Αρχική » Νέα μείωση εισφορών, αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Νέα μείωση εισφορών, αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Μείωση ασφαλιστικών ει­σφορών (κατά 0,6% στην παρούσα φάση) ως αντί­βαρο στον νέο κατώτατο μισθό (από 1/4/2023) εξετάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά για τις επιχειρήσεις ενόψει της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού. Ει­-
δικότερα, εξετάζονται τα παρακάτω σενάρια:

Πρώτον, η εφαρμογή της μείωσης κατά 0,6% που υπολείπεται από το συνολικό πακέτο των 5% που είχε ανακοινωθεί. Αυτό είναι και το κυρίαρ­χο σενάριο. Ηδη από το 2019 η μείωση των εισφορών είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Απομένει άλλο ένα 0,6% που πρέπει να περικοπεί έως τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης για να ικανοποιηθεί η δέσμευση που είχε δοθεί προεκλογικά για μείωση κατά 5 μονάδες των εισφορών.

Δεύτερον, η κατάργηση της ει­σφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία κατα­βάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι αν και αυτό το σενάριο παρουσιάστηκε το τε­λευταίο διάστημα ως δεδομένο, απο­μακρύνεται καθώς πρέπει να επιλυθεί το θέμα των επιδομάτων ανεργίας. Κι αυτό διότι τα 10 ευρώ δίνονται για να καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εάν αυτό κοπεί, τότε μένουν στον αέρα τα επιδόματα ανεργίας και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι πόροι.

Τρίτον, η περαιτέρω μείωση των ει­σφορών κατά 2%-3% σε βάθος 4ετίας σε συνάρτηση με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχής γενομένης από το 2023, εφόσον επα­νεκλεγεί η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας