τρίγωνο Ν.Ορεστιάδας.

Η Γραπτή Ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/photos/a.501221856644097/3940658836033698/?type=3) που είχε καταθέσει ο βουλευτής στις 20/9/2021 και συζητήθηκε στην Βουλή στις 9/10/2021 (βλ. https://www.facebook.com/Dimoschakis/posts/pfbid0S1Y3VsrcQnV3RwbZgy4qnWjQUEgcfcdbMtmB7w2vi2QPduV625L69XQq5K9Aeb8Ql), παρουσία του  αρμόδιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, λόγω απουσίας του Υπουργού Κώστα Σκρέκα.

Στην νέα Γραπτή Ερώτηση ο βουλευτής τονίζει τον αναπτυξιακό οργασμό που λαμβάνει χώρα στον Ν.Έβρου ενώ παράλληλα αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βουλγαρίας και στην αναβίωση του πετρελαιαγωγού Αλεξ.πολης – Μπουργκάς που διαφαίνεται να έχει ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

Με την ευκαιρία των προαναφερομένων εξελίξεων ο βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν υφίσταται η δυνατότητα (2 σε 1) να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς και η μελετητική ωρίμανση  και αδειοδότηση του καθέτου αγωγού φυσικού αερίου Πέπλου Φερών- Τρίγωνο Έβρου.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Αλεξανδρούπολη  14/03/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΆΞΟΝΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΌ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟΝ Ν.ΈΒΡΟΥ

Με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια στον Ν.Έβρου προγραμματίζονται ή υλοποιούνται έργα υποδομών που είναι ταυτισμένα με την γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής αλλά και της Χώρας.

Τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Βουλγαρίας βρίσκονται σε καλό επίπεδο,  με κοινό τόπο την Β.Ελλάδα και κυρίως τη Θράκη.

Στο πλαίσιο του κοινού κλίματος άρχισε να συζητείται η εκ νέου η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Αλεξ.πολης – Μπουργκάς, όμως με αντίθετη φορά παροχής πετρελαίου, δηλαδή από το λιμένα της  Αλεξ.πολης προς το λιμένα του Πύργου- Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

 Ήδη σχεδιάζεται από τις δυο κυβερνήσεις η σύσταση Ομάδων Εργασίας που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την λήψη της οριστικής απόφασης σχετικά με την συγκεκριμένη επένδυση.

Το έντονο  ενδιαφέρον μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας προεξοφλεί ότι η τελική απόφαση θα έχει θετική προοπτική! 

Με βάση τη χάραξη και κατασκευή του εν λόγω αγωγού, κρίνεται σκόπιμο όπως δρομολογηθεί η  παράλληλη χάραξη και η κατασκευή του καθέτου αγωγού φυσικού αερίου από την Περιοχή Πέπλου Φερών μέχρι την περιοχή του Τριγώνου Ν.Ορεστιάδας, ένα έργο που δρομολογήθηκε προς το παρόν & έχει αναβληθεί εν τοις πράγμασι..! 

Για τον Ν/Έβρου το συγκεκριμένο έργο είναι ζωτικής σημασίας διότι θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στους οικιακούς καταναλωτές, στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κεντρικό και Βόρειο τμήμα του νομού (Ακρίτας Α.Ε. HELLASFROST, ARDASFROST κλπ) στους μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς, Νοσοκομεία αλλά ακόμα και στην δημόσια διοίκηση ( Ο.Τ.Α  α’ και β’ βαθμού).

Αποτελεί λοιπόν ευκαιρία, παράλληλα με την μελέτη του χάραξης του πετρελαιαγωγού να γίνει και η μελέτη χάραξης για την κατασκευή του Νομαρχιακού αγωγού φυσικού αερίου, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το έντονο ενδιαφέρον που διαφαίνεται και από ιδιώτες επενδυτές για το συγκεκριμένο έργο … στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς τους!!

 Το γεγονός της παράλληλης μελέτης των δυο αγωγών θα διευκολύνει την οποιαδήποτε θετική πρόθεση που υπήρξε από την ΔΕΔΑ για την ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας κατά το παρελθόν ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.

Έχετε την πρόθεση να συμπεριλάβετε στον σχεδιασμό υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς και την μελετητική ωρίμανση  και αδειοδότηση του καθέτου ενεργειακού αγωγού φυσικού αερίου: Πέπλος Φερών Αλεξ.πολης- Τρίγωνο Ν.Ορεστιάδας Έβρου;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας